Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op de werkvloer bij Lynn van Oers van WijZijn Traverse Groep

Op de werkvloer bij Lynn van Oers van WijZijn Traverse Groep

THOLEN - Lynn van Oers is werkzaam als vrijwilligerscoördinator bij welzijnsorganisatie WijZijn Traverse Groep. Ze heeft nauw contact met de vele vrijwilligers die bij hen werken en dat zijn er nogal wat. “Binnen onze organisatie werken zo’n 160 medewerkers en 730 vrijwilligers. Vrijwilligers zijn echt heel hard nodig. Zonder hen zouden we niet kunnen doen, wat we nu doen.”

Waarom zijn vrijwilligers zo belangrijk voor jullie?

Ons doel is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en zelfredzaam zijn. Als ze het lastig vinden om zaken te regelen, dan ondersteunen wij hen daarbij. Onze vrijwilligers zetten zich met passie in, omdat ze het leuk vinden om een ander te helpen. Het brengt hen vaak ook een zinvolle dagbesteding. Die extra handjes kunnen we heel goed gebruiken. Zo krijgen we samen meer voor elkaar.

Wat kan je als vrijwilliger allemaal doen bij jullie?

WijZijn Traverse Groep  is actief in verschillende gemeenten. In alle gemeentes hebben we vacatures openstaan voor vrijwilligers. Samen bekijken we welke werkzaamheden het beste bij iemand passen. De vrijwilligerstaken zijn heel divers. Je kan bijvoorbeeld iemand helpen met de administratie of digitale zaken. Of voorlezen bij gezinnen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks machtig zijn. Ook zijn er vrijwilligers die werkzaamheden coördineren.

Dat zijn een heleboel mogelijkheden!

Ja, en er is nog meer hoor. Je kan ook maatje worden voor iemand met een hulpvraag of bijvoorbeeld aan de slag bij buurtbemiddeling. Daarnaast hebben we in een aantal gemeentes een maaltijddienst en voeren onze vrijwilligers kleine klusjes uit zoals werken in de tuin. Vrijwilligers kunnen hun kennis bijspijkeren via onze Vrijwilligersacademie. Daar kun je onder andere inschrijven voor workshops. Als je maatje bijvoorbeeld dementie heeft, kunnen we je meer leren over de achtergrond en hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Kost het me veel tijd als vrijwilliger?

Nee, mensen denken vaak dat het je heel veel tijd kost. Je kan al voor een uurtje per week vrijwilliger zijn. Sommige mensen willen vier dagen in de week bezig zijn, dat kan ook gewoon. Een groot deel van onze vrijwilligers is maatje. Zij gaan vaak wekelijks bij mensen langs. De gesprekken die zij voeren zorgen ervoor dat mensen zich minder alleen voelen.  Je kunt maatje zijn voor één persoon maar je kunt ook voor meerdere mensen maatje zijn.

Wat levert het mij op?
Je helpt mensen bij iets waar ze zelf niet aan uitkomen. Of het nou administratie is of een tuin die al jaren aangepakt moet worden. Wij zorgen ervoor dat mensen weer mee kunnen doen in de maatschappij. Daarnaast is eenzaamheid een groot probleem. Het lijkt nog steeds een taboe om erover te praten, maar als vrijwilliger kan je het verschil maken. Je zorgt voor de lach op iemands gezicht. Vaak zitten ze al met koffie klaar te wachten tot jij komt. Dat is toch prachtig. Naast mijn werk doe ik ook vrijwilligerswerk en ik haal er ontzettend veel energie uit. Je hoort ook vaak verhalen van vrijwilligers die een vriendschap hebben overgehouden aan het vrijwilligerswerk. Dat is zo waardevol.

Ik wil vrijwilliger worden. Hoe gaat dat in z’n werk?
We zijn blij met iedereen die iets wil doen. Vaak hebben we eerst een kennismakingsgesprek waarbij we kijken wat de reden is om vrijwilliger te worden en welke verwachtingen die persoon heeft. Daarnaast kijken we ook naar wat iemand leuk vindt om te doen. Onze vrijwilligers zijn heel divers. We hebben bijvoorbeeld studenten die dit naast hun studie doen, maar ook mensen die afgekeurd zijn maar die zich tot graag inzetten voor de maatschappij. We hebben voor alle mensen een plekje. Vaak hoor je onze vrijwilligers zeggen: ‘Ik ga naar m’n werk’. Dat laat zien met hoeveel passie ze zich hiervoor inzetten. Dat waarderen we enorm en we hopen nog meer vrijwilligers te ontmoeten.

Meer uit Tholen

Ontmoeting en eerbetoon op Zeeuwse Veteranen Dag

ZEELAND - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.

3 uur geleden
Weerbericht Tholen: “Tropische dagen met 'plaknachten' op komst"

THOLEN - Tover je zwemkleding en zonnebrand maar vast uit de kast, want dit weekend wordt het tropisch warm. Dat meldt weeronline. Vanaf vrijdag loopt de temperatuur op naar zo’n dertig graden. En lokaal kan het zelfs nog warmer worden.

6 uur geleden
Provincie stelt opnieuw geld beschikbaar voor aanpak verouderde woningen

THOLEN - Er is weer geld beschikbaar voor de aanpak van verouderde woningen. De provincie Zeeland heeft de subsidieregeling Provinciale Impuls Wonen (PIW) opengesteld tot en met 1 november 2023.

9 uur geleden
Scouting Heenetrecht start petitie tegen aanlegsteiger cruiseschepen

THOLEN - Scouting Heenetrecht is een petitie gestart tegen de (mogelijke) komst van een aanlegsteiger voor cruiseschepen in de haven van Tholen. Inmiddels hebben al bijna 1000 mensen deze petitie getekend. De gemeente Tholen heeft plannen om in de haven, aan de buitenzijde van de keersluis, een aanlegsteiger met plaats voor twee cruiseschepen te realiseren. Voor Scouting Heenetrecht betekent dit het einde van het laatste stukje vaarwater in de haven van Tholen voor ruim 100 jeugdleden. Daarom zijn zij onlangs een petitie gestart tegen de komst van de steiger. “De plannen voor de nieuwe aanlegsteiger in de haven van Tholen betekenen het einde van het vaarwater waar Scouting Heenetrecht nu het spel speelt”, aldus de scouting. “Varen naar het Zoommeer op 3,5 kilometer afstand brengt kosten en risico met zich mee. Het huidige vaarwater zal ook worden gebruikt door grote cruiseschepen (met een lengte van 90 tot 135 meter). Het verplaatsen van het Zoommeer brengt ons langs een van de drukst bevaren kanalen van Nederland.”

1 dag geleden
'Geen Kind Achterop': Lever een tweedehands fiets in om kinderen in armoede te helpen

SINT MAARTENSDIJK - Stichting Leergeld organiseert op zaterdag 10 juni in samenwerking met het ANWB Kinderfietsenplan een grote fietsinzamelingsactie in Zeeland met de titel: ‘Geen Kind Achterop’. 

1 dag geleden
A4 tussen knooppunt Markiezaat en Belgische grens nachtje dicht door werkzaamheden

THOLEN - De A4 tussen knooppunt Markiezaat en de Belgische grens is volgende week een nachtje dicht wegens werkzaamheden. Verkeer wordt omgeleid via gele borden.

1 dag geleden
Auto in de sloot na eenzijdig ongeval op Oud Vossemeersedijk: bestuurder spoorloos

THOLEN - Aan de Oud Vossemeersedijk heeft zojuist een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Bij het voertuig werd geen bestuurders aangetroffen. 

2 dagen geleden