Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsgravenstichting start 75-jarig jubileum op ereveld Loenen

Oorlogsgravenstichting start 75-jarig jubileum op ereveld Loenen

LOENEN (ANP) - De Oorlogsgravenstichting herdenkt zaterdag haar 75-jarig bestaan op het Nationaal Ereveld in Loenen (Gelderland). De stichting, die kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht, beheert op dit moment ruim 50.000 graven van Nederlandse oorlogsslachtoffers over de hele wereld. Bij de Oorlogsgravenstichting staan 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers geregistreerd.

Omdat Nederland niet actief had meegevochten in de Eerste Wereldoorlog was er, anders dan in andere Europese landen, na de Tweede Wereldoorlog geen organisatie om graven van gevallen Nederlanders te verzorgen. Over de hele wereld verspreid ging het toen om meer dan 10.000 rustplaatsen. In 1946 werd de Oorlogsgravenstichting opgericht, die tot 1952 aan het zoeken was naar gegevens van Nederlandse graven. Tegenwoordig worden op de erevelden ook slachtoffers begraven van oorlogen en missies na de Tweede Wereldoorlog. In Loenen is ook een ereveld voor veteranen.

Het ereveld op de Grebbeberg in Rhenen was de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Hier rusten de militairen die in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. De Oorlogsgravenstichting beheert graven op tientallen erevelden. Die liggen niet alleen in Nederland maar ook in onder andere voormalig Nederlands-Indiƫ, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australiƫ en de Verenigde Staten.

Meer uit Binnenland

Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

2 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

3 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

4 uur geleden
Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

BREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

4 uur geleden
Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.

5 uur geleden
Subsidiepot voor isolatie en warmtepompen 210 miljoen euro groter

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en andere maatregelen die goed zijn voor het klimaat (ISDE) wordt dit jaar met 210 miljoen euro opgehoogd tot 560 miljoen euro, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren en ondernemers hebben namelijk veel meer aanvragen ingediend dan verwacht.

6 uur geleden
Advocaten: OM puzzelt met bewijs over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.

6 uur geleden