Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsroman begint in Vlissingen

Oorlogsroman begint in Vlissingen

VLISSINGEN – Het verhaal van de op 1 mei verschenen roman ‘Wouter – van student tot onderduiker’ begint bij zeevaartschool De Ruyter in Vlissingen, in de zomer van 1941. Jacques Roeland (68) uit Gorinchem is gepensioneerd basisschooldocent en debuteert met dit boek als schrijver. 

Roelands schoonvader vertelde mondjesmaat over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb zijn verhalen altijd boeiend gevonden”, vertelt de kersverse schrijver. “Zo verbleef hij als zeevaartschoolstudent in het internaat in Vlissingen toen de Duitsers het gebouw vorderde, waardoor de opleiding naar Nijmegen verhuisde. Ook vertelde hij over zijn tijd als onderduiker bij een doktersfamilie in Aalten, maar over de tijd in het werkkamp in Schwinemünde aan de Oostzee bij de Poolse grens, zei hij nooit iets.”

Onbekend

Gefascineerd door het onbekende verleden van zijn schoonvader ging Roeland zeven jaar na zijn dood op zoek naar zijn schoonvader. Hij sprak met zijn schoonmoeder en vond het boek ‘De oproep’, waarin Mariëlle Foncke het leven van oorlogsarbeiders in Duitsland beschrijft. “Dat boek heeft me veel inzicht gegeven in het leven op de scheepswerf in Schwinemünde. Het waren vooral jongemannen die daar te werk werden gesteld en ze probeerden er samen het beste van te maken.” De gevonden informatie wilde Roeland samenvoegen tot een verslag voor de familie. Maar er bleek te veel onduidelijk om er een samenhangend verhaal van te maken. “Ik besloot het verhaal van mijn schoonvader te gebruiken als inspiratiebron voor een roman en de leemtes op te vullen met de informatie die ik uit bronnen heb kunnen halen. Het was een lange zoektocht om het verhaal rond te krijgen en nu ligt er een spannende roman die ook leuke momenten laat zien.”

Eerbetoon

Hoofdpersoon Wouter is een adolescent die door de oorlog in onverwachte omstandigheden terecht komt. “Hij zit vast in de situatie, maar maakt daar wel het beste van. Zo spelen ze spelletjes in het werkkamp en leert Wouter een andere cultuur kennen als hij bij een doktersgezin in Aalten onderduikt.” Tijdens zijn vakantieverlof in Leiden, 1942, besluit Wouter om onder te duiken. Via de melkboer komt hij in contact met een verzetsman in Den Haag. Die regelt voor hem een onderduikadres bij een arts in Aalten. In dit gezin verblijft hij gedurende de oorlog. Met leuke, leerzame, enerverende en schokkende gebeurtenissen tot de bevrijding een feit is. “Het is geen “zwaar” oorlogsboek geworden, maar het geeft wel een ander realistisch beeld van de belevenissen van een jongvolwassene in oorlogstijd. In het kader van 75 jaar bevrijding is dit boek een eerbetoon aan mijn schoonvader.”

Meer informatie
Het boek ‘Wouter – van student tot onderduiker’ is te bestellen bij de plaatselijke boekhandel of via www.kelbo.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

‘Bieb van Cyp’ geopend in basisschool Cypressenhof Middelburg

MIDDELBURG - Basisschool Cypressenhof opende op woensdag 25 juni haar nieuwe schoolbibliotheek. Na ruim een jaar aan voorbereidingen is de bibliotheek gerealiseerd in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek.Wethouder Willemien Treurniet opende samen met Jorden (groep 6a) de bieb. Ook werd de naam onthuld: de Bieb van Cyp. De opening werd gevierd met een vossenjacht, waarbij kinderen op zoek gingen naar verklede figuren uit bekende kinderboeken. 's Middags genoten de leerlingen van een voorstelling over lezen en boeken door Tijl Damen. Dankzij twee leescoördinatoren en een betrokken vrijwilligers is de uitleen nu wekelijks mogelijk. Zo krijgt leesplezier op Cypressenhof extra aandacht.

8 uur geleden
Twee Nederlands Kampioenen airtrack bij Hygiëa Westkapelle: Ivana en Sarah

WESTKAPELLE - Sarah Hengst en Ivana Minderhoud van gymnastiekvereniging Hygiëa uit Westkapelle zijn Nederlands Kampioen geworden op het onderdeel airtrack tijdens het NK in Ahoy Rotterdam. 

11 uur geleden
Fietstocht van Zoutkamp naar Zoutelande brengt ruim €224.000 op voor Nierstichting

ZOUTELANDE - De derde editie van de Coast Challenge van de Nierstichting vond dit weekeinde plaats. Een fietstocht van 500 kilometer in 24 uur van Zoutkamp naar Zoutelande. Bij aankomst in Zeeland werd door ambassadeurs Maarten Tjallingii en Hein Otterspeer het opgehaalde bedrag bekend gemaakt: ruim 224.000 euro.

14 uur geleden
Bibliotheken in Zeeland vanaf 1 juli boetevrij

MIDDELBURG - Vanaf dinsdag 1 juli 2025 worden alle Zeeuwse Bibliotheken boetevrij. Dat betekent dat leden geen boetes meer hoeven te betalen wanneer ze geleende materialen te laat inleveren. Met deze stap willen de bibliotheken de drempel verlagen om gebruik te maken van hun diensten.

1 dag geleden
Zeeraket en andere natuur krijgt meer ruimte op groene stranden

VROUWENPOLDER - Op het strand geniet je nog meer als je er de natuur, zoals zeeraket, kunt beleven. Dat is een gedachte achter het project Groene Strand Wimpels. De stranden bij natuurgebied Oranjezon (Vrouwenpolder), Neeltje Jans en de Verklikkerplaat (Renesse) hebben deze wimpels deze week weer toegekend gekregen. Op deze stranden geven partijen de natuur gezamenlijk meer ruimte. "We zien bijvoorbeeld het aantal broedende vogels, zoals de bontbekplevier en strandplevier, op het strand toenemen", vertelt Paul Verhoeff van Stichting Het Zeeuwse Landschap.

1 dag geleden
Politie houdt twee mannen aan in Middelburg

MIDDELBURG - In Middelburg heeft de politie maandagochtend twee mannen aangehouden. Na de arrestaties werden ook doorzoekingen gedaan.

1 dag geleden
Geen rondje Walcheren, maar 2400 kilometer fietsen naar Spanje voor goed doel

VEERE - Op 10 mei stapte Martijn de Ridder in zijn woonplaats Veere op zijn trekkingfiets. Niet voor een rondje Walcheren maar voor een rit van 2400 kilometer naar Tarifa, Spanje. Martijn ging twintig dagen lang, 120 kilometer per dag fietsen om geld op te halen voor onderzoek naar de zenuwziekte MS. Hoe kijkt hij terug op zijn bijzondere reis? 

1 dag geleden