Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Goes' museum wil besparen: 'Maar de kachel op 14 graden zetten, zit er niet in'

Ook Goes' museum wil besparen: 'Maar de kachel op 14 graden zetten, zit er niet in'

GOES - Na 2020, een rampjaar voor musea, steeg het aantal bezoekers in 2021, maar pas in 2022 kwam het voor de meeste musea terug in de buurt van het oude niveau. Ook voor het Historisch Museum de Bevelanden in Goes stegen de bezoekersaantallen het afgelopen jaar flink. 

‘’We hebben in vergelijking met de jaren 2020 en 2021 een toename gezien van ongeveer tachtig procent. Dat komt ook zeker doordat we dit jaar meer groepen, zoals schoolklassen hebben kunnen ontvangen’’, zegt directeur van Stichting Musea de Bevelanden, Wilco Blaak. ‘’In vergelijking met 2019 was het aantal bezoekers van vorig jaar nog zo’n dertig procent minder.’’ Maar of 2022 te vergelijken valt met het laatste ‘normale’ jaar weet Blaak niet. ‘’2019 was simpelweg een van de beste jaren voor veel musea en vorig jaar hebben we ondanks het lagere aantal bezoekers onder de streep ook een prima jaar gedraaid.’’

Standaardtemperatuur

Voorlopig heeft het museum nog een vast energiecontract en zullen de cijfers onder die streep niet in het rood draaien, maar toch zijn ze gaan kijken naar hoe ze energiekosten kunnen besparen. ‘’Om de museale collectie goed te behouden zijn we gebonden aan een standaardtemperatuur van 18 graden. Dus de kachel ‘s nachts op 14 graden zetten zit er niet in’’, zegt Blaak. ‘’Wat we wel hebben gedaan is de standaardtemperatuur binnen niet een of twee graden hoger zetten tijdens openingsuren.’’

Meer uit Beveland

Een kijkje in Ambachtscentrum Goes: 'Hoeden zijn mijn lust en mijn leven'

GOES - Op de Hollandsche Hoeve in Goes komen in het Ambachtscentrum allerlei disciplines samen. Jong en oud kijken er op woensdag en zaterdag hun ogen uit, kunnen er unieke spulletjes kopen en workshops volgen. De atelierhouders tonen hun passie achter de sfeervolle, door leerlingen van de Goese ambachtsschool vervaardigde geveltjes, geïnspireerd op woningen aan de Kleine Kade.

13 uur geleden
GGD: 'Ruim helft Zeeuwse jongvolwassenen ervaart psychische klachten'

GOES - Meer dan de helft van de Zeeuwen van 16 tot en met 25 jaar ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023, laat de GGD Zeeland dinsdag weten. ‘Dit is een groot vragenlijstonderzoek onder ruim 1500 Zeeuwse jongvolwassenen.’

17 uur geleden
Mannen slaan kunstgebit en bril kapot bij verkeersruzie, Borselenaar (25) opgepakt in Tilburg

VLISSINGEN - Bij een verkeersruzie op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen hebben twee mannen maandag een automobilist mishandeld. Het slachtoffer bleef achter met een kapotte bril en kapot kunstgebit. Dankzij hulp van getuigen kon de politie rond middernacht in Tilburg twee verdachten, onder wie een 25-jarige Borselenaar, aanhouden.

18 uur geleden
Topprestatie voor sporthal De Zwake

‘s-GRAVENPOLDER - Sporthal De Zwake in ‘s-Gravenpolder heeft in het kader van de landelijke samenwerking tussen Sportfondsen en JOGG-Teamfit de horeca aangevuld met gezondere keuzes.

19 uur geleden
Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

1 dag geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

1 dag geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

2 dagen geleden