Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook zorgpensioenfonds PFZW stapt uit Russische beleggingen

Ook zorgpensioenfonds PFZW stapt uit Russische beleggingen

DEN HAAG (ANP) - Het pensioenfonds voor zorgmedewerkers PFZW wil al zijn Russische beleggingen verkopen. Daarmee volgt de organisatie het voorbeeld van andere grote fondsen zoals ABP, PME en BpfBOUW, die uit afschuw over de Russische aanval op Oekraïne hebben aangekondigd alle Russische aandelen en obligaties van de hand te doen.

PFZW heeft beleggingen in Rusland die vlak voor de inval in Oekraïne zo'n 1,2 miljard euro waard waren. Dat was op dat moment 0,4 procent van de waarde van alle beleggingen van het zorgfonds.

"Maar naar de huidige waarde is het gissen", legt een woordvoerder uit. Russische beurzen blijven gesloten waardoor het moeilijk is om een actuele prijs vast te stellen voor obligaties of aandelen uit dat land. Omdat het op dit moment vrijwel onmogelijk is de Russische beleggingen te verkopen, zet PFZW deze stukken nu apart.

PFZW heeft onder andere nog Russische staatsobligaties die voor het begin van de oorlog in Oekraïne 680 miljoen euro waard waren. Het grootste Nederlandse pensioenfonds, onderwijs- en ambtenarenfonds ABP, had die al jaren geleden op de eigen uitsluitingslijst gezet vanwege een wapenembargo tegen Rusland van de Europese Unie. "PFZW heeft indertijd doorbelegd. De EU was partij in het conflict en we wilden afwachten of onderhandelingen voor een oplossing zouden zorgen", verklaart de woordvoerder. "Het is nu overduidelijk dat dit niet is gelukt."

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

2 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

3 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

4 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

4 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

5 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

6 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

6 uur geleden