Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op de Werkvloer bij Erik van Rooij: ‘Ik probeer zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden’

Op de Werkvloer bij Erik van Rooij: ‘Ik probeer zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden’

HALSTEREN - Iedereen in Bergen op Zoom en omstreken kent GGZ WNB, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Westelijk Noord Brabant. In de volksmond wordt het nog wel eens ‘Vrederust’ genoemd. Het ligt tussen Bergen op Zoom en Halsteren in een mooie bosrijke omgeving. Eén van de medewerkers van GGZ WNB is de 26-jarige Erik van Rooij uit Tilburg. 

Tot voor kort was hij werkzaam bij GGZ WNB als ervaringsdeskundige. Na zijn VMBO-T te hebben afgerond heeft hij verschillende opleidingen gevolgd maar niet afgemaakt. In die tijd ging het niet zo goed met hem en uiteindelijk raakte hij verslaafd. Na een lang traject is hij inmiddels 5 jaar clean. Omdat hij graag iets wilde doen met zijn ervaring en verleden is hij vier jaar geleden gestart met de opleiding tot ervaringsdeskundige. Deze heeft hij gevolgd bij ‘Howie the Harp’, een particuliere opleiding van één jaar. Na de succesvolle afronding hiervan is hij gaan werken bij GGZ Oost Brabant. Sinds juni 2019 werkt hij bij GGZ WNB. Als ervaringsdeskundige bood hij ondersteuning aan behandelaars en cliënten. Door zijn eigen ervaring is er veel begrip voor de cliënt en heeft hij vaak aan een half woord genoeg om te begrijpen wat er speelt. Erik vertelt: “Die ondersteuning kan voor allerlei problemen zijn, zoals een depressie of verslaving.” Hoewel het confronterend kan zijn heeft Erik in zijn opleiding wel geleerd om er mee om te gaan en het houdt hem scherp.

Een paar weken geleden is Erik gestart met de opleiding tot verpleegkundige. “Hoewel mijn werk als ervaringsdeskundige erg interessant was ligt mijn hart toch bij de verpleging”, zegt Erik. Deze opleiding duurt drie jaar en Erik volgt deze vanuit GGZ WNB. Hij gaat één dag in de week naar school en de andere dagen werkt hij als verpleegkundige in opleiding in de ouderenzorg. Als kind lag Erik regelmatig in het ziekenhuis en daar keek hij altijd op tegen de verpleegkundigen. Vooral de manier waarop ze hem op zijn gemak stelden is hem bijgebleven en daarom heeft hij besloten om de overstap te maken naar de verpleging. “De kans om mensen te kunnen helpen en er te zijn voor iemand is super tof en dankbaar werk”, vertelt Erik.

Erik draait zowel dag- als avonddiensten. ’S Morgens begint hij met de overdracht van de nachtdienst. Daarna start hij met de ochtendzorg, de cliënten uit bed halen en helpen met wassen en aankleden. Dan worden de bewoners naar de huiskamer gebracht voor het ontbijt. Tussen de middag wordt er een warme maaltijd gegeven en sommige cliënten moet je dan helpen of ze eten geven omdat ze het zelf niet meer kunnen. Daarna heeft Erik tijd om zelf te eten en worden de rapportages geschreven. ’S Middags is er tijd voor overleg als dat nodig is of ze gaan wandelen of andere leuke activiteiten doen met cliënten. Na de overdracht aan de avonddienst gaat Erik naar huis. Als de avonddienst begint eten de bewoners nog een boterham. Sommige bewoners willen daarna al naar bed, anderen kijken nog wat tv. Soms doen ze een spelletje. Naast de dag- en avonddiensten werkt Erik ook om het weekend. 

Omdat niet alle bewoners goed kunnen praten is het soms best lastig om met hen te communiceren. “Het is een uitdaging om te proberen zo goed mogelijk met een cliënt te praten en rekening te houden met zijn of haar wensen. Dan moet je soms andere manieren verzinnen om te ontdekken wat de bewoners bedoelen”, vertelt Erik. Zijn werk als ervaringsdeskundige neemt hij mee in zijn opleiding tot verpleegkundige. Erik ziet zijn toekomst met vertrouwen tegemoet. Hij hoopt zijn opleiding na drie jaar te kunnen afronden en dan in de ouderenzorg bij GGZ WNB te gaan werken. Hij vind de ouderenzorg ontzettend leuk maar heeft nog te weinig gezien als verpleegkundige om een definitieve keuze te maken. De ambulance lijkt hem ontzettend gaaf maar ook daar heeft hij nog nooit gewerkt dus dat zou hij eerst willen ervaren. Hij is zeker van plan HBO te volgens, maar wellicht gaat hij eerst een paar jaar werken voordat hij weer verder gaat studeren. “Ik en mijn collega’s proberen zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden waardoor het wandelen met een bewoner er wel eens bij inschiet. Dus als er mensen zijn die als vrijwilliger willen bijspringen dan horen wij dat graag”, besluit Erik. 

Meer uit Tholen

N286 tussen Smerdiek en Stavenisse langer dicht vanwege geknapte waterleiding

SINT-MAARTENSDIJK - De N286 tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse blijft langer dicht vanwege een geknapte waterleiding. De weg was dicht vanwege werkzaamheden die vandaag worden afgerond. Naar verwachting is de weg vanaf 30 april weer open.

15 minuten geleden
Viering 425 jaar Stavenisse start vanavond met openingsceremonie

STAVENISSE - Stavenisse is jarig en dat wordt gevierd! Vanavond - vrijdag 26 april - vindt de openingsceremonie van 425 jaar Stavenisse plaats. Aan burgemeester Marleen Sijbers de eer het jubileumjaar officieel te openen.

3 uur geleden
Morgen is de Lintjesregen: Hoe krijg je nou een Koninklijke onderscheiding?

THOLEN - Traditiegetrouw vindt op 26 april de landelijke lintjesregen plaats. Op de dag voor Koningsdag krijgen duizenden mensen uit het hele land een Koninklijke Onderscheiding voor hun maatschappelijke inzet. Toch vragen vele mensen zich af: Hoe krijg je nu zo'n lintje? Kanselarij der Nederlandse Orden geeft antwoord.

19 uur geleden
Tholen vangt extra asielzoekers op na noodoproep van het kabinet

THOLEN - Tholen vangt per direct meer asielzoekers op. Daarmee geeft de gemeente gehoor aan de noodoproep van het kabinet. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op dit moment niet genoeg plaatsen beschikbaar om alle asielzoekers 'bed, bad en brood' te geven.

22 uur geleden
Koningin Julianaschool uit Sint Philipsland derde in Textiel Race

SINT PHILIPSLAND - De leerlingen van groep 8 van de Koningin Julianaschool zijn derde geëindigd in de Textiel Race. Deze race was een wedstrijd tussen tien basisscholen op de Bevelanden en Tholen, waarbij ze streden om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. De kinderen uit Sint Philipsland hebben in totaal 1405 kilo aan textiel ingezameld en daarmee een prijs van 50 euro voor de school gewonnen.

23 uur geleden
Zo'n 500 Thoolse kinderen gaan aan de wandel voor de Peuter4daagse

THOLEN - Alle 22 kinderopvanglocaties in de gemeente Tholen nemen van 13 tot 17 mei deel aan de Peuter4daagse. Tijdens deze week wandelen de kinderen van de kinderopvang samen met hun begeleiders meerdere keren een zelf uitgestippelde route. Elke kinderopvang organiseert zijn eigen wandelmomenten. Na afloop ontvangen alle deelnemende kinderen een vrolijke, officiële medaille als beloning.

1 dag geleden
Gratis Moederdagtaart bij Spar Solleveld voor Vrienden van de Bode

THOLEN -  Op zondag 12 mei is het weer tijd om alle moeders te waarderen. Bij de bakkerij van Spar Solleveld weten ze als geen ander hoe belangrijk het is om jouw moeder te verrassen op deze speciale dag. Daarom presenteren ze dit jaar een exclusieve Moederdagtaart, speciaal ontworpen om jouw moeder te verwennen als Vriend van de Bode.

1 dag geleden