Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook deze zomer geen Middelburgse kermis

Ook deze zomer geen Middelburgse kermis

MIDDELBURG - Ook dit jaar is er geen kermis op de Markt en Plein 1940 in Middelburg. De gemeente Middelburg stelt dat door de nog steeds geldende coronabeperkingen en de beperkte openbare ruimte in Middelburg er nog geen kermis mogelijk is. Het evenement stond gepland van 6 tot en met 12 augustus.

In een nieuwsbericht laat de gemeente Middelburg weten dat ze nu, en ook bij verdere versoepelingen in augustus,nog steeds te maken heeft met coronamaatregelen. Daarbij is het cruciaal dat op drukke locaties voldoende ruimte is voor iedereen. Op de Markt en Plein 1940 is het niet mogelijk om in de krappe ruimte, die dan grotendeels wordt ingenomen door kermisattracties, voldoende vrije ruimte te behouden voor looproutes en loopstromen. De kermis is een zogenaamd doorstroomevenement, dat in Middelburg in de vrij toegankelijke openbare ruimte plaatsvindt. In die ruimte, dus ook op en bij het kermisterrein, is er dan een mix van veel voetgangers; kermisbezoekers, winkelend publiek, toeristen, bewoners, enz. Zeker in de kermisperiode in het toeristisch hoogseizoen is het heel druk in de Middelburgse binnenstad. Vooral de Markt is een belangrijk “knooppunt” in de voetgangersstromen. Zeker in de tijd met corona-(afstand)maatregelen is het cruciaal dat op deze drukke locaties voldoende ruimte is voor iedereen.

Vitale locaties
Onderzocht is of de kermis in Middelburg op de gebruikelijke locaties in de binnenstad (de pleinen Markt en Plein 1940) kan plaatsvinden en of dan voldaan kan worden aan de bovengenoemde voorwaarden en maatregelen. Dat blijkt helaas niet het geval te zijn. Het is onmogelijk om in de krappe ruimte, die dan grotendeels wordt ingenomen door kermisattracties, voldoende vrije ruimte te behouden voor looproutes/ loopstromen. Ook kan dan de doorgang en toegankelijkheid voor hulpverlening(voertuigen) op vitale locaties niet worden gegarandeerd.

Alternatieve locaties
Volgens de gemeente is ook onderzocht of de kermis dan wellicht (eenmalig) op een andere locatie in de gemeente mogelijk is, waar meer ruimte en mogelijkheid is om goed en verantwoord kermis te houden en te voldoen aan de voorwaarden en normen met betrekking tot corona. Zo’n locatie is echter niet voorhanden of niet meer op zo korte termijn te regelen.

Vlissingen
Eerder deze maand besloot de gemeente Vlissingen de kermis van 2021 ook af te blazen. Als voornaamste reden noemde die gemeente het ontbreken van duidelijke richtlijnen van de rijksoverheid. “Omdat nog niet te voorspellen is hoe de situatie omtrent corona er in juli uitziet en welke maatregelen er dan van de rijksoverheid van kracht zijn kan de kermis niet goed worden voorbereid”, was de stelling. 

Motie
Enkele partijen in de Tweede Kamer willen juist meer ruimte voor festivals, kermissen en andere culturele activiteiten. In een motie van VVD-Kamerlid Pim van Strien, gesteund door D66 en CDA, werd het kabinet gisteren opgeroepen om te zorgen dat de overheid sneller meer vergunningen verleent.

Meer uit Middelburg

Van den Berg wint Middelburgs standwerkersconcours 2022

MIDDELBURG - Op donderdag 11 augustus werd in de Lange Delft in Middelburg weer het jaarlijkse standwerkersconcours gehouden, als voorronde van het Nederlands kampioenschap. Vijfentwintig standwerkers gingen de strijd aan om te bepalen wie de beste standwerker is. Bloemen- en plantenverkoper Corné van den Berg kwam als winnaar uit de bus. Hij kreeg de eerste prijs overhandigd door wethouder Rutger Schonis.

20 uur geleden
Paskal Jakobsen presenteert Musketierbier in Middelburg

MIDDELBURG - In samenwerking met Brouwerij Kees uit Middelburg heeft Paskal Jakobsen gisteren het nieuwe blonde bier EVA AVE, (Één voor Allen, Allen voor Één) aan het publiek gepresenteerd. Een groep vrienden en bekenden mocht gisteren de eerste glazen proeven, op het terras van café-restaurant De Herberg in Middelburg.

20 uur geleden
Genieten van Kunst aan de Kust

ZOUTELANDE - Genieten van Kunst in combinatie met genieten van de Kust. Het kan allemaal in Zoutelande, Meliskerke en omgeving, want ook dit jaar is er vol enthousiasme een nieuwe kunstroute uitgezet met een zo breed mogelijk en gevarieerd programma. In het dorpen Zoutelande, Meliskerke en Biggekerke geven verschillende kunstenaars verdeeld over een breed scala aan kunst, acte de présence.

1 dag geleden
TheateR TzT speelt in Zeeuwse tuinen

KOUDEKERKE - TheateR TzT werd in 2019 opgericht door acteurs Mels Hoogenboom en Tamara van As. Onder regie van Ali Pankow maakten zij verschillende voorstellingen, die geschikt zijn om op allerlei locaties te spelen. Heeft u een tuin of woonkamer waar u de voorstelling wilt ontvangen? U zorgt voor het publiek en de entourage, TheateR TzT zorgt voor de rest.

2 dagen geleden
Zeeland Nazomerfestival: gratis avondconcerten vanaf de kade in negen verschillende Zeeuwse havens

MIDDELBURG - Waar er vorig jaar een beperkt aantal mensen op het varend podium van het Zeeland Nazomerfestival konden genieten van de bijzondere muzikale gasten, legt het schip de Vrijbuiter dit jaar aan in negen verschillende havens en kan iedereen vanaf de kade genieten van deze bijzondere avondconcerten. De curatoren, Peter Slager (BLØF) en broeder Dieleman, nodigen elke avond een andere muzikale gast(en) uit. Niet een avond zal hetzelfde zijn. Neem je eigen picknickmand en stoel mee om de tofste avondconcerten te zien bij een ondergaande zon. 

2 dagen geleden
Vrouw overlijdt bij aanrijding met trein in Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Woensdag rond 11.45 uur is bij een aanrijding tussen een trein en een persoon op de spoorwegovergang aan de Doeleweg in Arnemuiden een vrouw om het leven gekomen.

2 dagen geleden
Werken Góth terug naar Veere

VEERE - Heidi en dr. Johannes Baumann kochten in de jaren tachtig drie werken bij Sarika Góth, die toen op de Markt in Veere woonde. Nu zijn de schilderijen weer terug in Veere dankzij Jochen Baumann.

2 dagen geleden