
Op de werkvloer bij Fokker: 'In de vliegtuigtechniek raak je nooit uitgeleerd'
Voor de rubriek ‘Op de werkvloer bij’ mogen we deze keer meekijken bij Haice de Bont. Hij werkt sinds ongeveer een jaar bij Fokker Services Group in Hoogerheide. Daarvoor volgde hij een opleiding bij Aircraft Maintenance & Training School (AMTS), eveneens in Hoogerheide en aansluitend een stage bij het Duitse Haitec.
Wilde je altijd al de luchtvaartindustrie in?
“Eigenlijk had ik niet veel met vliegtuigen toen ik nog klein was. Maar ik deed wel altijd al aan motorcross en als er iets bromt zoals bij een motor, dan vind ik het interessant. Dus toen ik via een kennis na mijn middelbare school gewezen werd op een opleiding bij Aircraft Maintenance & Training School, ging ik kijken bij een open dag en schreef me in. Ik wilde iets bijzonders doen, geen autotechniek. Bij AMTS heb ik de basis van de luchtvaarttechniek geleerd en nu leer ik verder bij Fokker Services.”
Een vliegtuig is natuurlijk een en al techniek. Waar begin je in die sector?
“Bij AMTS heb ik de opleiding B1 gevolgd, dat is het mechanische deel van een vliegtuig. Via zelfstudie heb ik ook B2 gedaan, dat gaat om de avionica van het vliegtuig, het elektronische deel van het vliegtuig. De voertaal in de vliegtuigtechniek is Engels, met veel vaktermen. Eigenlijk is alles in technisch Engels en dat leer je dan ook al op school. De opleiding tot B1 staat voor bevoegden: ze staan boven de monteurs en zijn controlerend. Ze mogen bijvoorbeeld ook taken aftekenen. Ik ben nog in opleiding. Eind augustus volg ik een cursus voor de Boeing 737. Als ik die cursus heb afgerond, ben ik compleet bevoegd als B1. Ik ben al bekend met de Boeing 747 en 767 en ook Airbus.”
Wat moet je als B1 doen?
“Je tekent onder meer zogenoemde task cards af. Hierop staan alle checks die een vliegtuig moet ondergaan. De B1 zorgt eigenlijk voor de fysieke check van het werk van de monteurs aan een vliegtuig.”
Hoe ziet zo’n check er dan uit en hoe lang duurt zo’n check?
“Je hebt verschillende soorten checks. Een A-check is een kleine onderhoudsbeurt. Deze kan in een week gedaan zijn. Maar je hebt ook grotere checks, de zogeheten C-check en D-check. De D-check is de grootste check die gedaan kan worden. Vaak is er dan een vast werkpakket. Het hele vliegtuig wordt dan doorlopen en gecontroleerd. Het meeste werk wat tijdens een D-check wordt uitgevoerd is preventief onderhoud wat bestaat uit heel veel inspecties. De dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse checks gebeuren vaak op een luchthaven zelf. Maar het groot onderhoud, een soort grote beurt, kan wel drie tot vier maanden duren en gebeurt hier.”
En als het vliegtuig dan gecontroleerd is, wat gebeurt er dan?
“Alle inspecties leiden soms weer tot het opsporen van defecten. Defecten zorgen weer voor een nieuwe taak die we moeten oplossen. Als alle taken zijn gedaan, wordt er meestal een demo-vlucht gemaakt, wanneer het vliegtuig naar een andere operator gaat. Soms komt een toestel dan toch nog terug met klachten. Die moeten dan weer verholpen worden. Al met al werken we met een heel team van zo’n 15 mensen aan een vliegtuig. Het is echt teamwork.”
Hoe belangrijk is dat teamwork op de werkvloer?
“Een vliegtuig bestaat uit heel veel techniek. Monteurs werken samen aan de mechanische en elektronische delen, om zo het werkpakket af te kunnen ronden. Boven de B1 zit ook nog een C-staff. Die mag het hele werkpakket vrijgeven, maar pas als het hele onderhoud is uitgevoerd. Een vliegtuig moet veilig de lucht in. Wil je vliegen, dan moet je het vliegtuig ook goed onderhouden. Dat doen wij samen.”
Wat vind je het leukste aan je werk?
“Als de check voorbij is en je ziet een vliegtuig vertrekken, dan geeft dat wel een speciaal gevoel. Ook is het nog steeds erg bijzonder om een groot toestel als een Airbus A330 een high power engine run van de motoren te zien uitvoeren. Dan besef je pas wat de kracht is van zo’n vliegtuig. En daar mogen wij dan aan werken. Je bent nooit uitgeleerd. Je werkt aan uiteenlopende vliegtuigen en Fokker Services Group investeert veel in personeel en werkkapitaal. Er zit toekomst in dit werk en in dit bedrijf, voor mannen en vrouwen. Dat maakt het interessant.”
PASPOORT:
Naam:
Haice de Bont (23)
Opleiding:
AMTS (Aircraft Maintenaince & Training School) B1 en B2
Functie:
Aircraft mechanic
Woonplaats:
Sprundel
Hobby’s:
luchtvaartindustrie en gezelligheid met vrienden
Meer uit Beveland
BORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
1 uur geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
20 uur geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
23 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
1 dag geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
2 dagen geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
2 dagen geleden