Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Nederlandse beleggers stortten zich op GameStop

Ook Nederlandse beleggers stortten zich op GameStop

AMSTERDAM (ANP) - Ook Nederlandse particuliere beleggers hebben zich in januari mee laten slepen rond de gekte die door zogeheten Reddit-beleggers is veroorzaakt. Uit maandcijfers van broker BinckBank bleek Reddit-favoriet GameStop het populairste aandeel om in te investeren in de VS. De Amerikaanse bioscoopketen AMC Entertainment, wier aandelen eveneens tot grote hoogte werden gestuwd door de Reddit-gekte, stond eveneens in de top 5.

De beurswaarde van GameStop, een door veel analisten afgeschreven winkelketen, ging de voorbije periode meerdere keren door het dak. Aan de ene kant dreven particuliere beleggers op internetfora de prijs op door massaal in te stappen bij het bedrijf. Investeringsfondsen die speculeerden op een koersdaling dreigden zo onhoudbare verliezen te lijden, en werden zo gedwongen aandelen van die bedrijven bij te kopen. Een extra koersexplosie was het resultaat. Ook bij AMC wilden de particuliere beleggers de grote investeerders, die op een koersdaling rekenden, een hak zetten.

Nederlandse beleggers hebben zich vorige maand dus duidelijk ook gestort op de aandelen van GameStop en AMC, al deden zij dat voorzichtig. Als het gaat om belegd vermogen in de VS dan staan de bedrijven niet in de top 10. De top vier bestaat daar uit Tesla, Apple, Amazon en Microsoft.

In Nederland was Shell in januari het populairste aandeel bij BinckBank-klanten. Ook qua belegd vermogen stond het olie- en gasconcern op een. Verder was maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway een populair aandeel, maar dit bedrijf stond niet bij de toppers als het gaat om de totale inleg. ING en chipmachinemaker ASML stonden hoog in beide lijsten.

Meer uit Financieel

Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiƫle Europese regels pas na de zomer ingaan.

11 minuten geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

30 minuten geleden
Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

DEN HAAG (ANP) - In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

52 minuten geleden
De Hypotheker: hypotheekrente voor langere duur zakt dit jaar nog

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De rentes op hypotheken van langere duur gaan nog dit jaar zakken. Dat verwacht adviseur De Hypotheker althans. Het idee is dat door de aanhoudende renteverhogingen van instituten zoals de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie en economische groei afzwakken, waardoor ook de rentes tegen het einde van het jaar weer omlaag kunnen.

1 uur geleden
Analisten: opsplitsen moederbedrijf Thuisbezorgd.nl dringend nodig

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Een opsplitsing van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway is "dringend nodig" en zou de koers van het aandeel een flinke impuls kunnen geven. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi in een rapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

1 uur geleden
Duitse export stijgt in april, maar krachtig herstel blijft uit

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in april weer gestegen na de forse daling in maart. Het herstel van de uitvoer van de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt goed nieuws, maar is volgens ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski te zwak om echt voor opluchting te zorgen. Ook zijn er volgens hem zeer weinig tekenen van een sterker herstel in de komende maanden.

1 uur geleden
Topman AF-KLM: kijken naar vervanging meer oudere toestellen

ISTANBUL (ANP) - Air France-KLM wil nog meer verouderde toestellen voor de langere afstand gaan vervangen door brandstofzuinigere vliegtuigen nu de luchtvaart sterk herstel laat zien van de coronacrisis en er weer veel meer vraag is naar reizen. Dat heeft topman Ben Smith van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie gezegd tegen persbureau Bloomberg op de jaarlijkse vergadering van brancheorganisatie IATA in de Turkse stad Istanbul.

2 uur geleden