
Ook in provincie vindt CDA stikstofdoel 2030 'niet heilig'
DEN HAAG (ANP) - Voor lijsttrekkers van diverse provinciale afdelingen van het CDA is het jaartal 2030 niet heilig voor wat betreft stikstof, zo laten ze desgevraagd weten. Het kabinetsdoel is om dan overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd. Meerdere lijsttrekkers laten echter weten liever te zien dat er "realistisch" wordt gekeken naar de situatie, ook als dat in sommige gebieden ertoe leidt dat de stikstofdoelen pas later worden gehaald. Mirjam Sterk (lijsttrekker in de provincie Utrecht) zegt dat ze het vooral belangrijk vindt dat "we gewoon starten".
Hiermee sluiten meerdere lijsttrekkers zich aan bij wat CDA-leider Wopke Hoekstra eerder al zei over het in het regeerakkoord gestelde doel.
"Het moet gaan over het toepassen van innovatie, en niet over een jaartal", zo zegt Jo-Annes de Bat, CDA-lijsttrekker bij de afgelopen provinciale verkiezingen in Zeeland. "2035 staat in de wet. Laten we niet moeilijk doen over 2030."
Discussie over het jaartal
Volgens Dennis Heijnen, lijsttrekker in Noord-Holland, moet de "discussie over het jaartal" genuanceerder worden. "Je ziet gebieden waar de opgave meevalt en waar je het stikstofdoel eerder gaat bereiken, en je ziet gebieden waar de opgave groter is. En dat vind ik prima." Zo wijst hij op het Natura 2000-gebied Eilandspolder, dat in de gemeente Alkmaar ligt. "Zelfs als je daar alle agrariërs weghaalt, ga je niet voldoende winst creëren. Je zult daar een andere aanpak moeten kiezen."
Sterk vindt duidelijkheid over "de middelen en de regelingen" veel belangrijker dan praten over de deadline van 2030. Ze geeft aan zich zorgen te maken over "of de middelen wel voldoende zijn voor de enorme ambities". Het kabinet heeft 24 miljard euro gereserveerd voor de gehele stikstofaanpak. "We zien dat we een natuurprobleem hebben", reageert de Groningse lijsttrekker Robert de Wit. "We hebben wel liever iets meer tijd, en dat het dan goed gaat. 2030 is geen harde deadline voor ons, maar als het lukt hebben we er uiteraard geen problemen mee."
BoerBurgerBeweging
Het CDA heeft dramatische provinciale verkiezingen achter de rug. Veel stemmers zijn overgestapt naar de BoerBurgerBeweging (BBB), die in elke provincie de grootste is geworden. In de provincies zijn de gesprekken vanuit de verkenner inmiddels gaande, of in ieder geval ingepland. Rick Brink, CDA-lijsttrekker in Overijssel, zegt daarom wel dat "2030 niet heilig is" wat hem betreft, maar wil hierbij ook noemen dat bij het CDA nu bescheidenheid op de plek is.
In de rondgang zijn alle provinciale CDA-lijsttrekkers benaderd. De provincies Utrecht, Groningen, Zeeland, Noord-Holland en Overijssel hebben gereageerd. Friso Douwstra, lijsttrekker voor het CDA in de provincie Friesland, wil het houden bij wat er over stikstof in het partijprogramma staat. "Ook de Friese boeren leveren een bijdrage aan de stikstofreductie. Boeren die vrijwillig stoppen worden hiervoor gecompenseerd. Wij zijn tegen onteigening", zo valt onder meer te lezen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
3 dagen geleden