Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Oost, west, Zeeland best’ voor Yvonne en Dico

‘Oost, west, Zeeland best’ voor Yvonne en Dico

GOES – Na ruim veertien jaar in de Middellandse Zee en de Caribbean te hebben gezeild zijn Yvonne Verschure en Dico van Ooijen met hun zeilboot ‘PUFF the magic dragon’ terug in de haven van Goes. Na vele leuke ontmoetingen en prachtige ervaringen vinden zij het tijd voor verandering. Ze stoppen met zeilen en zijn op zoek naar een woning. Van de havenmeester mogen zij deze winter in Goes blijven, maar het stel hoopt voor die tijd hun boot voor een thuis aan de wal te kunnen verruilen.

Yvonne komt oorspronkelijk uit Rotterdam, maar haar moeder is een geboren Zeeuwse. “Voordat we met de boot weg gingen woonden we hier vlak achter de haven”, vertelt Yvonne. “Yvonne had meer ervaring dan ik en zij is de zeiler van ons twee”, vult Dico aan. “Ik ben meer de techneut, die alles kan maken. Toen we allebei nog werkten maakten we in de vakanties tochten naar Engeland, Schotland, de Kanaaleilanden en Scandinavië”.

Na de pensionering van Dico nam Yvonne een sabbatical op van vijf maanden en gingen zij voor het eerst samen de oceaan op richting de Azoren. Het jaar daarop nam Yvonne ontslag, werd de huur opgezegd en gaven ze bij het Loze Vissertje bij het Goese Sas op 1 juli 2007 een afscheidsfeest voor familie en vrienden. “Toen zijn we via het Main-Donaukanaal de Donau afgevaren en kwamen we uit in de Zwarte Zee. De Donau is geweldig; je komt langs zo veel landen en steden als Wenen en Budapest. Grappig is dat in elk land waar je komt je wordt gewaarschuwd voor het volgende land. Na vier jaar in Turkije en Griekenland gezeild te hebben, hebben we in 2011 ons huidige schip in Barcelona gekocht. Er kwam een kink in de kabel toen we voor de refit terug waren in Nederland en Yvonne ziek werd en we een winter in Nederland moesten blijven. Toen zij weer beter was zijn we via Gibraltar naar Mallorca gevaren en vandaar is de boot verscheept naar de Caribbean. Na één seizoen zijn we teruggegaan naar de Middellandse zee”.

Yvonne en Dico hebben de afgelopen jaren ontzettend veel gezien. “In de zomer vaar je, in de winter lig je in een haven waar je met de andere boten samen dingen doet, feestjes, excursies, concerten, barbecues en reizen in het land. We hadden als regel om elk jaar in een andere haven te liggen en een nieuw achterland te ontdekken.” 

Na veertien jaar wordt het tijd voor andere dingen, vindt het stel. “We hebben hele mooie dingen gezien, echt geweldig, maar we willen de stap naar een vaste verblijfplaats zetten nu we allebei nog gezond zijn”. “En ik wil mijn familie en vriendinnen weer meer kunnen zien”, stelt Yvonne. “We willen wel het liefst een huis met een beetje uitzicht, want anders gaat het niet werken, maar voor de rest hebben we weinig eisen, dus we gaan ervan uit dat het wel goed zal komen”.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Ondernemerscolumn: ‘Het Zeeuwse licht’

Pas, in een vergeeld fotoboek, zag ik een foto van een ventje met een matrozenpetje; zo’n witte met een blauw bolletje wol erbovenop. Dat ventje was, sorry, ben ik. En dat kind in mij houd ik met mijn volle verstand en al mijn gevoel in leven; kan en wil ’m niet missen.Terug naar de foto nu: een vakantiekiekje uit Zeeland, Schouwen-Duiveland. Het zal rond 1966 geweest zijn. Wij - het gezin van Dijk - woonden in Den Haag. Later nog diverse vakanties in Zeeland gevierd en alle herinneringen zijn goed en levend.Nog weer verder in de tijd toog ik graag naar het Zeeuwse om hier te surfen en als accountmanager hoorde Zeeland tot mijn rayon. Elke vier weken reisde ik af naar Zeeland en bij voorkeur op vrijdag: Dan had ik vrijdagochtend direct al het gevoel dat het weekeind begonnen was. Het was in de tijd dat je nog met de pont naar Zeeuws-Vlaanderen ging. Heen via Kruiningen, terug via Breskens. Ik keek zelden op een landkaart (pre-navigatie-tijdperk), reed van kerktoren naar kerktoren en dan kwam het wel goed. Heerlijk!Weer later verhuisden wij als jong gezinnetje naar Goes waar ik met mijn compagnon Ignace Wigman ons bedrijf opstartte in hartje Kloetinge.Tussen nu en de tijd dat ik dat matrozenpetje droeg, is er veel gebeurd. Daaraan denk ik en kijkend naar die foto vraag ik mij af wat aan Zeeland mij toch het meeste trekt. Niet veel later ben ik eruit: Het is het licht. Het licht en de ruimte die het licht hier krijgt om ‘te shinen’, zoals dat anno 2021 heet. Nergens in Nederland zie je dat op eenzelfde schaal terug en het betovert me met regelmaat. Op Walcheren, Noord-Beveland, Schouwen, aan de Zeeuws-Vlaamse kust en in de polders hier in Zuid-Beveland is het met regelmaat raak: Hoe het licht door en langs de wolken schijnt, het landschap kleurt en de sfeer bepaalt; het kan mij simpelweg gelukkig maken.

3 uur geleden
Mystery Tour in Goes

GOES - Op vrijdagavond 5 november houdt toneelvereniging Heer Hendrik uit ‘s-Heer Hendrikskinderen voor de vierde keer de Mystery Tour door de binnenstad van Goes.

8 uur geleden
Lutherse muziek in Goes en Kapelle

GOES/KAPELLE – De rijke kerkmuzikale Lutherse traditie krijgt een podium tijdens vier projectweekenden op Noord- en Zuid-Beveland.

9 uur geleden
Honderden deelnemers verwacht voor Mallardmars

NIEUWDORP - De inschrijvingen lopen binnen voor de Mallardmars. De elfde editie van deze wandeltocht vindt zaterdag plaats vanaf Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. 

15 uur geleden
EHBO-vereniging Lewedorp bestaat 50 jaar

LEWEDORP - In september bestond de EHBO-vereniging Lewedorp 50 jaar. Deze mijlpaal viert de club vrijdag 29 oktober van 19.30 tot 21.30 uur.

1 dag geleden
Studenten showen ouderen ‘t Gasthuis bruidsmode

GOES - Bewoners van woonzorgcentrum ‘t Gasthuis in Goes genoten vorige week van een bruidsmodeshow.

1 dag geleden
Noa Bergman uit Wissenkerke is de nieuwe kinderburgemeester Noord-Beveland

WISSENKERKE - Uit vier kandidaten is Noa Bergman vorige week verkozen tot nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Noord-Beveland. 

1 dag geleden