Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook pensioenfonds PME gaat Russische beleggingen verkopen

Ook pensioenfonds PME gaat Russische beleggingen verkopen

DEN HAAG (ANP) - Metaalfonds PME gaat al zijn beleggingen in Russische bedrijven verkopen. Het pensioenfonds veroordeelt de Russische inval in Oekraïne en leeft mee met alle mensen die erdoor worden getroffen. Eerder deden ambtenarenfonds ABP en het pensioenfonds voor bouwmedewerkers BpfBOUW al een dergelijke toezegging.

PME beheert de pensioenrechten van zo'n 630.000 (oud-)werknemers in de metaal en technologische industrie. Het heeft ongeveer 16,5 miljoen euro aan beleggingen in Russische bedrijven. Dat is 0,03 procent van de waarde van al zijn beleggingen. Het metaalfonds belegde naar eigen zeggen al lange tijd niet meer in Russische staatsobligaties en aandelen in Russische staatsbedrijven. Ook heeft het vorig jaar beleggingen in fossiele olie en gas afgebouwd, waaronder die in Rusland.

Overigens is het op dit moment niet mogelijk om belangen in Russische bedrijven van de hand te doen. Russische beurzen accepteren geen verkooporders van buitenlandse beleggers.

De Nederlandsche Bank meldde eerder dat Nederlandse pensioenfondsen ongeveer 5 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties bezitten, ongeveer 0,3 procent van het totale pensioenvermogen. ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft ongeveer 520 miljoen euro aan beleggingen in Russische bedrijven.

Meer uit Financieel

Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet.

23 minuten geleden
Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

ANTWERPEN (ANP) - Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf dat hij toen nog leidde. "Ik heb twee jaar moeten wachten tot deze rechtszaak", vertelt hij aan het ANP. "Ik blijf erbij dat er niets te verwijten is aan mij."

29 minuten geleden
Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.

53 minuten geleden
Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

1 uur geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

1 uur geleden
Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

1 uur geleden
Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

SESTO SAN GIOVANNI (ANP/BELGA) - Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

2 uur geleden