Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Goes' museum wil besparen: 'Maar de kachel op 14 graden zetten, zit er niet in'

Ook Goes' museum wil besparen: 'Maar de kachel op 14 graden zetten, zit er niet in'

GOES - Na 2020, een rampjaar voor musea, steeg het aantal bezoekers in 2021, maar pas in 2022 kwam het voor de meeste musea terug in de buurt van het oude niveau. Ook voor het Historisch Museum de Bevelanden in Goes stegen de bezoekersaantallen het afgelopen jaar flink. 

‘’We hebben in vergelijking met de jaren 2020 en 2021 een toename gezien van ongeveer tachtig procent. Dat komt ook zeker doordat we dit jaar meer groepen, zoals schoolklassen hebben kunnen ontvangen’’, zegt directeur van Stichting Musea de Bevelanden, Wilco Blaak. ‘’In vergelijking met 2019 was het aantal bezoekers van vorig jaar nog zo’n dertig procent minder.’’ Maar of 2022 te vergelijken valt met het laatste ‘normale’ jaar weet Blaak niet. ‘’2019 was simpelweg een van de beste jaren voor veel musea en vorig jaar hebben we ondanks het lagere aantal bezoekers onder de streep ook een prima jaar gedraaid.’’

Standaardtemperatuur

Voorlopig heeft het museum nog een vast energiecontract en zullen de cijfers onder die streep niet in het rood draaien, maar toch zijn ze gaan kijken naar hoe ze energiekosten kunnen besparen. ‘’Om de museale collectie goed te behouden zijn we gebonden aan een standaardtemperatuur van 18 graden. Dus de kachel ‘s nachts op 14 graden zetten zit er niet in’’, zegt Blaak. ‘’Wat we wel hebben gedaan is de standaardtemperatuur binnen niet een of twee graden hoger zetten tijdens openingsuren.’’

Meer uit Beveland

Extra geld voor bibliobus in Noord-Beveland en Veere

WISSENKERKE/DOMBURG - De gemeenten Noord-Beveland en Veere ontvangen een eenmalige rijkssubsidie voor uitbreiding van de dienstverlening met de bibliobus.

18 uur geleden
Politie arresteert 43-jarige man wegens mishandeling in Goes

GOES - De politie heeft zaterdagavond een 43-jarige man aangehouden die verdacht wordt van mishandeling bij een horecagelegenheid in Goes. Na zijn arrestatie zou de verdachte ook een agent hebben geslagen bij het politiecellencomplex.

1 dag geleden
Grote brand verwoest bedrijfsloods aan Colijnsplaatse Groeneweg

KATS - Bij een bedrijf aan de Colijnsplaatse Groeneweg heeft zaterdagavond een zeer grote brand gewoed. De brandweer was met meerdere eenheden ter plaatse om de brand te bestrijden.

1 dag geleden
Automobilist lichtgewond bij botsing in Goes

GOES - Een motorrijder en een automobilist zijn zaterdagmiddag met elkaar in botsing gekomen op de Van der Spiegelstraat in Goes. De automobilist raakte daarbij lichtgewond, de motorrijder liep geen letsel op.

1 dag geleden
Brandweer rukte vannacht uit voor brandende pompwagen in Goes

GOES - De brandweer van 's-Gravenpolder is afgelopen nacht ingezet voor een brand in een pompwagen aan de Nansenbaan in Goes.

2 dagen geleden
Auto rijdt dwars door wegbewijzering A58 Goes: Gedeelte snelweg afgezet

GOES - De bestuurder van een personenauto is zaterdagmorgen met de schrik vrijgekomen bij een eenzijdig ongeval op de A58 bij Goes. De auto reed dwars door een verkeersbord heen.

2 dagen geleden
Aan de keukentafel met vader en zoon van Groentehal Middelburg: 'De naam Leijnse gaat door'

MIDDELBURG - Voor steeds meer Zeeuwen een bekend beeld; de bussen met groene appeltjes van Groentehal Middelburg die door de straten rijden. De mensen achter de groene appeltjes zijn vader en zoon Bart en Frank Leijnse. Hoe gaat het met de samenwerking? Bart: "We kunnen allebei eigenwijs zijn, maar gelukkig kunnen we ook water bij de wijn doen."

2 dagen geleden