Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook in provincie vindt CDA stikstofdoel 2030 'niet heilig'

Ook in provincie vindt CDA stikstofdoel 2030 'niet heilig'

DEN HAAG (ANP) - Voor lijsttrekkers van diverse provinciale afdelingen van het CDA is het jaartal 2030 niet heilig voor wat betreft stikstof, zo laten ze desgevraagd weten. Het kabinetsdoel is om dan overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd. Meerdere lijsttrekkers laten echter weten liever te zien dat er "realistisch" wordt gekeken naar de situatie, ook als dat in sommige gebieden ertoe leidt dat de stikstofdoelen pas later worden gehaald. Mirjam Sterk (lijsttrekker in de provincie Utrecht) zegt dat ze het vooral belangrijk vindt dat "we gewoon starten".

Hiermee sluiten meerdere lijsttrekkers zich aan bij wat CDA-leider Wopke Hoekstra eerder al zei over het in het regeerakkoord gestelde doel.

"Het moet gaan over het toepassen van innovatie, en niet over een jaartal", zo zegt Jo-Annes de Bat, CDA-lijsttrekker bij de afgelopen provinciale verkiezingen in Zeeland. "2035 staat in de wet. Laten we niet moeilijk doen over 2030."

Discussie over het jaartal

Volgens Dennis Heijnen, lijsttrekker in Noord-Holland, moet de "discussie over het jaartal" genuanceerder worden. "Je ziet gebieden waar de opgave meevalt en waar je het stikstofdoel eerder gaat bereiken, en je ziet gebieden waar de opgave groter is. En dat vind ik prima." Zo wijst hij op het Natura 2000-gebied Eilandspolder, dat in de gemeente Alkmaar ligt. "Zelfs als je daar alle agrariërs weghaalt, ga je niet voldoende winst creëren. Je zult daar een andere aanpak moeten kiezen."

Sterk vindt duidelijkheid over "de middelen en de regelingen" veel belangrijker dan praten over de deadline van 2030. Ze geeft aan zich zorgen te maken over "of de middelen wel voldoende zijn voor de enorme ambities". Het kabinet heeft 24 miljard euro gereserveerd voor de gehele stikstofaanpak. "We zien dat we een natuurprobleem hebben", reageert de Groningse lijsttrekker Robert de Wit. "We hebben wel liever iets meer tijd, en dat het dan goed gaat. 2030 is geen harde deadline voor ons, maar als het lukt hebben we er uiteraard geen problemen mee."

BoerBurgerBeweging

Het CDA heeft dramatische provinciale verkiezingen achter de rug. Veel stemmers zijn overgestapt naar de BoerBurgerBeweging (BBB), die in elke provincie de grootste is geworden. In de provincies zijn de gesprekken vanuit de verkenner inmiddels gaande, of in ieder geval ingepland. Rick Brink, CDA-lijsttrekker in Overijssel, zegt daarom wel dat "2030 niet heilig is" wat hem betreft, maar wil hierbij ook noemen dat bij het CDA nu bescheidenheid op de plek is.

In de rondgang zijn alle provinciale CDA-lijsttrekkers benaderd. De provincies Utrecht, Groningen, Zeeland, Noord-Holland en Overijssel hebben gereageerd. Friso Douwstra, lijsttrekker voor het CDA in de provincie Friesland, wil het houden bij wat er over stikstof in het partijprogramma staat. "Ook de Friese boeren leveren een bijdrage aan de stikstofreductie. Boeren die vrijwillig stoppen worden hiervoor gecompenseerd. Wij zijn tegen onteigening", zo valt onder meer te lezen.

Meer uit Politiek

Wilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders "was gewoon echt boos" over de asielplannen die voorliggen op de formatietafel, en is nog steeds ontevreden. Hij is "vol hoop" dat er zaken gaan veranderen, "al ziet het er nu niet heel erg florissant uit", zei de leider van de grootste partij na opnieuw een formatieoverleg.

5 uur geleden
Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing. Gezinnen en kwetsbaren moeten bovendien onderdak krijgen op een geschikte en veilige locatie, zeggen VluchtelingenWerk en UNHCR naar aanleiding van de brief van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

8 uur geleden
Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit. Maar daardoor dreigt Nederland honderden miljoenen uit Brussel mis te lopen.

9 uur geleden
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.

9 uur geleden
Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

NIEUWEGEIN (ANP) - Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

9 uur geleden
Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.

10 uur geleden
Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden