Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook zeevaart scherpt klimaatdoelen aan

Ook zeevaart scherpt klimaatdoelen aan

HAMBURG (ANP/DPA) - Ook de internationale zeescheepvaart wil zijn klimaatdoelen flink aanscherpen. Eerder beloofde de sector de uitstoot van CO2 tegen 2050 gehalveerd te willen hebben zoals de bedoeling was van de Wereldvaartorganisatie IMO. Nu wil de zeescheepvaart tegen die tijd geen extra CO2 meer in de atmosfeer brengen.

"Onze industrie wil al in 2050 klimaatneutraal zijn", zegt Alfred Hartmann, voorzitter van de Duitse vereniging van scheepseigenaars VDR. Op initiatief van de Duitse reders heeft Wereldredersvereniging ICS scherpere doelen geformuleerd en ingediend bij de IMO, de VN-organisatie die over maritieme zaken gaat.

De redersvereniging hoopt dat het initiatief een signaal zal zijn voor energieleveranciers, scheepsbouwers en motorfabrikanten om meer te investeren in "groene" aandrijvingstechnologieën en brandstoffen. Volgens ICS is het optimaliseren van de bouw en exploitatie van schepen niet voldoende. Daarom is er een "revolutie in brandstoffen" nodig in termen van ontwikkeling en beschikbaarheid. "In principe is niet de motor het probleem, maar de brandstof", benadrukte Hartmann.

E-fuels

In tegenstelling tot auto's kunnen containerschepen geen lange afstanden afleggen op accu's. In de maritieme industrie wordt evenwel een breed scala van alternatieve voortstuwingsconcepten en brandstoffen besproken. Naast waterstof en ammoniak staan ook zogenoemde 'e-fuels' in de belangstelling. Probleem nu is dat groene toepassingen nog niet op grote schaal beschikbaar zijn. Een reder die nu een schip bestelt, kan momenteel vrijwel alleen kiezen tussen dieselaandrijving of vloeibaar aardgas (lng), wat ook een fossiele brandstof is.

Volgens Hartmann duldt klimaatbescherming geen verder uitstel, zoals volgens hem het meest recente rapport van de Internationale Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) bewijst. "Wij hopen dat alle deelnemers aan de zeevervoersketen, maar vooral landen, ons hun volledige steun zullen geven bij deze belangrijke taak".

De scheepvaart, die goed is voor het transport van 90 procent van alle goederen wereldwijd, is verantwoordelijk voor meer dan 2 procent van alle CO2-emissies, zo blijkt uit cijfers van de IMO. De industrie staat ook onder druk omdat de EU de doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen wil aanscherpen.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

5 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

5 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

5 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

6 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

7 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

9 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

10 uur geleden