Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op de werkvloer bij Henry: 'Ik vind het leuk om met de nieuwste lastechnieken te werken'

Op de werkvloer bij Henry: 'Ik vind het leuk om met de nieuwste lastechnieken te werken'

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Henry van der Velde.Het Bergse bedrijf BOZ Group BV is in 1974 opgericht door Harry van Opdorp. Ze waren gevestigd aan de Ringersweg in Bergen op Zoom. Met het oog op toekomstige groei verhuist het bedrijf in januari 1997 naar de Bongaertsweg 8 in Bergen op Zoom zodat ook het poedercoaten in eigen beheer kan worden gedaan. Omdat het bedrijf ook gaat starten met montagewerk wordt er kort daarna een bedrijfshal in gebruik genomen aan de Witteveenweg. In 2021 worden de montageactiviteiten verder uitgebreid in een tweede bedrijfshal aan de Blankenweg, eveneens in Bergen op Zoom. Door diverse uitbreidingen beschikt het bedrijf inmiddels over ruim 13.000 vierkante meter productieruimte. In 2008 neemt Corné van Opdorp de dagelijkse leiding over. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van industrieel plaatwerk voor machines en apparaten van staal, roestvrijstaal en aluminium. Er werken, afhankelijk van het aantal uitzendkrachten, tussen de 100 en 150 mensen. Henry van der Velde is er in vaste dienst als laserlas operator.Wat houdt je werk in?“Met behulp van een laserlas robot las ik diverse werkstukken. Momenteel ben ik bezig met het lassen van frames voor een megagrote telescoop voor de ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. Er komen in totaal 798 spiegels op te zitten en elke spiegel wordt op een frame geplaatst. Dit is natuurlijk uiterst nauwkeurig werk waarbij het gaat om honderdsten van millimeters. Daarvoor is een robot heel geschikt. Ik programmeer de robot en vervolgens wordt het frame in een afgesloten ruimte door de robot gelast. Op een beeldscherm kan ik precies volgen of het allemaal goed gaat”, vertelt Henry.

Waarom heb je voor dit werk gekozen?
Henry vertelt: “ik was werkzaam bij de inmiddels failliete meubelfabriek Nijpels. Na een aantal maanden solliciteren mocht ik op gesprek komen bij de BOZ Group. Hoewel ik geen ervaring had met lassen werd ik aangenomen. Omdat ik wel ervaring had met kwaliteitscontrole en ict ben ik opgeleid tot laserlas operator wat ik met erg veel plezier doe”.

Welke opleiding en vaardigheden of eigenschappen heb je nodig voor deze functie?
“Ik heb een opleiding elektrotechniek gevolgd op de LTS en MTS maar dat werk lag me niet zo. In mijn vorige baan heb ik mezelf opgewerkt van productiemedewerker tot productie planner en de laatste zes jaar was ik verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en ict. Na diverse cursussen bij SVM, Stichting Vakopleiding Metaal in Oudenbosch, heb ik bij het Trumpf opleidingscentrum in Duitsland het laserlassen geleerd. Ik kreeg daar uitleg over het programmeren, bedienen en optimaliseren van de laser robot. Vorig jaar heb ik de cursus ‘internationaal robot programmeur’ gevolgd bij SVM, samen met 2 collega’s. Daarnaast is het belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken en altijd de veiligheidsmaatregelen in acht neemt”, zegt Henry.

Wat vind je zo leuk aan dit werk?
“Ik vind het leuk en uitdagend om te mogen werken met de nieuwste technieken op lasgebied. Doordat het bedrijf veel investeert in nieuwe technieken leer ik steeds weer bij en blijft mijn kennis up to date. Ook het volgen van bijscholing vind ik erg interessant. Nu ben ik bezig met een cursus voor het offline programmeren van de robot. Dat is best pittig maar ook erg leuk om te doen”.

Hoe ziet je werkdag eruit?
Henry vertelt: “we werken in 2 ploegen. De ene week begin ik ’s morgens om zes uur en werk ik tot twee uur. De andere week begin ik om twee uur en werk ik tot 10 uur ’s avonds. Ik begin met het bekijken van de planning. Daarna controleer ik of alle producten die nodig zijn voor de planning aanwezig zijn en dan begin ik aan het laswerk. Voor ieder onderdeel wat wordt gemaakt heb ik een controlelijst die ik moet bijwerken zodat ik zeker weet dat alle werkzaamheden voor dat onderdeel goed zijn gedaan”.

Hoe zie je de toekomst binnen dit bedrijf?
“Ik hoop in de toekomst nog meer bij te leren door cursussen te volgen. Vorig jaar heb ik een cursus 3-D tekenen gevolgd en we zijn nu net begonnen met het zelf maken van mallen. Het meedenken over het maken van zo’n mal zodat de laswerkzaamheden goed kunnen worden uitgevoerd is erg leuk. Als je er voor open staat en laat zien dat je geïnteresseerd bent zijn er best veel mogelijkheden binnen dit bedrijf”, besluit Henry.

Naam:
Henry van der Velde
Woonplaats:
Bergen op Zoom
Leeftijd:
46 jaar
Burgerlijke staat:
Getrouwd
Kinderen:
2 dochters
Werkt bij:
BOZ Group BV
Functie:
Laserlas operator
Sinds:
2019
Hobby’s:
‘Ik tafeltennis al vanaf mijn 12de. Verder vind ik het leuk om af en toe te gamen of een film te kijken. Maar mijn meeste vrije tijd gaat naar mijn gezin.’

Meer uit Tholen

Bingo voor het goede doel: Ruim 5000 euro naar Stavoord6 en Klimmen voor Ria en Denise

OUD-VOSSEMEER - Fanatieke bingo-spelers hebben afgelopen zaterdag in De Vossenkuil ruim 5000 euro bij elkaar gespeeld voor het goede doel. De opbrengst gaat naar Stavoord6 en Klimmen voor Ria en Denise

11 uur geleden
12 bedrijven openen de deuren tijdens tweede editie Thoolse Open Banen Dag

THOLEN - Twaalf bedrijven openen op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april de deuren tijdens de tweede editie van de Thoolse Open Banen Dag. Het aanbod is breed: van techniek tot logistiek en van sales & marketing tot productie. Ook sectoren als ICT, onderwijs en administratie doen mee. 

14 uur geleden
Concordia Tholen huldigt jubilarissen tijdens uitverkocht concert in Meulvliet

THOLEN - In een uitverkochte Meulvliet traden afgelopen zaterdag maar liefst 150 muzikanten van Koninklijke Muziekvereniging Concordia op. Bij het jaarlijks terugkerende Concordia Concert kwam zowel jong als oud aan bod. Ook werden er deze avond vier jubilarissen gehuldigd. 

1 dag geleden
Stichting STAD houdt na meer dan 20 jaar op met bestaan

THOLEN - Stichting STAD houdt op met bestaan. Na meer dan 20 jaar activiteiten te hebben georganiseerd voor de Thoolse jeugd, stopt de stichting met haar activiteiten. “We kijken met trots terug op alles wat wij als klein bestuur, met een kleine groep betrokken vrijwilligers, hebben georganiseerd.”

1 dag geleden
Op de werkvloer bij installatiemonteur Tjerk: 'Mijn werk is heel afwisselend en nooit saai'

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Tjerk Borremans.

2 dagen geleden
'Het Glazen Ei' keert tien jaar na dato weer terug naar Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Tien jaar na dato keert het evenement ‘Het Glazen Ei’ weer terug naar Oud-Vossemeer. Stichting Stavoord6 organiseert voor de vierde keer het evenement. 

3 dagen geleden
Fiets breekt in twee bij ongeval Tholen: moeder en kind gewond

THOLEN – Een moeder en kind zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Molenvlietsedijk in Tholen. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

4 dagen geleden