Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op de Werkvloer bij Erik van Rooij: ‘Ik probeer zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden’

Op de Werkvloer bij Erik van Rooij: ‘Ik probeer zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden’

HALSTEREN - Iedereen in Bergen op Zoom en omstreken kent GGZ WNB, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Westelijk Noord Brabant. In de volksmond wordt het nog wel eens ‘Vrederust’ genoemd. Het ligt tussen Bergen op Zoom en Halsteren in een mooie bosrijke omgeving. Eén van de medewerkers van GGZ WNB is de 26-jarige Erik van Rooij uit Tilburg. 

Tot voor kort was hij werkzaam bij GGZ WNB als ervaringsdeskundige. Na zijn VMBO-T te hebben afgerond heeft hij verschillende opleidingen gevolgd maar niet afgemaakt. In die tijd ging het niet zo goed met hem en uiteindelijk raakte hij verslaafd. Na een lang traject is hij inmiddels 5 jaar clean. Omdat hij graag iets wilde doen met zijn ervaring en verleden is hij vier jaar geleden gestart met de opleiding tot ervaringsdeskundige. Deze heeft hij gevolgd bij ‘Howie the Harp’, een particuliere opleiding van één jaar. Na de succesvolle afronding hiervan is hij gaan werken bij GGZ Oost Brabant. Sinds juni 2019 werkt hij bij GGZ WNB. Als ervaringsdeskundige bood hij ondersteuning aan behandelaars en cliënten. Door zijn eigen ervaring is er veel begrip voor de cliënt en heeft hij vaak aan een half woord genoeg om te begrijpen wat er speelt. Erik vertelt: “Die ondersteuning kan voor allerlei problemen zijn, zoals een depressie of verslaving.” Hoewel het confronterend kan zijn heeft Erik in zijn opleiding wel geleerd om er mee om te gaan en het houdt hem scherp.

Een paar weken geleden is Erik gestart met de opleiding tot verpleegkundige. “Hoewel mijn werk als ervaringsdeskundige erg interessant was ligt mijn hart toch bij de verpleging”, zegt Erik. Deze opleiding duurt drie jaar en Erik volgt deze vanuit GGZ WNB. Hij gaat één dag in de week naar school en de andere dagen werkt hij als verpleegkundige in opleiding in de ouderenzorg. Als kind lag Erik regelmatig in het ziekenhuis en daar keek hij altijd op tegen de verpleegkundigen. Vooral de manier waarop ze hem op zijn gemak stelden is hem bijgebleven en daarom heeft hij besloten om de overstap te maken naar de verpleging. “De kans om mensen te kunnen helpen en er te zijn voor iemand is super tof en dankbaar werk”, vertelt Erik.

Erik draait zowel dag- als avonddiensten. ’S Morgens begint hij met de overdracht van de nachtdienst. Daarna start hij met de ochtendzorg, de cliënten uit bed halen en helpen met wassen en aankleden. Dan worden de bewoners naar de huiskamer gebracht voor het ontbijt. Tussen de middag wordt er een warme maaltijd gegeven en sommige cliënten moet je dan helpen of ze eten geven omdat ze het zelf niet meer kunnen. Daarna heeft Erik tijd om zelf te eten en worden de rapportages geschreven. ’S Middags is er tijd voor overleg als dat nodig is of ze gaan wandelen of andere leuke activiteiten doen met cliënten. Na de overdracht aan de avonddienst gaat Erik naar huis. Als de avonddienst begint eten de bewoners nog een boterham. Sommige bewoners willen daarna al naar bed, anderen kijken nog wat tv. Soms doen ze een spelletje. Naast de dag- en avonddiensten werkt Erik ook om het weekend. 

Omdat niet alle bewoners goed kunnen praten is het soms best lastig om met hen te communiceren. “Het is een uitdaging om te proberen zo goed mogelijk met een cliënt te praten en rekening te houden met zijn of haar wensen. Dan moet je soms andere manieren verzinnen om te ontdekken wat de bewoners bedoelen”, vertelt Erik. Zijn werk als ervaringsdeskundige neemt hij mee in zijn opleiding tot verpleegkundige. Erik ziet zijn toekomst met vertrouwen tegemoet. Hij hoopt zijn opleiding na drie jaar te kunnen afronden en dan in de ouderenzorg bij GGZ WNB te gaan werken. Hij vind de ouderenzorg ontzettend leuk maar heeft nog te weinig gezien als verpleegkundige om een definitieve keuze te maken. De ambulance lijkt hem ontzettend gaaf maar ook daar heeft hij nog nooit gewerkt dus dat zou hij eerst willen ervaren. Hij is zeker van plan HBO te volgens, maar wellicht gaat hij eerst een paar jaar werken voordat hij weer verder gaat studeren. “Ik en mijn collega’s proberen zoveel mogelijk tijd aan de cliënten te besteden waardoor het wandelen met een bewoner er wel eens bij inschiet. Dus als er mensen zijn die als vrijwilliger willen bijspringen dan horen wij dat graag”, besluit Erik. 

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Tholen

Dichterbij de natuur dankzij Thoolse natuurouders

THOLEN - Op Tholen ligt geen volwaardig natuureducatiecentrum. Ouders maken zich daarom zorgen over de aandacht voor natuureducatie op Tholen. Gelukkig zijn er steeds meer Natuurouders die de juffen en meesters van Tholen helpen om meer natuurlessen buiten te organiseren.

5 uur geleden
NL-Alert vanwege grote brand Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - In Sint-Annaland is vanmiddag een grote brand uitgebroken in een kassencomplex. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) is sprake van forse rookontwikkeling. Om die reden is ook een NL-Alert uitgegeven.De brand woedt in een complex aan de Stoofweg. Rond 15.35 uur kwam de eerste melding binnen, vijf minuten later was er al opgeschaald naar ‘grote brand’. De brandweer heeft onder meer vijf tankautospuiten, een waterwagen, een hoogwerker en haakarmvoertuig met dompelpomp opgeroepen. Omstreeks 15.50 uur is opgeschaald naar GRIP 1 zodat afstemming kan plaatsvinden tussen de betrokken hulpdiensten.Volgens de Veiligheidsregio gaat de brand gepaard met forse rookontwikkeling die over het dorp Sint-Annaland trekt.&nbs p;De VRZ adviseert omwonenden om ramen en deuren te sluiten en eventueel aanwezige ventilatiesystemen uit te zetten. Even na 16.00 uur is door de Veiligheidsregio een NL-Alert uitgestuurd.

1 dag geleden
A58 nog tot zeker 17.45 uur dicht na ongeluk

WOUWSE PLANTAGE - De A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal is afgesloten. Een ongeluk tussen twee vrachtwagens op de A58 richting Breda zorgde eerder vanmiddag al voor een flinke file. Momenteel zijn de opritten geheel afgesloten en rijdt het verkeer over de paralelwegen of via de A4, A59 en de A17. Dat meldt Rijkswaterstaat.

1 dag geleden
LET OP: Tholensebrug gaat dicht

THOLEN - De Tholensebrug gaat een paar uur dicht. Dit betekent flinke verkeershinder voor automobilisten.  Vanavond tussen 20.00 en 00.00 uur is de brug namelijk volledig afgesloten. Twee voegovergangen hebben namelijk hun einde levensduur bereikt en dienen vervangen te worden. 

1 dag geleden
Fotoboek ‘Uitgebeeld verleden van Sint-Annaland’

SINT-ANNALAND -  Uniek fotoboek ‘Uitgebeeld verleden van Sint-Annaland’, is samengesteld door publicist C. (Kees) van den Bovenkamp en historiekenner van Sint-Annaland C.P. (Kees) Fase, met behulp van enkele personen, die foto’s hebben afgestaan en gegevens doorgaven. Er staan prachtige foto’s en (ansicht)kaarten uit het dorp in het boek, dat uitmuntende beschrijvingen bevat, gemaakt door kenners, vooral door Kees Fase.

1 dag geleden
‘Worden wat je wil’ op obs De Eevliet

POORTVLIET - Afgelopen week stond op obs De Eevliet in Poortvliet in het teken van de Kinderboekenweek, met als thema ‘Worden wat je wil’. 6 oktober was de opening met een beroepenspel door de hele school. De rest van de week zijn in de verschillende groepen activiteiten rondom het thema gedaan. Vrijdag 15 oktober was de afsluiting: een modeshow van alle kinderen verkleed van de school als een beroep.

2 dagen geleden
Oud-burgemeester doopt nieuw brandweerhulpboot

STAVENISSE - Brandweerhulpboot ‘Scaldis’, het nieuwe vaartuig van brandweerpost Stavenisse, is zaterdag gedoopt door oud-burgemeester Van de Velde-de Wilde. Ook burgemeester Marleen Sijbers en Edith van der Reijden, directeur Veiligheidsregio Zeeland waren aanwezig. De nieuwe boot is in de basis bedoeld voor brandbestrijding op de Oosterschelde. Ook kan de boot worden ingezet bij Search and Rescue-taken wanneer de Kustwacht hierom verzoekt. Er kunnen 20 brandweerlieden op. 

3 dagen geleden