Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook man met vaderwens moet uitkijken met epilepsiemiddel

Ook man met vaderwens moet uitkijken met epilepsiemiddel

UTRECHT (ANP) - Mannen die medicijnen met valproaat gebruik(t)en, als middel tegen epilepsie of een bipolaire stoornis, moeten er rekening mee houden dat er een "mogelijk verhoogd risico" is voor de ontwikkeling van de hersenen van de kinderen die ze (gaan) verwekken. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het eventuele gevaar dreigt als er niet eerder dan drie maanden voor de conceptie is gestopt met valproaat.

Vorig jaar werd bekend dat onderzoek naar de kans op de risico's van het middel, dat ook wel gebruikt wordt tegen migraine, werd gedaan. Men wist toen al dat dergelijke medicijnen via de moeder schade kunnen berokkenen aan haar ongeborene. Daar zijn al procedures voor ontwikkeld.

Er wordt rekening gehouden met gevolgen van het middel als autisme, verstandelijke beperkingen, communicatiestoornissen, ADHD of bewegingsstoornissen. "Het is belangrijk dat artsen mannen informeren over het mogelijke risico van het gebruik van valproaat op het moment dat ze een kinderwens hebben", vindt het college. Dokters moeten tevens overleggen of anticonceptie niet beter is, tot minstens drie maanden na het staken van de behandeling. Ook moeten behandelde mannen zo lang geen zaad doneren.

Specialist

Het college wijst erop dat geneesmiddelenbewaker PRAC adviseert de behandeling met valproaat van mannen vanaf het begin ook door een specialist te laten doen. "De specialist moet de behandeling regelmatig evalueren, om te beoordelen of het nog steeds de meest geschikte behandeling is."

Het onderzoek naar valproaat was weliswaar niet optimaal, aldus de deskundigen, maar toch is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. De bijsluiter wordt aangepast.

Meer uit Gezond

Waakhond adviseert aanpassen coronavaccin om nieuwe variant

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

1 uur geleden
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

22 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

22 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

4 dagen geleden