
Ook in provincie vindt CDA stikstofdoel 2030 'niet heilig'
DEN HAAG (ANP) - Voor lijsttrekkers van diverse provinciale afdelingen van het CDA is het jaartal 2030 niet heilig voor wat betreft stikstof, zo laten ze desgevraagd weten. Het kabinetsdoel is om dan overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd. Meerdere lijsttrekkers laten echter weten liever te zien dat er "realistisch" wordt gekeken naar de situatie, ook als dat in sommige gebieden ertoe leidt dat de stikstofdoelen pas later worden gehaald. Mirjam Sterk (lijsttrekker in de provincie Utrecht) zegt dat ze het vooral belangrijk vindt dat "we gewoon starten".
Hiermee sluiten meerdere lijsttrekkers zich aan bij wat CDA-leider Wopke Hoekstra eerder al zei over het in het regeerakkoord gestelde doel.
"Het moet gaan over het toepassen van innovatie, en niet over een jaartal", zo zegt Jo-Annes de Bat, CDA-lijsttrekker bij de afgelopen provinciale verkiezingen in Zeeland. "2035 staat in de wet. Laten we niet moeilijk doen over 2030."
Discussie over het jaartal
Volgens Dennis Heijnen, lijsttrekker in Noord-Holland, moet de "discussie over het jaartal" genuanceerder worden. "Je ziet gebieden waar de opgave meevalt en waar je het stikstofdoel eerder gaat bereiken, en je ziet gebieden waar de opgave groter is. En dat vind ik prima." Zo wijst hij op het Natura 2000-gebied Eilandspolder, dat in de gemeente Alkmaar ligt. "Zelfs als je daar alle agrariërs weghaalt, ga je niet voldoende winst creëren. Je zult daar een andere aanpak moeten kiezen."
Sterk vindt duidelijkheid over "de middelen en de regelingen" veel belangrijker dan praten over de deadline van 2030. Ze geeft aan zich zorgen te maken over "of de middelen wel voldoende zijn voor de enorme ambities". Het kabinet heeft 24 miljard euro gereserveerd voor de gehele stikstofaanpak. "We zien dat we een natuurprobleem hebben", reageert de Groningse lijsttrekker Robert de Wit. "We hebben wel liever iets meer tijd, en dat het dan goed gaat. 2030 is geen harde deadline voor ons, maar als het lukt hebben we er uiteraard geen problemen mee."
BoerBurgerBeweging
Het CDA heeft dramatische provinciale verkiezingen achter de rug. Veel stemmers zijn overgestapt naar de BoerBurgerBeweging (BBB), die in elke provincie de grootste is geworden. In de provincies zijn de gesprekken vanuit de verkenner inmiddels gaande, of in ieder geval ingepland. Rick Brink, CDA-lijsttrekker in Overijssel, zegt daarom wel dat "2030 niet heilig is" wat hem betreft, maar wil hierbij ook noemen dat bij het CDA nu bescheidenheid op de plek is.
In de rondgang zijn alle provinciale CDA-lijsttrekkers benaderd. De provincies Utrecht, Groningen, Zeeland, Noord-Holland en Overijssel hebben gereageerd. Friso Douwstra, lijsttrekker voor het CDA in de provincie Friesland, wil het houden bij wat er over stikstof in het partijprogramma staat. "Ook de Friese boeren leveren een bijdrage aan de stikstofreductie. Boeren die vrijwillig stoppen worden hiervoor gecompenseerd. Wij zijn tegen onteigening", zo valt onder meer te lezen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden