Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Goes staat stil bij Slag om de Schelde

Ook Goes staat stil bij Slag om de Schelde

GOES - Net als andere gemeenten in Zeeland organiseert Goes dit jaar activiteiten in het teken van 75 jaar bevrijding en de Slag om de Schelde. Het opvallendste is dat Goes een klein Holocaust-monument krijgt.

Het tijdelijke Holocaust-monument is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en moet in zoveel mogelijk gemeenten komen. “Samen vormen de kleine beeldjes dan een groot monument, zo is het idee”, zegt burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes. Waar het komt, weet Mulder nog niet, al vindt ze dat het wel op een opvallende plek moet komen te staan. Kosten van het tijdelijke beeldje zijn tweeduizend euro.

Struikelstenen

Eerder dit jaar maakte Goes al bekend dat ze zogenaamde struikelstenen in het straatbeeld wil plaatsen. Dat zijn keien waarop een messing plaatje is bevestigd met de naam van één van de Joden, die vanuit Goes is gedeporteerd en vermoord. Verder krijgen bordjes van straten die zijn vernoemd naar verzetshelden een korte toelichting.

Toneelstuk

Ook krijgen scholieren een uitnodiging om het toneelstuk ‘Oorlogsgeheimen’ bij te wonen en gaan studenten en vrijwilligers enkele van de 85-plussers in de gemeente interviewen. Hun verhalen over de Tweede Wereldoorlog worden opgenomen en komen onder meer op de website van Goes. “Met de oral history willen we de herinnering aan de oorlog levend houden.” Goes hoopt een aantal interviews te filmen, zodat inwoners de mensen ook kunnen zien.

Bevrijdingsmuseum

De gemeente wil rond 29 oktober, de datum waarop Goes in 1944 werd bevrijd, in ‘t Beest films vertonen over de oorlog in Zeeland. Ook komt er een fototentoonstelling en de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) heeft gezegd met haar oorlogslocomotief te willen rijden naar Hoedekenskerke. “Misschien kunnen we mensen vanaf daar met een bus naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp brengen”, aldus Mulder.

Budget

De gemeente onderzoekt nog of een speciale editie van tijdschrift De Spuije van Heemkundige Kring De Bevelanden eenmalig huis aan huis kan worden verspreid. De kring maakt een editie, die in zijn geheel over de Tweede Wereldoorlog in deze regio gaat. Goes heeft een budget van ongeveer 11.000 euro voor de viering van 75 jaar bevrijding.

Meer uit Beveland

Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

10 uur geleden
N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

14 uur geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

1 dag geleden
Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

1 dag geleden
Reizende expo nu te zien in 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - In alle dorpen van de gemeente Goes komt de komende twee jaar tijdelijk een fototentoonstelling. Dit is een nieuw cultuurproject van de gemeente, in samenwerking met de dorpsverenigingen. De aftrap is in 's-Heer Arendskerke, waar de expo tot 30 juni te bekijken is.

2 dagen geleden
Bennet Passenier en Pieter Corbijn: 'Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan'

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed."

3 dagen geleden
Meisje op fiets aangereden door bedrijfsbus in Goes, bestuurder aangehouden

GOES -  De bestuurder van een bedrijfsbusje is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij betrokken was bij een aanrijding met een fietsster. Het slachtoffer hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

3 dagen geleden