Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Ook zakelijk rij je ‘MONO’: deze ondernemers bewijzen dat het werkt

Ook zakelijk rij je ‘MONO’: deze ondernemers bewijzen dat het werkt

Dat het onverstandig is om je berichten te lezen of schrijven via je smartphone terwijl je aan het rijden bent, weet iedereen. Maar hoe zorg je dat al je collega’s daadwerkelijk stil staan bij verkeersveiligheid en ook tijdens zakelijke ritten verantwoord – ofwel ‘MONO – op pad gaan? Twee Zeeuwse ondernemers delen hun succesvolle aanpak. ,,Een schop onder de kont hóeft niet altijd.”   6 november 2023, 13:28 Niets menselijks is ons vreemd: zodra er een bericht binnenkomt op je telefoon, wil je daar van nature meteen op antwoorden. Ook wanneer dat achter het stuur gebeurt. Maar dat die impuls ronduit gevaarlijk is – zeker terwijl je aan het verkeer deelneemt – is ook algemeen bekend. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid al jaren bewustzijn rondom dit thema creëert met diverse MONO-campagnes.

Dat gebeurt niet alleen landelijk. Ook op regionaal niveau staat de noodzaak van verantwoordelijk rijgedrag steeds prominenter op de agenda. Daarbij bundelen Provincies bijvoorbeeld de krachten met het lokale bedrijfsleven om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo is in Zeeland het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) bezig om ondernemingen uit de provincie actief te betrekken bij de missie om zakelijke kilometers veiliger te maken.

"Wij communiceren onze MONO-aanpak heel bewust met onze chauffeurs en elk jaar doen we dat opnieuw voor aanvang van het nieuwe seizoen"
Paul de Baar De Baar touringcars

  Altijd ‘MONO’

Zo is het idee ontstaan van de MONO Helden: mkb-bedrijven die aandacht voor verkeersveiligheid belangrijk vinden en MONO-rijden omarmen. In de praktijk betekent dit dat directie en medewerkers bewust onderweg gaan, zonder afleiding en met volledige focus op het verkeer. MONO Helden nemen de juiste maatregelen en maken afspraken met de eigen medewerkers. Die aanpak blijkt zo effectief in Zeeland dat nu ook mkb-bedrijven in andere provincies worden benaderd om deel te nemen.

‘MONO’; de term zegt alles. Onderweg ben je idealiter maar met één ding bezig en dat is veilig deelnemen aan het verkeer. Dat is een nobel streven, zeker als je als bedrijf veel zakelijke kilometers moet maken naar klanten of leveranciers. Maar hoe zorg je dat je medewerkers zich onderweg ook daadwerkelijk gedragen zoals je wenst? Ook als een collega belt met een vraag? Of als de afdeling planning een berichtje stuurt over het schema voor de volgende dag? Of zodra het thuisfront vraagt hoe laat de dienst van vandaag er op zit? Echt MONO-rijden kan in de praktijk knap lastig zijn.

Veiligheid en verantwoord gedrag op de weg geen taboe

,,De belangrijkste tip is: maak het bespreekbaar met je mensen”, weet directeur-eigenaar Paul de Baar van de Baar touringcars uit het Zeeuwse Wemeldinge inmiddels uit eigen praktijk. ,,Wij communiceren onze MONO-aanpak heel bewust met onze chauffeurs en elk jaar doen we dat opnieuw voor aanvang van het nieuwe seizoen. Dan bespreken we simpelweg wat de regels zijn en wat wij van elkaar verwachten.”

Zo zorg je dat veiligheid en verantwoord gedrag op de weg geen taboe is en dat iedere medewerker weet wat de bedoeling is, legt De Baar uit. ,,Zo is iedereen zich bewust van een ieders eigen verantwoordelijkheid om veilig aan het verkeer deel te nemen.”

"Natuurlijk gaat het nog wel eens fout, maar je ziet dat onze mensen elkaar op een positieve manier in de gaten houden en elkaar helpen"
Martin de Leeuw Coördinator en Adviseur Grond en Milieu

‘Bewustwording hard nodig’

Ook een stukje verderop in Zeeland, bij grondverzetbedrijf Harthoorn in Vlissingen om precies te zijn, bleek die bewustwording ‘hard nodig’. Coördinator en Adviseur Grond en Milieu en ‘MONO Held’ Martin de Leeuw maakt zich dagelijks hard voor veiliger rijgedrag binnen het bedrijf: ,,Wij hebben een heel groot wagen- en machinepark met momenteel 42 kranen in allerlei vormen en maten, maar ook 37 trekkers, een transportbedrijf met 23 verschillende vrachtauto’s, kiepers en trailers, verreikers en 61 bedrijfsbusjes en bedrijfsauto’s. We zitten heel veel op de weg en op terreinen waar veel verkeer is. Dan moet je alert zijn met z’n allen.”

De Leeuw was naar eigen zeggen altijd al scherp op verantwoord rijgedrag, maar de deelname van Harthoorn aan de MONO Helden campagne van het ROVZ heeft die boodschap door het hele bedrijf op de kaart gezet. ,,Ze hebben een soort ‘toolbox’ gemaakt met allerlei handvaten die je helpen om de juiste veranderingen door te voeren. Zo zitten er praktijkfilmpjes in die jou en je collega’s confronteren met je gedrag, maar ook op een opbouwende manier de mogelijke gevolgen laten zien van onveilig rijgedrag. Ik zag dat die aanpak werkt, nu zie ik collega’s elkaar aanspreken op wat er beter kan.”

V.l.n.r. Martin de Leeuw, Paul de Baar en Marlinde den Herder.

Door het MONO-vraagstuk zo aan te pakken, voorkom je volgens De Leeuw dat je met een belerend vingertje naar collega’s hoeft te wijzen. ,,Eigenlijk snapt iedereen hierdoor meteen waarom veilig rijden belangrijk is. Ook voor het bedrijf: op al onze voertuigen staat ons logo en ons gedrag in het verkeer is ook gewoon ons visitekaartje. Natuurlijk gaat het nog wel eens fout, maar je ziet dat onze mensen elkaar op een positieve manier in de gaten houden en elkaar helpen; de één heeft een aai over zijn bolletje nodig, de ander een schop onder zijn kont, maar het is vooral belangrijk om niet te verslappen en alert te blíjven onderweg.”

‘Meer dan alleen de smartphone’

Nog een belangrijke tip van de Baar touringcars: investeer in goede moderne technologie en zorg dat je collega’s weten hoe het werkt. ,,Ook daar geven wij juiste uitleg over aan onze chauffeurs”, weet Paul de Baar. ,,Zodat zij beter weten hoe de systemen in de bus werken, zoals de audiobediening via bluetooth en het koppelen van een telefoon. Dan geeft dat onderweg geen problemen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan hoe zij zich vooraf beter kunnen voorbereiden op de route; kijk of er wegwerkzaamheden zijn en informeer elkaar via een app die je van te voren raadpleegt. Hoe minder je voor verrassingen komt te staan, hoe beter.”

Zijn collega’s in de touringcars hebben onderweg echter met meer afleidingen te maken dan alleen de smartphone, legt De Baar uit. ,,MONO-rijden gaat breder dan dat, en zo moet je het ook benaderen. Ga eens kijken welke aspecten er gelden voor de praktijk van jouw mensen. Zo hebben onze chauffeurs te maken met passagiers die onderweg vragen stellen aan de chauffeur over bijvoorbeeld de geluidsinstallatie of het gebruik van het toilet, maar denk ook aan het bekende welkomstwoord in de touringcar. Wij hebben afgesproken dat onze collega’s dat altijd stilstaand doen en niet tijdens het rijden. Met zulke simpele afspraken blijkt het helemaal niet ingewikkeld om MONO in te passen in je organisatie.”

"Elkaar goed begrijpen is essentieel: dat geldt voor collega’s onder elkaar, maar zeker ook voor het begrip tussen je chauffeurs en hun passagiers"
Marlinde den Herder De Baar touringcars

  MONO-sticker op elke touringcar

De Baars collega Marlinde den Herder, binnen het touringcarbedrijf onder meer verantwoordelijk voor de naleving van verantwoord rijgedrag, legt uit hoe het MONO-beleid gevolgen heeft voor de processen in het bedrijf. Ook zij hamert op goede afspraken: ,,Je wilt dat iedereen er bewust mee bezig is, dus je moet over allerlei details heldere afspraken maken. Enerzijds met de chauffeurs (‘wanneer neem je wel op, wanneer bel je terug, hoe hou je onderling contact?’), maar ook met andere collega’s.”

Zo let de afdeling planning tegenwoordig beter op of er met een chauffeur gebeld kan worden. ,,Als we zien dat iemand aan het rijden is, storen we zo min mogelijk. Door ons allemaal wordt dus veel meer nagedacht over afleiding in het verkeer en daardoor is er meteen onderling begrip als een reactie iets langer op zich laat wachten.”

Dat wederzijdse begrip is de sleutel tot succes op weg naar meer veiligheid onderweg, volgens deze twee Zeeuwse ondernemingen. Marlinde den Herder namens de Baar touringcars: ,,Elkaar goed begrijpen is essentieel: dat geldt voor collega’s onder elkaar, maar zeker ook voor het begrip tussen je chauffeurs en hun passagiers. Alles draait om communicatie; als je de noodzaak goed uitlegt, zal niemand weerstand voelen.”

Ook daarom heeft De Baar op elke touringcar een MONO-sticker geplakt. ,,Dat is een heel eenvoudig maar effectief hulpmiddel: de chauffeur wordt er bij elke keer instappen toch nog even aan herinnerd dat wij duidelijke afspraken hebben. De passagiers zien op hun beurt dat wij MONO-rijden en hebben meer begrip voor het gedrag van de chauffeur. Diens instinct is om meteen de klant te helpen zodra diegene wat vraagt, maar soms kan dat niet omdat er bijvoorbeeld een verkeersmanoeuvre moet worden afgerond. Gastvrijheid is belangrijk, maar iemand veilig op zijn bestemming brengen is pas echt klantvriendelijk.”

Meer uit Zeeland

Zakelijk overnachten bij Otium Wellness Hotel Roosendaal

Zoek je een hotel waar je flexibel een zakelijke overnachting kunt boeken? Ontdek dan het Otium Wellness Hotel in Roosendaal. De comfortabele en luxe kamers zijn volledig uitgerust voor een aangenaam zakelijk verblijf. Met 127 kamers, inclusief een kitchenette met spoelbak en magnetron, hoef je niet elke avond buiten de deur te dineren. Vanaf april is de Wellness geopend. Als je liever buiten de deur eet, bevinden verschillende restaurants zoals het Hooihuis en Mazzeltov zich op slechts twee minuten loopafstand. Maar dat is niet het enige wat de omgeving te bieden heeft. In Leisure Park Roosendaal is van alles te doen, waaronder verschillende sportscholen, een (indoor) golfbaan en het Designer Outlet Roosendaal. Na een lange werkdag kun je ontspannen in onze in-house wellness van Vitae Wellnessresorts.

2 weken geleden
Holland Datacenters opent 22 maart haar deur

Duurzame toekomst van datacenters als basis voor autonome en veilige cyberomgeving Vrijdag 22 maart 2024 Hoe werken we samen aan een toekomstbestendige digitale infrastructuur? En wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor datacenters? Laat je op vrijdag 22 maart 2024 informeren en inspireren tijdens het event De duurzame toekomst van datacenters in de voormalige NAVOatoombunker in Kloetinge. We zoomen in op de cruciale rol van onze digitale infrastructuur op de Nederlandse economie. Experts als Pieter Cobelens, Stijn Grove en Jaco Zoetewij delen hun ervaringen en kennis. "Datacenters als basis voor autonome en veilige cyberomgeving.”

2 weken geleden
De DELTA Ride for the Roses geeft het startschot

Op 1 februari vond de kick-off van de DELTA Ride for the Roses 2024 - het jaarlijkse fietsevenement dat zich inzet voor KWF kankeronderzoek - plaats op het hoofdkantoor van Roompot te Goes, één van de partners van de DELTA Ride for the Roses. De kick-off markeert de officiële start van de inschrijvingen voor de editie 2024. Met een druk op de knop ging het inschrijven live, op de vernieuwde website deltaridefortheroses.nl De bijeenkomst begon met een warm ontvangst en inspirerend welkomstwoord door Baptiste van Outryve, Head of PR & Communication Roompot.

2 weken geleden
Terugblik op de Banenmarkt

1 februari vond de Banenmarkt 'Werken in Zeeland' plaats in de Mythe in Goes. We kijken er positief op terug. Met 1250 bezoekers en ruim 60 bedrijven uit verschillende sectoren, was deze editie wederom succesvol. Bezoekers kregen de gelegenheid om zich te oriënteren op een nieuwe stap in hun carrière, waarbij ze konden netwerken, in gesprek gaan met werkgevers en hun cv laten checken.Dit was de perfecte gelegenheid voor werkzoekenden om connecties te leggen en in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van bedrijven. Verschillende bedrijven stonden open om talent te verwelkomen, waardoor de Banenmarkt een divers scala aan carrièrekansen bood, of je nu een nieuwe uitdaging zocht in de technologische sector, zorg, onderwijs, of elders.

3 weken geleden
Holland Datacenters in Kloetinge opent haar deuren

Hoe werken we samen aan een toekomstbestendige digitale infrastructuur? En wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor datacenters? Laat je op donderdag 29 februari 2024 informeren en inspireren tijdens het event De duurzame toekomst van datacenters in de voormalige NAVO atoombunker in Kloetinge. We zoomen in op de cruciale rol van onze digitale infrastructuur op de Nederlandse economie. Experts als Pieter Cobelens, Stijn Grove en Jaco Zoetewij delen hun ervaringen en kennis. “Datacenters als basis voor autonome en veilige cyberomgeving.” Eric van Scherpenzeel directeur Holland Datacenters B.V.

3 weken geleden
Scoor een BOB in de sportkantine

‘Rondje? Scoor eerst een BOB’; met de Zeeuwse BOB Sport campagne richt het ROVZ (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) zich dit jaar nadrukkelijk op sportkantines. Sporters, vrijwilligers, bestuurders en bezoekers van wedstrijden; een drankje in de kantine is vaak een vast onderdeel van de sportbeleving. “Het doel van de BOB Sport campagne is om mensen bewust te maken van verkeersveiligheid en hun eigen rol daarin. Alcohol en verkeer gaan niet samen – niet in de auto, niet op de fiets. Regel dus vóóraf een BOB, als je van plan bent om in de sportkantine iets te drinken. Bezoekers van de sportkantines hiervan bewust maken, zorgt voor meer verkeersveiligheid in Zeeland.” De kantine is vaak dé plek om na te praten, de wedstrijd nog eens door te nemen of na trainingen even te relaxen met teamgenoten en vrienden. In kantines wordt, naast frisdranken, vaak ook bier geschonken. Dat is daar meestal goedkoper dan op een terrasje in de stad. Dit maakt het drinken van alcohol ook makkelijker. Met alle risico’s van dien, want naar huis gaan - op de fiets of met de auto - kan levensgevaarlijk zijn met een slok op. Amanda Flohr, communicatieadviseur van het ROVZ, is actief betrokken bij de Zeeuwse BOB Sport campagne. “Die campagne is belangrijk én nodig”, legt ze uit. “Uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat maar liefst een kwart van onze verkeersdeelname voortvloeit uit sportactiviteiten en kantinebezoek. Door ons specifiek op deze groep te richten, kunnen we dus een belangrijke stap zetten op het gebied van verkeersveiligheid.”

1 maand geleden
Twintigjarig bestaan University College Roosevelt

Op 23 januari bestaat University College Roosevelt (UCR) 20 jaar. Dit lustrumjaar wordt gevierd met verschillende interne en externe evenementen, zoals een lezingenreeks en een open dag voor inwoners van Zeeland. 20 jaar UCR In 2004 opende UCR, toen nog Roosevelt Academy, haar deuren. Oprichter en toenmalig Dean Prof. Hans Adriaansens had een kleinschalig college voor ogen, waar studenten vakken op allerlei vakgebieden kunnen combineren, en in een kleinschalige community in het hart van Middelburg wonen. Nu 20 later, is UCR uitgegroeid tot een volwaardig Liberal Arts & Science college, waar bijna 600 studenten verspreid over 4 campuslocaties in Middelburg studeren, wonen, en leven.

1 maand geleden