
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'
GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”
Cees Mol houdt van zijn vak, waarvoor hij in verschillende slagerijen praktijkervaring opdeed. “Op mijn negentiende ben ik een jaar naar Schiedam gegaan om te leren vleeswaren te maken. Dat was echt hard werken. In Zeeland was het altijd zo gemoedelijk geweest, maar in de Randstad was het van ‘bam!’. Dat vond ik niet leuk, maar ik wilde leren. Ik wilde alles kunnen wat een slager doet. En ik wist dat het maar tijdelijk was.”
Enkele jaren daarvoor had hij in de zaak van zijn ouders de charme van het ambacht ontdekt. “Tartaartjes uitsteken, balletjes draaien, dat vond ik hartstikke leuk. Vlees is een mooi product om mee te werken en ik hou van het contact met mensen.”
Vakidioot
Mol, geboren en getogen in Bruinsse, haalde zijn diploma aan de Slagersvakschool en deed praktijkervaring op in slagerijen her en der in het land. In Dordrecht beleefde hij twee onvergetelijke jaren. “We hadden een geweldig team en de baas gaf ons alle vrijheid.” Die vrijheid geeft Mol nu ook aan zijn personeel. “Ik ben een leider, geen baas. Ik leg veel verantwoordelijkheden bij het team en ben open over onze omzetten en marges. Zo creëer je een enorm wij-gevoel. Ik ben ambitieus, maar op een sociale manier.” Mol is trots op het lage verloop onder zijn personeel. “Het moeilijkste aan mijn vak vind ik stoppen met mensen. Als iemand zijn best doet, maar het zit er niet in...”
Over deze en andere vraagstukken spart Mol regelmatig met branchegenoten. Hij vindt het ook leerzaam om in andere slagerijen rond te kijken en spendeert zijn vrije tijd hier graag aan. “Ik ben een vakidioot, maar nog meer een ondernemer. Er moet geld verdiend worden. En door bij collega’s in de keuken te kijken, kan ik geld verdienen.” Hij is voorstander van meer samenwerking tussen slagers. “Wij zijn goed in hammen en de volgende slager heeft weer een andere specialiteit. Door samen te werken kun je je beter onderscheiden en meer productie draaien en daalt de kostprijs.”
Creatief
Bijna 35 jaar ervaring heeft hij inmiddels op zijn naam staan en Mol runt nu een voor Zeeuwse begrippen grote keurslagerij in Goes, waar hij sinds 2002 woont. Na tien jaar buiten Zeeland kon hij vennoot worden in de zaak van zijn ouders. Later nam hij het bedrijf over. Mol volgt in zijn slagerij niet klakkeloos alle trends. “Van vegetarische slagersproducten gaan mijn nekharen overeind staan. Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor mensen die vegetarisch eten, maar ik vind dat je moet doen waar je goed in bent en ik ben goed in vlees. Als er kortzichtig over ons ambacht gesproken wordt, doet me dat pijn, want een verhaal heeft altijd twee kanten. Wij vertellen een eerlijk verhaal. Je kunt ook minder vlees eten en voor kwaliteit kiezen. Wij weten waar ons vlees vandaan komt. Ons rundvlees is bijvoorbeeld van boer Gijzels uit Sluis, waar het jongvee buiten rondloopt.”
In de discussie over duurzaamheid ziet Mol de consument vlees blijven eten, maar bewuster. “Daarom zie ik de toekomst van het slagersambacht positief in.” Er is werk in te vinden op zowel middelbaar als hoger niveau. “Dat je als slager zeventig, tachtig uur per week moet werken, is achterhaald. Ook met een gemiddelde werkweek kun je een leuke winkel draaien en goed verdienen.” Mol hoopt dat tot zijn pensioen te blijven doen. Volgens hem is een slager nooit uitgeleerd en hij raakt ook niet uitgekeken op zijn vak. “Je werkt met het vlees van levend vee. Dat is nooit hetzelfde. Je maakt zelf iets van het vlees en daarin kun je eindeloos creatief zijn.” Zo zijn er door de jaren heen verse maaltijden en salades bijgekomen in het assortiment. Na het verschillende ambachtelijke werk om de toonbanken te vullen, adviseer je de klant, noemt Mol een volgend ingediënt van de werkdag. “Als ze daarna tevreden terugkomen, da’s het mooiste wat er is. Maar ook als een product tegenvalt, horen we het graag, want van feedback kunnen we leren. Er komen hier nog steeds klanten van het eerste uur. Dat vind ik waanzinnig leuk.”
PASPOORT:
Naam:
Cees Mol (49)
Woonplaats:
Goes
Burgerlijke staat:
Getrouwd met Jeanine,
twee kinderen
Opleiding:
Land- en tuinbouwschool,
Slagersvakschool
Hobby’s:
boeken lezen,
op vakantie gaan
Meer uit Beveland
GOES - De provincie Zeeland gaat vanaf 2026 de draaipremie voor molens verdubbelen. Met deze regeling beloont de provincie moleneigenaren die hun molens actief laten draaien, om zo het behoud van de monumentale bouwwerken te stimuleren.
4 uur geledenWISSENKERKE - GlasDraad is donderdag 11 september officieel gestart met de glasvezelcampagne in de gemeente Noord-Beveland. Inwoners kunnen zich tot en met 15 december aanmelden voor een glasvezelaansluiting in hun woning. De komst van glasvezel betekent volgens de gemeente een belangrijke stap richting snel en stabiel internet voor inwoners en ondernemers in de dorpen en het buitengebied.
18 uur geledenWISSENKERKE - Burgemeester Meeuwisse heeft woensdag een felicitatiebezoek gebracht aan het echtpaar Koole - Van Dalen uit Wissenkerke. Het paar vierde die dag hun 60-jarig huwelijksjubileum.
19 uur geledenGOES - Bij Montessorischool de Basis in Goes is donderdag de eerste peuter-kleutergroep van Zeeland officieel geopend. De school werkt hiervoor samen met kinderopvangorganisatie Kibeo. De groep biedt plek aan de oudste peuters en jongste kleuters, die twee vaste ochtenden per week samenkomen om te spelen, leren en zich sociaal te ontwikkelen.
21 uur geledenBORSELE - De Provincie Zeeland heeft een nieuwe internationale partner gevonden om de nucleaire kennisinfrastructuur te versterken. Ontario Tech University uit Oshawa, Canada, en de provincie tekenden een intentieovereenkomst om samen te werken op het gebied van nucleair onderwijs en onderzoek.
23 uur geledenGOES - Een man is woensdag 10 september met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht na een medische noodsituatie in Goes.
1 dag geledenWOLPHAARTSDIJK - De gemeente Goes verplaatst de ondergrondse afvalcontainers aan het Wolfertsplein naar de Hoofdstraat, tegenover Boon's supermarkt. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten om het plantsoen bij het Wolfertsplein opnieuw in te richten en tegemoet te komen aan bewoners die al langer klachten hebben over de huidige locatie.
1 dag geleden