![Op de werkvloer bij Douwe en Guus: 'Er zit zoveel techniek in een redelijk kleine verpakking' [OP DE WERKVLOER]](http://pubblestorage.blob.core.windows.net/67c86d35/content/2023/10/874ae1ad-60a6-4c7e-bdd1-ca3b7e611ce2_thumb840.jpg)
Op de werkvloer bij Douwe en Guus: 'Er zit zoveel techniek in een redelijk kleine verpakking' [OP DE WERKVLOER]
Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Douwe Postmus en Guus van Broekhoven.
Douwe: “Mijn opa en oma woonden 50 meter van vliegveld Seppe. Ik heb altijd iets met luchtvaart gehad. Om piloot te worden was ik nog te jong, maar ook militair wilde ik al van jongs af aan worden. Toen ik bij AM&TS naar een open dag ging, was ik meteen verkocht.”
Guus: “Ook ik ben hier via een open dag terecht gekomen en ik spotte vaak samen met mijn vader vliegtuigen. Ik wilde iets technisch doen, met mijn handen werken. Vliegtuigtechniek leek me wel wat, via via werd ik op deze opleiding gewezen. Op de open dag voelde ik me direct op mijn plek. Je ziet vliegtuigen vliegen, door de ramen zie je ze staan en dan mag je er ook nog aan werken; dat heb je niet overal.”
Jullie hebben hier beiden voor de mbo-opleiding vliegtuigonderhoudstechniek Mechanica gekozen, maar wel op een andere manier.Douwe: “Ik heb mijn composieten keuzedeel afgerond en heb ook Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) gedaan tijdens mijn opleiding. Ik wil echt militair worden en zit nu bij Defensie. Daar werk ik onder meer aan de Pilates PC7.”
Guus: “Ook ik heb mijn composieten keuzedeel afgerond en ik ben bij Fokker Services Group bezig met de plaatwerkopleiding. Dat doe ik vooral aan civiele vliegtuigen.”
Douwe en Guus: “Luchtvaarttechniek is overigens niet het enige wat je hier leert. Je kunt blijven doorleren, bijvoorbeeld voor je Aircraft Maintenance License, waarmee je bevoegd wordt voor het aftekenen van onderhoud. Maar je kunt ook zonder die certificering al aan de slag op Aviolanda. Het is echt een technische omgeving met veel en goede baanmogelijkheden. Overal wordt gevraagd naar technisch personeel, en er wordt een goed salaris betaald. De meeste mensen die in de luchtvaart stage lopen, krijgen bij een goed afgeronde stage direct een contract aangeboden. En niet alleen jongens, maar ook meisjes doen de opleiding.”
Wat doe je tijdens je werkzaamheden?Guus: “We werken onder meer met composieten. Dat zijn simpel gezegd twee kunststoffen of materialen die je samenvoegt, zodat het samen een beter en sterker materiaal vormt. Het plaatmateriaal dat zo ontstaat, wordt vaak gebruikt als huidbeplating in de luchtvaartindustrie.”
Douwe: “Ik werk ook bij toestellen aan de cockpit. Zo hebben we onlangs de analoge meters vervangen voor digitale meters met schermpjes, een zogeheten glass cockpit. Ook werken we aan nieuwe en duurzame technieken, iets wat je ook leert op de opleiding, al zijn nog niet alle innovatieve technieken ook daadwerkelijk in de praktijk te gebruiken.”
Wat maakt het werken hier leuk?Douwe: “Werken aan een vliegtuig blijft exclusief. Er zit zoveel techniek in een redelijk kleine verpakking. Plaatwerk is bovendien universeel. Alles wat kan vliegen, bevat plaatwerk, dus je kunt er ook alle kanten mee op als je hier werkt.”
Guus: “Ik ben altijd gepassioneerd geweest over vliegtuigen. Niet alles vliegt, en met een reden. Als je dan na jouw werkzaamheden een vliegtuig weer ziet opstijgen, dan blijft dat toch bijzonder om te zien.”
Douwe en Guus: “Op school zitten ook de goede mensen bij elkaar. De docenten komen uit het wereldje en kunnen je vertellen hoe de theorie én de praktijk werkt. Het is kleinschalig en persoonlijk. Heb je hulp nodig, dan krijg je die 1 op 1. Je bent bovendien altijd wel met iets nieuws bezig, de techniek en de opleiding gaan met de tijd mee. Dat je bezig bent met veel technische dingen en goede kansen hebt op een baan, dat maakt het heel aantrekkelijk om op Aviolanda te werken. Je kunt hier naar school, kiezen voor een militaire loopbaan bij Defensie of voor een civiele carrière bij een van de andere bedrijven op Businesspark Aviolanda.”[n]
Op 16 november wordt van 15.00 tot 20.30 uur op Aviolanda Aerospace de banen- en opleidingsbeurs voor vliegtuigtechniek Aerojobs gehouden. 25 bedrijven uit de sector zijn aanwezig. Aanmelden is niet nodig. Aerojobs is de ultieme plaats voor wie op zoek is naar meer informatie over de mbo-opleiding Vliegtuigtechniek bij AM&TS en de mogelijkheden daarna, maar ook voor werkzoekenden of studenten op zoek naar een baan in de luchtvaart-technische sector. Toegang is gratis, iedereen is welkom.
Paspoorten
Naam: Guus van Broekhoven
Leeftijd: 19 jaar
Hobby’s: Brommer opknappen, modelbouw en met vrienden afspreken
Naam: Douwe Postmus
Leeftijd: 21 jaar
Hobby’s: Motor rijden, gitaar spelen en sleutelen
Meer uit Beveland
HEINKENSZAND - Timmerfabriek De Mol uit Heinkenszand heeft de Groene Pluim ontvangen voor haar opvallende inzet op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele reikte de erkenning uit aan eigenaar Marco Traas.
1 uur geledenGOES - De jaarrekening over 2024 van waterschap Scheldestromen is opgemaakt. Van de begroting à ruim 165 miljoen euro is 8,2 miljoen euro overgebleven.
2 uur geledenGOES - "Vrijheid is niet vanzelfsprekend." Met die woorden vat Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, de kern van zijn missie samen.
4 uur geledenGOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
19 uur geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
22 uur geledenBORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
23 uur geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 dag geleden