Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

Cees Mol houdt van zijn vak, waarvoor hij in verschillende slagerijen praktijkervaring opdeed. “Op mijn negentiende ben ik een jaar naar Schiedam gegaan om te leren vleeswaren te maken. Dat was echt hard werken. In Zeeland was het altijd zo gemoedelijk geweest, maar in de Randstad was het van ‘bam!’. Dat vond ik niet leuk, maar ik wilde leren. Ik wilde alles kunnen wat een slager doet. En ik wist dat het maar tijdelijk was.”

Enkele jaren daarvoor had hij in de zaak van zijn ouders de charme van het ambacht ontdekt. “Tartaartjes uitsteken, balletjes draaien, dat vond ik hartstikke leuk. Vlees is een mooi product om mee te werken en ik hou van het contact met mensen.”

Vakidioot

Mol, geboren en getogen in Bruinsse, haalde zijn diploma aan de Slagersvakschool en deed praktijkervaring op in slagerijen her en der in het land. In Dordrecht beleefde hij twee onvergetelijke jaren. “We hadden een geweldig team en de baas gaf ons alle vrijheid.” Die vrijheid geeft Mol nu ook aan zijn personeel. “Ik ben een leider, geen baas. Ik leg veel verantwoordelijkheden bij het team en ben open over onze omzetten en marges. Zo creëer je een enorm wij-gevoel. Ik ben ambitieus, maar op een sociale manier.” Mol is trots op het lage verloop onder zijn personeel. “Het moeilijkste aan mijn vak vind ik stoppen met mensen. Als iemand zijn best doet, maar het zit er niet in...”

Over deze en andere vraagstukken spart Mol regelmatig met branchegenoten. Hij vindt het ook leerzaam om in andere slagerijen rond te kijken en spendeert zijn vrije tijd hier graag aan. “Ik ben een vakidioot, maar nog meer een ondernemer. Er moet geld verdiend worden. En door bij collega’s in de keuken te kijken, kan ik geld verdienen.” Hij is voorstander van meer samenwerking tussen slagers. “Wij zijn goed in hammen en de volgende slager heeft weer een andere specialiteit. Door samen te werken kun je je beter onderscheiden en meer productie draaien en daalt de kostprijs.”

Creatief

Bijna 35 jaar ervaring heeft hij inmiddels op zijn naam staan en Mol runt nu een voor Zeeuwse begrippen grote keurslagerij in Goes, waar hij sinds 2002 woont. Na tien jaar buiten Zeeland kon hij vennoot worden in de zaak van zijn ouders. Later nam hij het bedrijf over. Mol volgt in zijn slagerij niet klakkeloos alle trends. “Van vegetarische slagersproducten gaan mijn nekharen overeind staan. Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor mensen die vegetarisch eten, maar ik vind dat je moet doen waar je goed in bent en ik ben goed in vlees. Als er kortzichtig over ons ambacht gesproken wordt, doet me dat pijn, want een verhaal heeft altijd twee kanten. Wij vertellen een eerlijk verhaal. Je kunt ook minder vlees eten en voor kwaliteit kiezen. Wij weten waar ons vlees vandaan komt. Ons rundvlees is bijvoorbeeld van boer Gijzels uit Sluis, waar het jongvee buiten rondloopt.”

In de discussie over duurzaamheid ziet Mol de consument vlees blijven eten, maar bewuster. “Daarom zie ik de toekomst van het slagersambacht positief in.” Er is werk in te vinden op zowel middelbaar als hoger niveau. “Dat je als slager zeventig, tachtig uur per week moet werken, is achterhaald. Ook met een gemiddelde werkweek kun je een leuke winkel draaien en goed verdienen.” Mol hoopt dat tot zijn pensioen te blijven doen. Volgens hem is een slager nooit uitgeleerd en hij raakt ook niet uitgekeken op zijn vak. “Je werkt met het vlees van levend vee. Dat is nooit hetzelfde. Je maakt zelf iets van het vlees en daarin kun je eindeloos creatief zijn.” Zo zijn er door de jaren heen verse maaltijden en salades bijgekomen in het assortiment. Na het verschillende ambachtelijke werk om de toonbanken te vullen, adviseer je de klant, noemt Mol een volgend ingediënt van de werkdag. “Als ze daarna tevreden terugkomen, da’s het mooiste wat er is. Maar ook als een product tegenvalt, horen we het graag, want van feedback kunnen we leren. Er komen hier nog steeds klanten van het eerste uur. Dat vind ik waanzinnig leuk.”

PASPOORT:

Naam:
Cees Mol (49)

Woonplaats:
Goes

Burgerlijke staat:
Getrouwd met Jeanine,
twee kinderen

Opleiding:
Land- en tuinbouwschool,
Slagersvakschool

Hobby’s:
boeken lezen,
op vakantie gaan

Meer uit Beveland

Duitse windsurfer overleden bij Veerse Meer Kamperland

KAMPERLAND - Een windsurfer is zaterdagmiddag overleden bij het Veerse Meer ter hoogte van Kamperland. Hulpdiensten rukten massaal uit, maar hulp mocht niet meer baten.

7 uur geleden
Rubriek op de werkvloer: ‘Ik hoor regelmatig: ik kom hier al vanaf mijn studententijd’

Goes - Bos Men Shop is een begrip in de Zeeuwse en West-Brabantse winkelstraten. De herenzaak bestaat inmiddels al 103 jaar, is hofleverancier en wordt nog altijd gerund als familiebedrijf. De herenzaak heeft vier winkels, één in Goes, twee in Middelburg en één in Bergen op Zoom, en daarnaast een snelgroeiende webshop. Bos Men Shop heeft een duidelijke missie: elke man eerlijke service en stijlvolle kleding bieden, ongeacht budget of gelegenheid. 

12 uur geleden
Politie waarschuwt voor nepagenten in Goes

GOES - In de regio Oosterscheldebekken zijn momenteel oplichters actief die zich voordoen als politieagenten. De politie waarschuwt via sociale media en roept op om direct actie te ondernemen bij contact met deze fraudeurs.

14 uur geleden
Zeeuwse dag van het paard in Heinkenszand

HEINKENSZAND - De 54e Zeeuwse dag van het paard wordt zaterdag 28 juni gehouden in Heinkenszand. Er is de hele dag van 08.30 tot 17.00 van alles te doen bij Stal Vermue aan de Plattedijk 3.

1 dag geleden
Boeken, plantjes en soep in de deelkast

Ze duiken de laatste jaren steeds vaker op in het straatbeeld: kastjes waar je iets uit mag pakken of juist iets in kunt leggen. Drie bewoners van Goes en Kloetinge vertellen hoe een simpel kastje een plek werd om te delen.

1 dag geleden
Deltaweekend viert gouden jubileum op de Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Dit weekend staat Colijnsplaat in het teken van het Deltaweekend, dat dit jaar zijn 50e editie viert. Drie dagen lang, op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni, kleuren tientallen zeilboten het water van de Oosterschelde tijdens deze bijzondere jubileumuitgave. Het Deltaweekend is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend zeilevenement in Nederland en brengt jaarlijks zeilliefhebbers uit het hele land en daarbuiten samen voor sportieve competitie en gezelligheid.

1 dag geleden
Stop op gebruik staalslakken in Zeeuwse Wateren

KAMPERLAND - De samenwerkende groene organisaties in Zeeland zijn blij met een besluit van de Tweede Kamer om te stoppen met het gebruik van staalslakken in de natuur. Staalslakken zijn een afvalproduct uit de staalindustrie en kunnen slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Toch werden ze de afgelopen jaren zonder melding gebruikt in Zeeuwse wateren om oevers te verstevigen. Het RIVM en de Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwden al eerder voor de risico's.  

1 dag geleden