Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oorlogsfilm maakt indruk op Kapelse jeugd

Oorlogsfilm maakt indruk op Kapelse jeugd

KAPELLE – Het 4 Mei Comité Kapelle hield maandag verschillende activiteiten om 75 jaar vrijheid in de gemeente te vieren. Daarbij betrok het ook de basisscholen in de gemeente. De jongere generatie herdacht de 75-jarige bevrijding met een lunch en film. Die maakte indruk op de jonge kijkers.

Leden van het 4 Mei Comité brachten de lunch naar de basisscholen in een legervoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Alle klassen kregen tijdens de lunch bezoek van één van de wethouders van de gemeente Kapelle of de burgemeester. Zij gingen met de leerlingen in gesprek over het thema Vrijheid. Burgemeester Huub Hieltjes en wethouder Siwart Mackintosh bezochten de scholen in Wemeldinge, terwijl wethouder Jon Herselman in gesprek ging met kinderen van basisschool De Linge in Kapelle.

Impact

Wethouder Annebeth Evertz bezocht basisschool ’t Honk. Bij aankomst stonden alle leerlingen haar op het balkon van de school op te wachten. Vervolgens deelde Evertz aan de kinderen van groep acht lunchpakketjes uit. Onder het eten van de maaltijd keken de scholieren met haar naar de film ‘Cinderella on the left’. Hierin staat de rol van de Canadezen tijdens de Slag om de Schelde centraal. Evertz vindt de organisatie van de lunch en het vertonen van de film op de basisscholen een goed idee. ‘’De jongere generatie moet ook weten welke impact de Tweede Wereldoorlog in Kapelle had. Leven in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Het is goed om met hen over dit thema na te denken.’’

Wapens

De scholieren van ’t Honk genoten van het gezamenlijke eten. De film maakte indruk op de toekomstige brugpiepers. ‘’Je zag mensen letterlijk sterven’’, vertelt de twaalfjarige Sem. ‘’Echt superschokkend.’’ Zijn klasgenoot Ylaisah is het met hem eens. Ze verbaast zich ook over de gebruikte wapens in de film. ‘’Dat je met zulke apparaten mensen doodschiet. Echt bizar.’’

Derde Wereldoorlog

De leerlingen van groep acht hebben al vaker stilgestaan bij de bevrijding van Kapelle, vertellen ze, met name in groep zeven. ‘’Dat was ons oorlogsjaar’’, legt Teun (11) uit. ‘’We kregen toen een rondleiding door het oorlogsmuseum en mijn oma kwam naar school om te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Dat was heel interessant.’’ Sem, Ylaisah en Teun zijn heel blij dat ze in een vrij land leven. De scholieren hopen dat dat voor de toekomst zo blijft. ‘’Wie weet breekt er nog wel een Derde Wereldoorlog uit”, zegt Sem. ‘’Met Trump aan de macht in Amerika is dat best mogelijk.”

Oorlogsmuseum

Naast de jongere generatie van de gemeente Kapelle herdachten ook de volwassen inwoners vorige week maandag de bevrijding. Bezoekers keken ’s middags en ’s avonds in het oorlogsmuseum Vitality aan de Vroonlandseweg in Kapelle naar een film over de bevrijding van Zeeland, 75 jaar geleden. Voor de viering van de bevrijding en de herdenking van de Slag om de Schelde bood het oorlogsmuseum een speciaal programma aan.

Meer uit Reimerswaal

Julianaschool Krabbendijke blij met nieuw, toekomstbestendig pand

KRABBENDIJKE - De Julianaschool in Krabbendijke heeft haar gloednieuwe pand aan de Scoudestraat in gebruik genomen. De nieuwbouw is uitgerust met nieuw meubilair, de nieuwste technologie en is heel toekomstbestendig. De eerste lessen zijn al gegeven en zowel de leerlingen als docenten zijn ontzettend blij met de nieuwe school.

1 uur geleden
Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

23 uur geleden
Ondernemers gewaarschuwd voor oplichters

KRUININGEN - Ondernemers in de gemeente Reimerswaal worden benaderd door personen die zich voordoen als verkopers van advertentieruimte in de gemeentegids van Reimerswaal. Dat stelt het Reimerswaalse gemeenteraadslid Daniël van Iwaarden (SGP). Om hiervoor te waarschuwen heeft hij bij het college van burgemeester en wethouders schiftelijke vragen ingediend.

1 dag geleden
Overtredingen ontdekt bij controle horeca Reimerswaal

KRUININGEN - Horeca in de gemeente Reimerswaal is vrijdagavond gecontroleerd op het naleven van verschillende wetgeving. "Er zijn meerdere overtredingen geconstateerd, waaronder overtredingen op grond van de Alcoholwet, Warenwet, allergenen-wetgeving en de Wet arbeid vreemdelingen", meldt burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal dinsdag. 

1 dag geleden
Grote Geelstaart uit Kapelle brengt 'Metaal' uit

KAPELLE - Maandag om 12.00 uur is de eerste studio-opname van 'Grote Geelstaart' uitgekomen: 'Metaal'. De Kapelse band, die psychedelische noise-rock maakt, timmert sinds eind 2022 aan de weg naar meer naamsbekendheid binnen en buiten de provincie. 

1 dag geleden
Rillandia ziet aantal jeugdleden groeien

RILLAND - V.V. Rillandia aan de Bathseweg in Rilland telt op dit moment zo'n tweehonderd leden en is een groeiende vereniging. De club beschikt over twee voetbalvelden en een trainingsveld en ieder team van de club kan doordeweeks trainen. Ondanks dat de vereniging op een ruimtelijke plek is gelegen brengt de locatie soms ook wat obstakels met zich mee. 

3 dagen geleden
Vrijwilligers ontdoen Schelde-oevers weer van afval

KRABBENDIJKE/RILLAND - Honderden vrijwilligers stropen zaterdag 2 maart de mouwen op om zwerfafval op te ruimen langs de Oosterschelde en Westerschelde voor de jaarlijkse actie Schone Schelde.

3 dagen geleden