
Op de Werkvloer: ‘Ik ervaar het als één groot avontuur!’
“Het begon met een uitnodiging van Coen van Linden om een bakje koffie te komen drinken bij zijn bedrijf, European Pump Services, toen nog in Ridderkerk gevestigd”, vertelt Martijn van der Spek. “Het was een leuk gesprek, zo leuk dat ik het pand verliet met een nieuwe baan als service engineer op zak. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en mag ik mezelf commissioning engineer noemen. Ik ben dus met het bedrijf meegegroeid.”
Je werkt vaak op boten en terminals. Wat is daar zo leuk aan?
“De maritieme wereld heeft van jongs af aan mijn interesse gehad. Vandaar mijn opleiding en zeilhobby. Mijn werk is enorm afwisselend. Als service engineer hield ik me bezig met het (de)monteren, inspecteren en repareren van de pompen die wij ontwikkelen, verkopen en onderhouden. Als commissioning engineer stel ik vooral pompen in bedrijf en verhelp ik storingen. In beide functies rijd je de ene dag in je werkbus naar een haven in de Benelux of Duitsland, om de andere dag op een vliegtuig te stappen dat je in de buurt brengt van een boot die storing heeft, ergens in Verweggistan. Niet zelden word je met een rubberbootje naar het schip gevaren, waar je aan boord klimt met een loodsladder. Dat is ronduit spectaculair als de zee onstuimig is. Voor mij is dat het mooiste wat er is!”
Dat klinkt behoorlijk spannend. Hoe kijkt het thuisfront naar jouw werk?
“Veiligheid staat altijd voorop. Bij mij is het altijd goed gegaan. Dat neemt niet weg dat mijn vriendin heus wel eens bezorgd is geweest, maar ik weet wat ik doe en ga doordacht te werk. Als engineer heb je eens in de zoveel tijd storingsdienst en kan je ’s avonds of ’s nachts weggeroepen worden. Ook komt het voor dat je meerdere dagen van huis bent. Daar moet je als partner wel tegen kunnen. Anderzijds heb je elkaar, als je terug bent, genoeg te vertellen. En van werk dat je leuk vindt, word je een blijer mens. Dat merkt je partner ook. Mijn vriendin en ik trekken altijd extra tijd uit voor elkaar als ik terugkom van een klus ver weg. Het heeft dus zeker z’n voordelen. Overigens zijn er genoeg dagen waarop ik ‘gewoon’ van 08.00 tot 17.00 uur werk.”
Het is dus een zelfstandige en verantwoordelijke baan?
“Dat vind ik wel. Als je midden op zee zit zonder communicatiemogelijk met het vastenland, ben je echt aangewezen op jezelf, ook als oplossingen niet voor de hand liggen. Maar je wordt niet zomaar in het diepe gegooid, natuurlijk. Nieuwe collega’s worden eerst zorgvuldig ingewerkt. We werken overigens niet alleen in de offshore en maritieme sector, maar ook in de industrie. Dat maakt dat we allemaal breed opgeleid en ervaren zijn. Er is dus altijd wel iemand die je een vraag kunt stellen en die misschien net iets meer weet over dat ene onderwerp dan jij. De bereidheid om elkaar te helpen is groot.”
Vind je collegialiteit belangrijk?
“Nou en of. Mijn collega’s maken dat ik dit werk met nóg meer plezier doe. De sfeer is goed, het team hecht. Tegelijkertijd staan we open voor nieuwkomers. Er is een platte en open structuur in het bedrijf, waardoor iedereen elkaar kent, ongeacht de functie die je hebt. We spreken dezelfde taal en delen dezelfde passie. Er is veel oog voor het personeel en we ondernemen regelmatig leuke activiteiten met elkaar. Ook heeft de leiding van EPS gezorgd voor een brug die wij mogen gebruiken om aan onze auto’s te sleutelen. Daarnaast hebben we twee karts aangeschaft die we nu rijklaar aan het maken zijn. Dus ook in onze vrije tijd zoeken we elkaar op.”
Doe jij over vijf jaar nog steeds dit werk?
“Ja! Ik wil verder doorgroeien naar een leidinggevende functie. Gelukkig is hier volop ruimte voor ontwikkeling. Dat zie je ook terug in de grote groei die het bedrijf heeft doorgemaakt. De professionaliteit die wij bieden, wordt weerspiegeld in het prachtige energie-neutrale gebouw waar we nu in zitten. Zo’n fijne werkomgeving is echt uniek. Prettig en efficiënt zijn ook de tablets waar onze planning en alle benodigde informatie digitaal op aangeleverd worden. Waar ik ook naar uitkijk zijn de nieuwe collega’s die we hopelijk binnenkort mogen begroeten. We zoeken allround service engineers, maar aangezien steeds meer technieken elektrisch aangedreven zijn, zijn we ook heel blij met E&I engineers. Vooral mannen en vrouwen tussen 30 en 45 jaar zijn meer dan welkom. Dus heb je een passie voor techniek? Kom dan, net als ik deed, een keer koffiedrinken. Voor je het weet, heb je een schitterende baan te pakken!”
Meer uit Tholen
THOLEN - Aan de Oud Vossemeersedijk heeft zojuist een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Bij het voertuig werd geen bestuurders aangetroffen.
4 uur geledenTHOLEN - De Tholensebrug is vanaf woensdag tot en met donderdag gesloten voor verkeer. Dit komt door een spoedreparatie.
5 uur geledenTHOLEN - Een groepje mensen uit (onder meer) Tholen heeft maandag de Franse berg Mont Ventoux beklommen. Hiermee wilde zij geld ophalen voor de strijd tegen MS. Dit deden zij onder de naam klimmen voor Ria en Denise. De twee dames kampen zelf met deze ziekte.
1 dag geledenWie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Bas Maas en Delano van Hassel.
1 dag geledenTHOLEN - De lente van 2023 was kletsnat. Er viel gemiddeld over het land 226 mm tegen 154 normaal, meldt Rico Schröder van Weeronline. Alleen in 1993 en 1979 was de lente nog natter. Wat betreft temperatuur en zonneschijn was de lente gemiddeld redelijk normaal. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedraagt 9,7 graden tegen 9,9 normaal en de zon scheen 560 uur tegen 565 gebruikelijk.
2 dagen geledenTHOLEN/SINT PHILIPSLAND - De negende editie van de OPEN Atelierroute gaat aanstaande zaterdag van start. Tijdens de route stellen kunstenaars uit de regio hun ateliers en expositieruimten open voor het publiek.
3 dagen geledenZEELAND - Het aantal honingbijen dat afgelopen jaar stierf in de winter, is flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research. In Zeeland stierven er afgelopen winter 27,8 procent meer honingbijen dan normaal.
3 dagen geleden