Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op de werkvloer bij visgroothandel Adri & Zoon: ‘Planner en chauffeur vormen tandem’

Op de werkvloer bij visgroothandel Adri & Zoon: ‘Planner en chauffeur vormen tandem’

Op de moderne locatie van visgroothandel Adri & Zoon in Yerseke stapt transportplanner Sjaak van der Jagt (52) al telefonerend de vergaderkamer binnen. Zijn gesprek maakt direct duidelijk dat het werk van een planner echt een tandem vormt met de chauffeur onderweg. Chauffeur Jaco den Braber (33) ís zo’n chauffeur. En momenteel wordt hij ingewerkt als assistent-planner. Sjaak weet als geen ander dat die chauffeurservaring als planner van pas komt.

Sjaak (52) werkt drie jaar bij Adri & Zoon en heeft daarvoor 28 jaar bij Prins & Dingemanse in de mosselen gewerkt. Daar begon hij als chauffeur en kwam later in de planning van chauffeurs en (extern) transport terecht. “Toen het bedrijf in vier weken tijd verkocht werd bleef er weinig van mijn functie over. Bij die werkgever namen we al vis mee uit Frankrijk voor ‘derden’, waaronder Adri & Zoon. Zo kende ik Pedro, de zoon van de eigenaar. Ik heb hem gebeld, had direct een afspraak en kon binnen enkele weken hier beginnen.”
Jaco (33) begon als bijrijder in de meubelbranche. Het beviel hem en hij haalde zijn groot rijbewijs op zijn achttiende. Toen de geboren Tholenaar negen jaar later verhuisde naar Yerseke zocht hij dichterbij werk en kwam als nachtchauffeur in dienst. “Na 3,5 jaar ‘s nachts rijden ging me dat tegenstaan. Ik ben daar fysiek niet geschikt voor. Op dat moment waren de dagdiensten al ingevuld, maar bij mijn afscheid zei ik graag te willen terugkeren als er werk overdag bij zou komen. Dat gebeurde twee jaar later. We hebben nu 145 personeelsleden van wie vijftien chauffeurs. Vooral voor de nachtritten zoeken we collega’s met een CE|code95-rijbewijs.”

Planning en ritten

“De dagplanning staat al weken tevoren vast”, zegt Sjaak. “We houden wel dagelijks in de gaten of de lading er qua volume nog op past. Als we tien ton aan verse vis in tempex vervoeren dan moet de chauffeur echt zijn best doen. Bij iedere klant krijgen we ook weer wat mee terug (emballage). Een handelsonderneming lost op iedere route bij een klant en koopt daar ook weer wat in. Een voorbeeld: wij fileren zalm, dat leveren we aan rokerijen en bij sommige rokerijen kopen wij weer gerookte zalm terug. Gesneden, in porties en dat verkopen wij weer aan andere klanten. Chauffeurs zijn dus nooit ‘leeg’ als ze terugkeren en moeten eerst lossen. En de wagen uitspuiten!” zeggen de mannen in koor. “Want het is werk met een luchtje”, lacht Jaco.

Nachtchauffeurs

Bijna zeventig procent van de ritten betreft avond- en nachtwerk. Dat is niet iedereen op het lijf geschreven. Jaco kan erover meepraten: “Iemand die de branche en het werk leuk vindt, maar overdag niet kan slapen is fysiek ongeschikt als nachtchauffeur. Je werkt alleen. Als je om 18.00 uur begint, dan ga je aan de hand van de laadlijst zelf je auto laden. Achter de klantnaam staan de losinstructies en of je een sleutel of alarmcode nodig hebt. Zo kunnen we ‘s nachts de handel in de diepvries of koeling zetten. “Maar”, vult Sjaak aan, “het kan nog weleens gebeuren dat de code is aangepast of (echt Zeeuws) er doet wat op….’dan word ik gebeld, ja ook ‘s nachts. Behalve een rijbewijs wordt hier zelfredzaamheid en initiatief dan ook zeer gewaardeerd.”

Sjaak heeft als planner voordeel van zijn rijervaring. Van alle vaste chauffeurs kent hij de ‘gele vakjes’, oftewel de lievelingsroutes. “Als het even kan rijden ze drie of vier keer per week hun favoriete route, daar doen we ons best voor.” Per chauffeur is het verschillend wat een route favoriet maakt. Voor de dagchauffeur zit het in het ontmoeten van mensen en een praatje maken. De nachtchauffeur geniet van de rust op de weg.

Visveiling

Jaco spotte op een visveiling in Oostende een tarbot van 130 kilo. Wetend dat er een paar klanten zijn die dat wel zien zitten stuurt hij een foto met onderschrift ‘da’ s gaaf’ naar de inkoper. “Er lagen er tien en hij koopt er negen in!”, grijnst hij. Op een foto ligt de enorme vis in de hal. Een collega is ernaast gaan liggen om aan te tonen hoe groot een vis van 130 kilo is. Het begon voor de gein, maar het is heel leuk dat het dan zo uitpakt.”

PASPOORTEN:

Naam: 
Jaco den Braber (33)

Woonplaats: 
Yerseke

Burgerlijke staat: 
Gehuwd,
een zoon en dochter

Opleiding: 
Vmbo metaal, rijbewijs CE+code95

Hobby: 
Vissen


Naam: 
Sjaak van der Jagt (52)

Woonplaats: 
Yerseke

Burgerlijke staat: 
Gehuwd,
een zoon en dochter
én 1 kleindochter

Opleiding: 
LTS metaal, Logistiek manager (EVO), ondernemersdiploma en rijbewijs CE+code95

Hobby: 
Mountainbiken

Meer uit Beveland

Katse Kerk is zondag sfeervol decor voor kerstmarkt

KATS - De Katse Kerk is een zeventiende eeuws rijksmonument. Belangrijk voor het voortbestaan van kerken is een veelzijdig gebruik van de gebouwen, blijkt uit de kerkenvisie voor de gemeente Noord-Beveland. De Katse Kerk is al het adres voor allerhande activiteiten, zoals een kerstmarkt zondag (10 december).

2 uur geleden
Aan de keukentafel bij Hendriek Flikweert: 'We hebben een papierfetisj bij Lectori'

KAPELLE - Hendriek Flikweert-Herselman zou in de zorg gaan werken, dat wilde ze als jong meisje al doen. Toen ze achttien was veranderden de plannen. De vader van Hendriek had een bijzonder voorstel. Wilde ze niet samen met haar moeder een boekhandel beginnen in Kapelle? Zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar bestaat Boekhandel Lectori ('De lezer zijt gegroet') 34 jaar. “Wij gaan gewoon door."

3 uur geleden
Ovezande glinstert tijdens advent-ramenroute

OVEZANDE - In aanloop naar Kerstmis én het feestjaar 700 jaar Ovezande - in 2024 - is de advent-ramenroute geopend. Iedere dag om 16.30 uur wordt er een nieuw raam onthuld, tot er op 24 december 26 ramen te bewonderen zijn. Samen vormen die een sfeervolle wandelroute door Ovezande. Het raam van Rinske en Chris, aan de Hoofdstraat 27, is als eerste onthuld. In een soort poppenkast zien voorbijgangers allerlei tafereeltjes, veelal zelf geknutseld door Rinske. De bekisting die Chris heeft getimmerd, maakt het helemaal af.

1 dag geleden
'Mens' in museum Goes

GOES - In Historisch Museum De Bevelanden in Goes is tot het einde van dit jaar de wisseltentoonstelling 'Mens' te bekijken.

1 dag geleden
Bedrijventerrein Eindewege krijgt glasvezel

EINDEWEGE - Begin volgend jaar start de aanleg van glasvezel bij bedrijventerrein Eindewege.

2 dagen geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

HEINKENSZAND - Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente één. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

2 dagen geleden
Kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Voor de elfde keer organiseren de gezamenlijke kerken van Heinkenszand hun jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand. Een initiatief dat 12 jaar geleden is geboren, elk jaar is georganiseerd en slechts werd onderbroken door de coronabeperkingen. 

2 dagen geleden