
Op de werkvloer bij ... Autobedrijf De Kramer
YERSEKE - Brendan Faasse werkt, na zijn opleiding tot technisch specialist bij Scalda, al ruim een jaar met veel plezier als monteur bij Autobedrijf De Kramer in Yerseke. Daarvoor liep hij stage bij dit bedrijf dat vijftig jaar geleden werd opgericht.
Autobedrijf De Kramer gaat voor goed opgeleid personeel en heeft structurele bijscholing hoog in het vaandel staan. Brendan Faasse past in het plaatje. Voor hem was zijn keuze voor een technische opleiding logisch, omdat hij altijd al een passie voor auto's had en sleutelen van jongs af aan een hobby was. “Ik heb eerst een vmbo-opleiding gedaan in de economische bedrijfskunde en kwam tijdens een stage uit bij een garage. Het werken daar vond ik zo leuk dat ik de opleiding tot technisch specialist op MBO 4-niveau ben gaan doen."
Uitdaging
Brendans werk bestaat voornamelijk uit het stellen van diagnoses en oplossen van mechanische en elektronische storingen. “Soms zijn problemen zo gevonden, maar soms moet je ze echt opsporen. Ik heb hier gewerkt met iemand die al heel lang in het vak zat en dus veel wist. Daar heb ik dingen van geleerd waar ik nog steeds iets aan heb. Je kunt veel leren van collega's en we kunnen elkaar goed aanvullen. De ene weet bijvoorbeeld meer over een bepaald automerk dan de ander."
Breed
Brendan vindt de afwisseling tussen de makkelijke en moeilijkere klussen leuk. "Met mijn opleiding is het de bedoeling dat ik de moeilijkere reparaties doe en de diagnoses stel, maar in de praktijk komt het er op neer dat ik ook veel makkelijke klussen uitvoer. Ik vind dat leuk. Mijn opleiding is breed en ik word ook breed ingezet. Als ik moet kiezen doe ik het liefste de moeilijkere klussen, omdat ik daarin meer uitdaging vind."
Hoewel Brendan denkt dat hij altijd zal blijven werken met zijn handen, start hij binnenkort met de HBO-opleiding technische bedrijfskunde. “Dan ga ik halve dagen werken als monteur en zit ik straks meer achter de computer. Ik ben 21 jaar en wil graag doorgroeien en mezelf blijven ontwikkelen", zegt hij.
'Mijn passie voor auto's blijft'
Brendan wil zich nog niet vastklampen aan een bepaald beroep of een bedrijf. "Mijn passie voor auto's blijft. Ik vind het leuk om aan oldtimers te werken. Ik heb een blauwe Chevrolet uit 1975 helemaal opgeknapt en heb ook een BMW 3-serie uit 2002."
Aanbevelen
Brendan kan iedereen zijn opleiding tot technisch specialist aanbevelen. “Er is meer animo voor de opleiding tot monteur op MBO 3-niveau. Voor niveau vier is meer doorzettingsvermogen nodig. Voor 75 procent van het werk dat je in een garage doet is niveau drie prima, maar sommige bedrijven vinden het opleidingsniveau heel belangrijk."
Elektronisch
Hij denkt met een niveau 4-opleiding zijn cv ook meer opvalt. "Bovendien worden auto's steeds meer elektronisch. Deze worden daarmee interessanter, vind ik. En ik merk dat het gunstig is dat ik niveau 4 heb gedaan."[n]
Meer uit Reimerswaal
KAMPERLAND - De zon schijnt heerlijk boven Neeltje Jans terwijl sportvissers hun hengels klaarmaken aan boord van de Quo Vadis. De sportvisboot deint zachtjes op het water hier in de Zeeuwse Voordelta, grofweg tussen Kamperland en Oostkapelle. De zee is kalm op deze donderdag 10 juli. Onder het oppervlak speelt zich iets af wat maar weinig mensen weten: dit stukje Zeeuwse zee is een kraamkamer voor haaien.
17 minuten geledenGOES - De brommobiel - ook wel het 45-kilometerautootje genoemd - is in opmars in Nederland, en Zeeland blijft daarin niet achter. Met name in Goes, maar ook in Reimerswaal, Kapelle en Tholen groeit het aantal brommobielen opvallend hard. Dat blijkt uit een analyse van mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl op basis van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
8 uur geledenKAPELLE - De gemeente Kapelle heeft het grasland op de kruising van de Handelsweg en de Nijverheidsweg op bedrijventerrein De Smokkelhoek aangewezen als definitieve locatie voor de kleinschalige noodopvang van asielzoekers. Daarmee is de locatiekeuze nu officieel rond. Op deze plek zullen maximaal 81 asielzoekers worden opgevangen voor een periode van maximaal dertien maanden.
22 uur geledenKRUININGEN/WAARDE - De nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Reimerswaal is bekend. Ralph Harthoorn uit Waarde werd afgelopen week uit 18 kandidaten gekozen. Ralph is 10 jaar en zit op de christelijke basisschool D'n Akker.
2 dagen geledenREIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal maakt zich zorgen over de kosten in de jeugdzorg en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Die kosten stijgen al jaren, en in de toekomst verwacht de gemeente dat dit alleen maar meer wordt. Tegelijkertijd krijgen gemeenten vanaf 2028 minder geld van de landelijke overheid. Dat staat in de nieuwste Kadernota, waarin de plannen voor de komende jaren staan.
2 dagen geledenKAPELLE - De Europese Raad heeft besloten de Richtlijn Tijdelijke Bescherming met één jaar te verlengen tot 4 maart 2027. Dit betekent dat Oekraïense vluchtelingen recht blijven houden op verblijf, werk, huisvesting, zorg en onderwijs zonder een asielaanvraag. De Europese Raad zal dit besluit tijdens een van zijn komende zittingen formeel goedkeuren. Voor Gemeente Kapelle houdt dit in dat we onze opvang en ondersteuning voortzetten. Het ministerie heeft toegezegd financiële garanties te bieden zolang de opvangtaak voor Oekraïense vluchtelingen geldt, plus één extra jaar na afloop van de richtlijn.Dit geeft ons de zekerheid dat we de gemaakte afspraken over de opvang kunnen blijven nakomen. Dit is positief voor de afspraken die we hebben gemaakt met betrekking tot de opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden in Kapelle. Door de verlenging van de RTB en de bijbehorende financiële garantie, is het financiële risico - waarover we u in het voorstel van maart 2024 over het beschikbaar stellen van budget hebben geïnformeerd - aanzienlijk verminderd. De huidige huurafspraken zijn namelijk geldig tot oktober 2027.Toch blijft het maken van lange termijnplannen met financiële dekking, langer dan twee jaar, onzeker voor gemeenten. Dit komt doordat de verlenging van de richtlijn telkens voor een beperkte periode wordt vastgesteld en afhankelijk is van de ontwikkelingen in Oekraïne en de besluitvorming op EU-niveau. Daarnaast kan de hoogte van het normbedrag, dat wij ontvangen voor de opvang van vluchtelingen, tussentijds worden aangepast. De Rijksoverheid werkt ondertussen aan een exit strategie voor een geleidelijke afbouw van de tijdelijke bescherming. Hierbij wordt gekeken naar alternatieve verblijfsstatussen en de mogelijke terugkeer van vluchtelingen naar Oekraïne zodra de situatie dat toelaat. Ondanks deze inspanningen blijven veel details nog onduidelijk, wat het voor gemeenten moeilijk maakt om lange termijnplannen met volledige financiële zekerheid te maken.
3 dagen geleden