
Op dag 200 van corona-uitbraak komt besmetting 100.000 in zicht
DEN HAAG (ANP) - Het begon in Loon op Zand. Toen Diemen. Eind februari werden daar de eerste twee coronabesmettingen van Nederland vastgesteld. Daarna breidde het nieuwe coronavirus zich als een olievlek uit over het land. Zondag is de 200e dag van de uitbraak.
Het aantal bevestigde besmettingen is zaterdag uitgekomen boven de 80.000. Dagelijks komen er ongeveer 1000 nieuwe gevallen aan het licht. Als dat zo aanhoudt, wordt eind september de 100.000e besmetting vastgesteld. Maar het werkelijke aantal patiënten is die grens waarschijnlijk allang gepasseerd, omdat in de begindagen van de uitbraak lang niet iedereen werd getest.
De eerste coronapatiënten waren in Italië en Oostenrijk geweest, voor werk of vakantie. Onder meer door carnavalsfeesten in Noord-Brabant verspreidde het virus zich daar snel. Vooral het oosten van die provincie werd zwaar getroffen. Later ontstond een nieuwe brandhaard op de bible belt, een lange strook overwegend gereformeerde dorpen. In plaatsen als Nunspeet, Hasselt en op Goeree-Overflakkee ging het virus rond. Ook bewoners van verpleeghuizen raakten besmet en stierven.
Vollere ziekenhuizen
Door die eerste golf raakten ziekenhuizen steeds voller. Intensive cares werden in allerijl uitgebreid en de overige zorg viel stil. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, besloot het kabinet half maart om scholen tijdelijk te sluiten. Leerlingen moesten thuis les krijgen. Ook sportscholen, restaurants, cafés, nachtclubs en bioscopen gingen dicht. Bewoners van verpleeghuizen mochten geen bezoek meer krijgen. Kantoren besloten dat mensen thuis moesten werken. Sommige mensen beginnen maandag aan hun 27e week thuiswerken.
Vanaf half april daalde het aantal besmettingen. Mei, juni en juli waren rustige maanden. Het virus was niet weg, maar per dag werden hooguit enkele tientallen gevallen vastgesteld. Sinds eind juli stijgt het aantal besmettingen echter weer. Het gaat niet langer om tientallen gevallen per dag, maar om tientallen gevallen per uur. De nieuwe patiënten zijn vooral twintigers en dertigers uit de grote steden, onder wie studenten. Zij lopen het coronavirus onder meer in de horeca op.
Amsterdam heeft de meeste besmettingen. Sinds het begin van de uitbraak is het virus daar 7619 keer vastgesteld. In Rotterdam staat de teller op 6643, in Den Haag zijn 4347 inwoners positief getest en de gemeente Utrecht telt 2368 besmette burgers. Andere steden met veel besmettingen zijn Tilburg (1310), Maastricht (1048), Nijmegen (997), Breda (980), Almere (901) en Eindhoven (866).
Van de besmette personen werden 12.200 zo ziek dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De meeste opgenomen patiënten kwamen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Tilburg. Daarachter staat de Brabantse gemeente Meierijstad met 211 ziekenhuisopnames.
Het officiële dodental staat op 6235. Rotterdam voert die lijst aan met 357 overleden inwoners. Daarachter volgen Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Maastricht, Meierijstad, Utrecht, Oss, Eindhoven en Den Bosch.
Meer uit Gezond
ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.
1 dag geledenALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".
2 dagen geledenASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."
2 dagen geledenASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
2 dagen geleden