Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsfilm maakt indruk op Kapelse jeugd

Oorlogsfilm maakt indruk op Kapelse jeugd

KAPELLE – Het 4 Mei Comité Kapelle hield maandag verschillende activiteiten om 75 jaar vrijheid in de gemeente te vieren. Daarbij betrok het ook de basisscholen in de gemeente. De jongere generatie herdacht de 75-jarige bevrijding met een lunch en film. Die maakte indruk op de jonge kijkers.

Leden van het 4 Mei Comité brachten de lunch naar de basisscholen in een legervoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Alle klassen kregen tijdens de lunch bezoek van één van de wethouders van de gemeente Kapelle of de burgemeester. Zij gingen met de leerlingen in gesprek over het thema Vrijheid. Burgemeester Huub Hieltjes en wethouder Siwart Mackintosh bezochten de scholen in Wemeldinge, terwijl wethouder Jon Herselman in gesprek ging met kinderen van basisschool De Linge in Kapelle.

Impact

Wethouder Annebeth Evertz bezocht basisschool ’t Honk. Bij aankomst stonden alle leerlingen haar op het balkon van de school op te wachten. Vervolgens deelde Evertz aan de kinderen van groep acht lunchpakketjes uit. Onder het eten van de maaltijd keken de scholieren met haar naar de film ‘Cinderella on the left’. Hierin staat de rol van de Canadezen tijdens de Slag om de Schelde centraal. Evertz vindt de organisatie van de lunch en het vertonen van de film op de basisscholen een goed idee. ‘’De jongere generatie moet ook weten welke impact de Tweede Wereldoorlog in Kapelle had. Leven in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Het is goed om met hen over dit thema na te denken.’’

Wapens

De scholieren van ’t Honk genoten van het gezamenlijke eten. De film maakte indruk op de toekomstige brugpiepers. ‘’Je zag mensen letterlijk sterven’’, vertelt de twaalfjarige Sem. ‘’Echt superschokkend.’’ Zijn klasgenoot Ylaisah is het met hem eens. Ze verbaast zich ook over de gebruikte wapens in de film. ‘’Dat je met zulke apparaten mensen doodschiet. Echt bizar.’’

Derde Wereldoorlog

De leerlingen van groep acht hebben al vaker stilgestaan bij de bevrijding van Kapelle, vertellen ze, met name in groep zeven. ‘’Dat was ons oorlogsjaar’’, legt Teun (11) uit. ‘’We kregen toen een rondleiding door het oorlogsmuseum en mijn oma kwam naar school om te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Dat was heel interessant.’’ Sem, Ylaisah en Teun zijn heel blij dat ze in een vrij land leven. De scholieren hopen dat dat voor de toekomst zo blijft. ‘’Wie weet breekt er nog wel een Derde Wereldoorlog uit”, zegt Sem. ‘’Met Trump aan de macht in Amerika is dat best mogelijk.”

Oorlogsmuseum

Naast de jongere generatie van de gemeente Kapelle herdachten ook de volwassen inwoners vorige week maandag de bevrijding. Bezoekers keken ’s middags en ’s avonds in het oorlogsmuseum Vitality aan de Vroonlandseweg in Kapelle naar een film over de bevrijding van Zeeland, 75 jaar geleden. Voor de viering van de bevrijding en de herdenking van de Slag om de Schelde bood het oorlogsmuseum een speciaal programma aan.

Meer uit Reimerswaal

Geniet van bloeiende boomgaarden met bloesemtocht in en om Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Het is er weer de tijd voor: bloesemtochten. In de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn er jaarlijks meerdere wandeltochten door boomgaarden. Zaterdag 13 april is er een bloesemtocht in en om Krabbendijke.

2 uur geleden
Tentoonstelling over LIKA-fabriek in Kapelle

KAPELLE - In het Fruitteeltmuseum in Kapelle is tot en met 22 november de nieuwe tentoonstelling over de LIKA-fabriek te bekijken. 'Deze conservenfabriek is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de fruitteelt in Zeeland en rond Kapelle in het bijzonder', laat het museum weten. 

7 uur geleden
Nieuwe wandeling 'Sleutel van de Schelde' toont mooiste plekjes in en om Bath

BATH - Nu het vriendelijker weer wordt, is het ook aantrekkelijker om er wandelend of fietsend op uit te gaan. Een nieuwe wandeling is de 'Sleutel van de Schelde', vanuit Bath. Dorpsbewoners hebben deze route samengesteld. De lengte is 14,5 kilometer, maar wandelaars kunnen er ook 9,2 kilometer van maken.

21 uur geleden
Auto in de sloot langs N670 in Kapelle

KAPELLE - Bij de Noordweg (N670) in Kapelle is donderdag aan het begin van de middag een personenauto in een sloot beland. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

1 dag geleden
Wegens succes op herhaling: 24-uurstoernooi Kapelle

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle houdt vrijdag en zaterdag voor de tweede keer een 24-uurstoernooi.

1 dag geleden
Nieuw buurtkastje in Hansweert

HANSWEERT - Er is een nieuw buurtkastje in Hansweert geplaatst.

1 dag geleden
Textielrace basisscholen is begonnen

KAPELLE/KRUININGEN - De textielrace is maandag begonnen. Tot en met donderdag 18 april houden tien Bevelandse en Thoolse basisscholen, ook in de gemeenten Kapelle en Reimerswaal, een wedstrijd om zoveel mogelijk oude kleding en ander textiel in te zamelen. Inwoners kunnen helpen en zo tegelijkertijd opruimen in huis. In Kapelle doet basisschool 't Honk mee en in Reimerswaal de basisscholen de Zevensprong in Krabbendijke en De Eendracht in Hansweert.

2 dagen geleden