Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op de Werkvloer bij Erik van Rooij: ‘Ik probeer zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden’

Op de Werkvloer bij Erik van Rooij: ‘Ik probeer zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden’

HALSTEREN - Iedereen in Bergen op Zoom en omstreken kent GGZ WNB, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Westelijk Noord Brabant. In de volksmond wordt het nog wel eens ‘Vrederust’ genoemd. Het ligt tussen Bergen op Zoom en Halsteren in een mooie bosrijke omgeving. Eén van de medewerkers van GGZ WNB is de 26-jarige Erik van Rooij uit Tilburg. 

Tot voor kort was hij werkzaam bij GGZ WNB als ervaringsdeskundige. Na zijn VMBO-T te hebben afgerond heeft hij verschillende opleidingen gevolgd maar niet afgemaakt. In die tijd ging het niet zo goed met hem en uiteindelijk raakte hij verslaafd. Na een lang traject is hij inmiddels 5 jaar clean. Omdat hij graag iets wilde doen met zijn ervaring en verleden is hij vier jaar geleden gestart met de opleiding tot ervaringsdeskundige. Deze heeft hij gevolgd bij ‘Howie the Harp’, een particuliere opleiding van één jaar. Na de succesvolle afronding hiervan is hij gaan werken bij GGZ Oost Brabant. Sinds juni 2019 werkt hij bij GGZ WNB. Als ervaringsdeskundige bood hij ondersteuning aan behandelaars en cliënten. Door zijn eigen ervaring is er veel begrip voor de cliënt en heeft hij vaak aan een half woord genoeg om te begrijpen wat er speelt. Erik vertelt: “Die ondersteuning kan voor allerlei problemen zijn, zoals een depressie of verslaving.” Hoewel het confronterend kan zijn heeft Erik in zijn opleiding wel geleerd om er mee om te gaan en het houdt hem scherp.

Een paar weken geleden is Erik gestart met de opleiding tot verpleegkundige. “Hoewel mijn werk als ervaringsdeskundige erg interessant was ligt mijn hart toch bij de verpleging”, zegt Erik. Deze opleiding duurt drie jaar en Erik volgt deze vanuit GGZ WNB. Hij gaat één dag in de week naar school en de andere dagen werkt hij als verpleegkundige in opleiding in de ouderenzorg. Als kind lag Erik regelmatig in het ziekenhuis en daar keek hij altijd op tegen de verpleegkundigen. Vooral de manier waarop ze hem op zijn gemak stelden is hem bijgebleven en daarom heeft hij besloten om de overstap te maken naar de verpleging. “De kans om mensen te kunnen helpen en er te zijn voor iemand is super tof en dankbaar werk”, vertelt Erik.

Erik draait zowel dag- als avonddiensten. ’S Morgens begint hij met de overdracht van de nachtdienst. Daarna start hij met de ochtendzorg, de cliënten uit bed halen en helpen met wassen en aankleden. Dan worden de bewoners naar de huiskamer gebracht voor het ontbijt. Tussen de middag wordt er een warme maaltijd gegeven en sommige cliënten moet je dan helpen of ze eten geven omdat ze het zelf niet meer kunnen. Daarna heeft Erik tijd om zelf te eten en worden de rapportages geschreven. ’S Middags is er tijd voor overleg als dat nodig is of ze gaan wandelen of andere leuke activiteiten doen met cliënten. Na de overdracht aan de avonddienst gaat Erik naar huis. Als de avonddienst begint eten de bewoners nog een boterham. Sommige bewoners willen daarna al naar bed, anderen kijken nog wat tv. Soms doen ze een spelletje. Naast de dag- en avonddiensten werkt Erik ook om het weekend. 

Omdat niet alle bewoners goed kunnen praten is het soms best lastig om met hen te communiceren. “Het is een uitdaging om te proberen zo goed mogelijk met een cliënt te praten en rekening te houden met zijn of haar wensen. Dan moet je soms andere manieren verzinnen om te ontdekken wat de bewoners bedoelen”, vertelt Erik. Zijn werk als ervaringsdeskundige neemt hij mee in zijn opleiding tot verpleegkundige. Erik ziet zijn toekomst met vertrouwen tegemoet. Hij hoopt zijn opleiding na drie jaar te kunnen afronden en dan in de ouderenzorg bij GGZ WNB te gaan werken. Hij vind de ouderenzorg ontzettend leuk maar heeft nog te weinig gezien als verpleegkundige om een definitieve keuze te maken. De ambulance lijkt hem ontzettend gaaf maar ook daar heeft hij nog nooit gewerkt dus dat zou hij eerst willen ervaren. Hij is zeker van plan HBO te volgens, maar wellicht gaat hij eerst een paar jaar werken voordat hij weer verder gaat studeren. “Ik en mijn collega’s proberen zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden waardoor het wandelen met een bewoner er wel eens bij inschiet. Dus als er mensen zijn die als vrijwilliger willen bijspringen dan horen wij dat graag”, besluit Erik. 

Meer uit Tholen

Wijkagenten Tholen: ‘Met de veiligheid op het eiland zit het wel goed’

THOLEN - Mark Groefsema, Paul Gabriels, Patricia van Mourik en Lisanne Timmermans zijn wijkagent op Tholen. Zij dragen samen met een groep politieagenten zorg over een grote regio waaronder Tholen ook valt.

8 uur geleden
Ongediertebestrijders: ‘Muizen komen door kou weer vaker naar binnen’

THOLEN - De winter staat voor de deur. De kou brengt helaas niet alleen sneeuwpret met zich mee. Ratten en muizen gaan in deze tijd van het jaar op zoek naar een warm plekje. En dat is slecht nieuws voor alle huishoudens in Nederland. “Rond deze tijd zien we het aantal meldingen van ratten en muizen flink toenemen”, zegt Peter Traas, ongediertebestrijder bij Beestjes Kwijt. “Deze knaagdieren zijn er natuurlijk het hele jaar door, maar vooral als het buiten kouder wordt, kruipen ze naar binnen.”

11 uur geleden
Gemeenten lanceren gezamenlijk eindejaarscampagne ‘Verknal het niet’

THOLEN - De gemeenten Tholen, Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht hebben de handen ineengeslagen voor een campagne die bijdraagt aan het rustig en veilig laten verlopen van de laatste weken van 2022 en de jaarwisseling. De boodschap is dat (legaal) vuurwerk alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur afgestoken mag worden. Daarnaast roepen de gemeenten mensen op vuurwerk op een veilige manier af te steken tijdens de jaarwisseling en na afloop het vuurwerkafval op te ruimen.

15 uur geleden
Maximumsnelheid Postweg blijft voorlopig 50 kilometer per uur

THOLEN - De maximum toegestane snelheid op de Postweg blijft voorlopig 50 kilometer per uur. Dat laat de gemeente weten. “Het blijft ‘werk in uitvoering’ ondanks dat de werkzaamheden momenteel stilliggen.”

1 dag geleden
Auto in de sloot bij eenzijdig ongeval in Poortvliet

POORTVLIET - Bij een eenzijdig ongeval op de Vermuydenweg bij Poortvliet is een auto in een sloot beland. Er raakte niemand gewond.

1 dag geleden
Weerbericht Tholen: ‘Pakjesavond koud en druilerig’

THOLEN - Na een grijze en waterkoude dag met perioden met motregen, wordt het tijdens pakjesavond op steeds meer plaatsen droog. Dat meldt Weeronline. De temperatuur ligt tussen 1 en 5 graden.Zo warm en gezellig pakjesavond kan zijn, zo kil is het weer vanavond. De temperatuur ligt vanavond tussen 1 graad in Zuid-Limburg en 5 graden aan de westkust. Daarmee ligt de temperatuur iets hoger dan in het weekend en er staat ook minder wind. Toch is het geen aangenaam weer om een tijd buiten te zijn, want er valt regionaal motregen dat maakt het waterkoud.Sneeuw verdwijntIn delen van Limburg kan het vandaag een tijdje sneeuwen bij een temperatuur iets boven het vriespunt. Vooral in Zuid-Limburg kan het eind van de middag nog regionaal wit zijn. Vanavond zal de temperatuur geleidelijk naar 2 graden stijgen en daarmee valt ook in Limburg hooguit nog wat motregen. Wel kan het door de vochtige lucht mist ontstaan. In de rest van het land wordt het waarschijnlijk niet mistig en verandert de temperatuur nauwelijks. Het wordt gedurende de avond wel op steeds meer plaatsen droog.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij verkoopmedewerker Niels: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: verkoopmedewerker Niels Harmsen. 

3 dagen geleden