Ook Tweede Kamer schrapt laatste coronamaatregelen
DEN HAAG (ANP) - De laatste coronamaatregelen verdwijnen ook in de Tweede Kamer. Dat betekent dat de debatten en de stemmingen per direct weer op de oude manier plaatsvinden. Niet alle beperkingen worden meteen geschrapt. Zo kan publiek pas na het meireces van de Kamer weer de kleinere vergaderingen bijwonen.
In deze commissiezalen moet de vergaderopstelling eerst worden aangepast. Na het meireces vervalt ook daar de regel om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. In de grote zaal hoeft niets te worden verbouwd en vervallen per direct alle beperkingen.
In de grote zaal worden de microfoons en het spreekgestoelte tijdens debatten niet meer na elke spreker schoongemaakt. Bij een hoofdelijke stemming moeten alle 150 Kamerleden in de plenaire zaal hun stem uitbrengen. De afgelopen twee coronajaren gebeurde dat in drie groepen. Sinds 25 februari mogen alle belangstellenden al weer grote debatten vanaf de publieke tribune volgen.
Bergkamp
"Ik ben blij dat we weer terug kunnen naar 'normaal' en alle vergaderingen en andere Kameractiviteiten weer voor iedereen toegankelijk zijn", schrijft Kamervoorzitter Vera Bergkamp namens het dagelijks bestuur van de Kamer. Ze hamert er wel op rekening met elkaar en vooral met mensen met een kwetsbare gezondheid te blijven houden. "Het coronavirus is niet weg."
Woensdag verdwijnen in heel Nederland alle coronaverplichtingen. Die worden omgezet in adviezen, zoals het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) vrijdag zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
21 uur geleden