Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oordeel Raad van State maakt 29 Groningse boerenbedrijven legaal

Oordeel Raad van State maakt 29 Groningse boerenbedrijven legaal

GRONINGEN (ANP) - Door de uitspraak die de Raad van State woensdag deed over stikstofberekeningen, zijn voor 29 boerenbedrijven in Groningen de vergunningsproblemen per direct opgelost. Deze zogeheten PAS-melders zitten verder dan 25 kilometer af van het dichtstbijzijnde natuurgebied dat last heeft van te hoge stikstofconcentraties. Ze zijn daarmee niet meer vergunningsplichtig, laat de provincie Groningen weten.

Het gaat om agrarische bedrijven in de omgeving van de Eemshaven en Delfzijl. De 29 boeren hadden ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding gedaan over hun stikstofuitstoot. Dat was destijds voldoende, maar sinds het PAS in 2019 door de Raad van State ongeldig werd verklaard, geldt voor al deze bedrijven een vergunningsplicht.

Enkele duizenden bedrijven kunnen de benodigde natuurvergunning sindsdien niet krijgen, omdat natuurgebieden in hun omgeving volgens ecologische onderzoeken al te hoge stikstofconcentraties te verduren hebben. Zolang dat zo is, ketsen vergunningsaanvragen van bedrijven die stikstof uitstoten massaal af, zo niet bij de provincie dan wel in de rechtszaal. Boeren stoten vooral stikstof uit in de vorm van ammoniak, dat ontstaat als mest en urine van dieren met elkaar vermengd raken.

25 kilometer

De Raad van State bepaalde woensdag dat de afstand waarover de stikstofneerslag op de natuur moet worden berekend, mag worden afgekapt op 25 kilometer. Die grens wordt al langer gehanteerd, maar tot nog toe was onduidelijk of dat juridisch stand zou houden. Nu de hoogste bestuursrechter heeft bepaald dat dit mag, hebben de 29 Groningse bedrijven dus zekerheid.

Groningen vermoedt verder dat enkele procedures tegen bedrijven in de Eemshaven en in Oosterhorn ook kansloos zijn geworden door de uitspraak van de Raad van State. "Het is onze verwachting dat stikstof voor deze bedrijven geen negatieve juridische gevolgen meer zal hebben."

Gevolgen

Mogelijk heeft de uitspraak ook elders in het land gevolgen. Een goed overzicht hiervan is nog niet voorhanden. "We zijn dat nauwkeurig aan het uitzoeken", zegt een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Dat is het samenwerkingsverband van de twaalf provincies. "De kans dat dit zou gebeuren was in Groningen wel het grootst", voegt de woordvoerder eraan toe.

Groningen heeft een relatief groot stuk landelijk grondgebied waar én PAS-melders zitten én geen stikstofgevoelig Natura 2000-gebied in de buurt is. Dat kan mogelijk ook op enkele andere plekken het geval zijn, maar daar is het IPO dus nog niet uit.

Meer uit Binnenland

Eindbod NS: onder meer hoger loon en betere zwaarwerkregeling

UTRECHT (ANP) - De NS heeft het eindbod aan de vakbonden bekendgemaakt en hoopt daarmee een einde te maken aan het slepende cao-conflict. Het spoorbedrijf doet onder andere een beter loonbod. Ook komt er een verbeterde en structurele regeling voor personeel met zware beroepen dat eerder wil stoppen met werken.

4 minuten geleden
Nederland gaat geen mensen evacueren uit Israël, Iran of Irak

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat voorlopig geen mensen evacueren of repatriëren uit Iran, Irak of Israël, bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van NU.nl.

10 minuten geleden
Marine zet nieuw surveillanceschip in om NAVO-top te beschermen

DEN HELDER (ANP) - De Koninklijke Marine zet een nieuw ontvangen civiel patrouilleschip in om de Noordzee tijdens de NAVO-top in Den Haag van volgende week te beschermen. Het schip is woensdagochtend in Den Helder officieel overhandigd aan de marine en zal ook na de top worden gebruikt om belangrijke onderzeese infrastructuur in het Nederlandse deel van de Noordzee te beschermen, zoals internetkabels en gaspijpleidingen. Ook monitort het schip andere schepen op de Noordzee.

25 minuten geleden
Belastingdienst gaf provincies dit jaar 46 miljoen euro te veel

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 46 miljoen euro te veel gekregen van de Belastingdienst. Door een rekenfout bij de uitkering van wegenbelasting ontvingen de provincies meer geld dan waar ze recht op hadden. Vorige maand werd al bekend dat het voor heel 2024 om bijna 57 miljoen euro gaat, nu is ook de fout voor dit jaar berekend.

29 minuten geleden
Storing NS-claimsite hopelijk voor het weekend verholpen

UTRECHT (ANP) - De NS verwacht dat voor komend weekend de storing met het systeem voor het aanvragen van schadevergoeding is verholpen. Reizigers kunnen al enige tijd geen claim indienen voor compensatie van hun reiskosten omdat het systeem platligt.

1 uur geleden
Campagne tegen agressie in de zorg: Blijf jezelf, tel even tot 11

DEN HAAG (ANP) - Om iets te doen aan verbale agressie in de zorgsector komt de overheid met de campagne 'Blijf jezelf, tel even tot 11'. Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vindt dat nodig omdat "zelfs één voorval van verbale agressie grote impact kan hebben". De campagne roept op zuinig te zijn op hulpverleners. Emoties horen erbij, maar agressie is nooit normaal, stelt het ministerie.

2 uur geleden
NS: treinverkeer dag na staking goed opgestart

UTRECHT (ANP) - Een dag na de staking van NS-personeel is het treinverkeer weer goed op gang gekomen, meldt de NS. Mogelijk staan in de gebieden waar is gestaakt nog niet alle treinen op de juiste plek en zijn sommige treinen te lang of juist te kort. "Maar dat lost zich in de loop van de dag weer op", zegt een woordvoerder.

4 uur geleden