Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook in provincie vindt CDA stikstofdoel 2030 'niet heilig'

Ook in provincie vindt CDA stikstofdoel 2030 'niet heilig'

DEN HAAG (ANP) - Voor lijsttrekkers van diverse provinciale afdelingen van het CDA is het jaartal 2030 niet heilig voor wat betreft stikstof, zo laten ze desgevraagd weten. Het kabinetsdoel is om dan overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd. Meerdere lijsttrekkers laten echter weten liever te zien dat er "realistisch" wordt gekeken naar de situatie, ook als dat in sommige gebieden ertoe leidt dat de stikstofdoelen pas later worden gehaald. Mirjam Sterk (lijsttrekker in de provincie Utrecht) zegt dat ze het vooral belangrijk vindt dat "we gewoon starten".

Hiermee sluiten meerdere lijsttrekkers zich aan bij wat CDA-leider Wopke Hoekstra eerder al zei over het in het regeerakkoord gestelde doel.

"Het moet gaan over het toepassen van innovatie, en niet over een jaartal", zo zegt Jo-Annes de Bat, CDA-lijsttrekker bij de afgelopen provinciale verkiezingen in Zeeland. "2035 staat in de wet. Laten we niet moeilijk doen over 2030."

Discussie over het jaartal

Volgens Dennis Heijnen, lijsttrekker in Noord-Holland, moet de "discussie over het jaartal" genuanceerder worden. "Je ziet gebieden waar de opgave meevalt en waar je het stikstofdoel eerder gaat bereiken, en je ziet gebieden waar de opgave groter is. En dat vind ik prima." Zo wijst hij op het Natura 2000-gebied Eilandspolder, dat in de gemeente Alkmaar ligt. "Zelfs als je daar alle agrariërs weghaalt, ga je niet voldoende winst creëren. Je zult daar een andere aanpak moeten kiezen."

Sterk vindt duidelijkheid over "de middelen en de regelingen" veel belangrijker dan praten over de deadline van 2030. Ze geeft aan zich zorgen te maken over "of de middelen wel voldoende zijn voor de enorme ambities". Het kabinet heeft 24 miljard euro gereserveerd voor de gehele stikstofaanpak. "We zien dat we een natuurprobleem hebben", reageert de Groningse lijsttrekker Robert de Wit. "We hebben wel liever iets meer tijd, en dat het dan goed gaat. 2030 is geen harde deadline voor ons, maar als het lukt hebben we er uiteraard geen problemen mee."

BoerBurgerBeweging

Het CDA heeft dramatische provinciale verkiezingen achter de rug. Veel stemmers zijn overgestapt naar de BoerBurgerBeweging (BBB), die in elke provincie de grootste is geworden. In de provincies zijn de gesprekken vanuit de verkenner inmiddels gaande, of in ieder geval ingepland. Rick Brink, CDA-lijsttrekker in Overijssel, zegt daarom wel dat "2030 niet heilig is" wat hem betreft, maar wil hierbij ook noemen dat bij het CDA nu bescheidenheid op de plek is.

In de rondgang zijn alle provinciale CDA-lijsttrekkers benaderd. De provincies Utrecht, Groningen, Zeeland, Noord-Holland en Overijssel hebben gereageerd. Friso Douwstra, lijsttrekker voor het CDA in de provincie Friesland, wil het houden bij wat er over stikstof in het partijprogramma staat. "Ook de Friese boeren leveren een bijdrage aan de stikstofreductie. Boeren die vrijwillig stoppen worden hiervoor gecompenseerd. Wij zijn tegen onteigening", zo valt onder meer te lezen.

Meer uit Politiek

Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

7 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

12 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

13 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

13 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

14 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

15 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

16 uur geleden