Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oostenrijk versoepelt quarantaineregels, bredere mondkapjesplicht

Oostenrijk versoepelt quarantaineregels, bredere mondkapjesplicht

WENEN (ANP) - Oostenrijk voert zaterdag nieuwe coronamaatregelen in. Media in het land melden dat de quarantaineregels worden versoepeld en mensen buitenshuis verplicht worden een mondkapje te dragen als ze geen afstand kunnen houden van anderen.

Mensen hoeven na contact met een besmet persoon minder lang in quarantaine. Na vijf dagen kan die met een negatieve coronatest worden beëindigd. Daarnaast is besloten dat de vaccinatiebewijzen voortaan zes maanden gelden en dat er meer controles komen op het 2G-beleid in winkels.

"We moeten alles doen wat we kunnen om een nieuwe lockdown te voorkomen", zei bondskanselier Karl Nehammer tijdens een persconferentie, na een coronaberaad met regionale leiders en experts. Voor ongevaccineerde Oostenrijkers geldt sinds halverwege november een lockdown. De rest van het land zat in november en december enkele weken in lockdown.

Oostenrijk meldde donderdag bijna 8300 nieuwe besmettingen, bijna een verdrievoudiging van het daggemiddelde van vorige week. De toename komt door de omikronvariant van het coronavirus. De geldigheid van het vaccinatiebewijs wordt ingekort om mensen te motiveren tot een boostervaccinatie, die moet helpen tegen omikron.

Meer uit Buitenland

Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

16 minuten geleden
Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

3 uur geleden
Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

5 uur geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

6 uur geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

7 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

7 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

7 uur geleden