Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook deze zomer geen Middelburgse kermis

Ook deze zomer geen Middelburgse kermis

MIDDELBURG - Ook dit jaar is er geen kermis op de Markt en Plein 1940 in Middelburg. De gemeente Middelburg stelt dat door de nog steeds geldende coronabeperkingen en de beperkte openbare ruimte in Middelburg er nog geen kermis mogelijk is. Het evenement stond gepland van 6 tot en met 12 augustus.

In een nieuwsbericht laat de gemeente Middelburg weten dat ze nu, en ook bij verdere versoepelingen in augustus,nog steeds te maken heeft met coronamaatregelen. Daarbij is het cruciaal dat op drukke locaties voldoende ruimte is voor iedereen. Op de Markt en Plein 1940 is het niet mogelijk om in de krappe ruimte, die dan grotendeels wordt ingenomen door kermisattracties, voldoende vrije ruimte te behouden voor looproutes en loopstromen. De kermis is een zogenaamd doorstroomevenement, dat in Middelburg in de vrij toegankelijke openbare ruimte plaatsvindt. In die ruimte, dus ook op en bij het kermisterrein, is er dan een mix van veel voetgangers; kermisbezoekers, winkelend publiek, toeristen, bewoners, enz. Zeker in de kermisperiode in het toeristisch hoogseizoen is het heel druk in de Middelburgse binnenstad. Vooral de Markt is een belangrijk “knooppunt” in de voetgangersstromen. Zeker in de tijd met corona-(afstand)maatregelen is het cruciaal dat op deze drukke locaties voldoende ruimte is voor iedereen.

Vitale locaties
Onderzocht is of de kermis in Middelburg op de gebruikelijke locaties in de binnenstad (de pleinen Markt en Plein 1940) kan plaatsvinden en of dan voldaan kan worden aan de bovengenoemde voorwaarden en maatregelen. Dat blijkt helaas niet het geval te zijn. Het is onmogelijk om in de krappe ruimte, die dan grotendeels wordt ingenomen door kermisattracties, voldoende vrije ruimte te behouden voor looproutes/ loopstromen. Ook kan dan de doorgang en toegankelijkheid voor hulpverlening(voertuigen) op vitale locaties niet worden gegarandeerd.

Alternatieve locaties
Volgens de gemeente is ook onderzocht of de kermis dan wellicht (eenmalig) op een andere locatie in de gemeente mogelijk is, waar meer ruimte en mogelijkheid is om goed en verantwoord kermis te houden en te voldoen aan de voorwaarden en normen met betrekking tot corona. Zo’n locatie is echter niet voorhanden of niet meer op zo korte termijn te regelen.

Vlissingen
Eerder deze maand besloot de gemeente Vlissingen de kermis van 2021 ook af te blazen. Als voornaamste reden noemde die gemeente het ontbreken van duidelijke richtlijnen van de rijksoverheid. “Omdat nog niet te voorspellen is hoe de situatie omtrent corona er in juli uitziet en welke maatregelen er dan van de rijksoverheid van kracht zijn kan de kermis niet goed worden voorbereid”, was de stelling. 

Motie
Enkele partijen in de Tweede Kamer willen juist meer ruimte voor festivals, kermissen en andere culturele activiteiten. In een motie van VVD-Kamerlid Pim van Strien, gesteund door D66 en CDA, werd het kabinet gisteren opgeroepen om te zorgen dat de overheid sneller meer vergunningen verleent.

Meer uit Middelburg

Nieuw Talent Orkest helpt je drempel over

VLISSINGEN – Dat muziek maken gezond voor je is, weten de meeste mensen wel. Toch is er een drempel om op latere leeftijd te beginnen met het leren bespelen van een muziekinstrument. Nieuw Talent Orkest Walcheren laat mensen ervaren hoe het is om samen muziek te maken, ook als je dat nog nooit gedaan hebt.

8 uur geleden
Gemeente Middelburg tekent regenboogconvenant met OCW

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg blijft zich de komende jaren gericht inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lhbti+ inwoners. Op vrijdag 29 september ondertekende wethouder Jeroen Louws op een bijeenkomst in Ede hiervoor een intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).Beleid om de emancipatie van lhbti+ personen te versterken blijft hard nodig, vindt minister Dijkgraaf van OCW die verantwoordelijk is voor emancipatiebeleid. Daarom zet hij voor de periode van 2023-2026 de aanpak Regenboogprogramma voort met de zogeheten Regenboogsteden. De gezamenlijke ambitie is om de acceptatie van lhbti+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking.Gezamenlijke ambitieNet als 54 andere Regenboogsteden krijgt gemeente Middelburg een financiële bijdrage van het ministerie van OCW om het lokale lhbti+ emancipatiebeleid te versterken. De gemeenten wisselen onderling uit over aanpak, of trekken samen op met de provincie. Bij de uitvoering van lokaal beleid werken ze samen met lokale en regionale organisaties zoals COC’s, antidiscriminatiebureaus of welzijnsorganisaties. Elke gemeente legt daarbij eigen accenten en zet ook eigen middelen in om lokale doelen te bereiken.Doelen bereikenDe emancipatie en acceptatie van lhbti+ personen in Nederland vertoonde de afgelopen decennia een positieve ontwikkeling. Helaas heeft deze tendens de laatste jaren niet krachtig doorgezet, blijkt uit Nederlands en Europees onderzoek. Zo stagneert het aantal Nederlanders dat positief staat tegenover lhbti+ personen en ligt - bijvoorbeeld - zichtbare intimiteit tussen mensen van gelijk geslacht nog uiterst gevoelig. Volgens OCW is daarbij extra aandacht nodig voor jongeren, ouderen en in kringen waar lhbti+ zijn nog een taboe is. Vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen lhbti+ personen moeten afnemen. Lhbti+ personen moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring, zei minister Dijkgraaf vorig jaar op een Regenboogcongres in Utrecht.

10 uur geleden
Subsidie voor projecten die jongeren stimuleren tot culturele participatie

MIDDELBURG - Op 21 juli 2023 stelde de Provincie Zeeland een nieuwe subsidieregeling open, de Impuls Jongerencultuur. Het doel van de regeling is jongeren te stimuleren nog meer en vaker deel te nemen aan culturele activiteiten. Gedeputeerde Staten heeft vandaag besloten een eerste twee projecten te subsidiëren.

11 uur geleden
Project 'Bekende taalcoaches' van start bij Taalhuis Walcheren

MIDDELBURG - Taalhuis Walcheren organiseert een nieuw project: Bekende taalcoaches. Hierbij worden bekende inwoners van Walcheren met een verkorte cursus klaargestoomd voor hun nieuwe vrijwilligersbaan als taalcoach. Maandag 9 oktober 2023 om 10.30 uur starten de eerste vier coaches in ZB Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Op 13 oktober 2023 om 15.30 uur start er nog een taalcoach. Na de cursus maken de taalcoaches kennis met hun taalmaatjes.

11 uur geleden
Met dank aan André

MIDDELBURG - Een mooi gebaar: in Speeltuin ’t Zand in Middelburg is vorige week een bankje met een herdenkingsbordje onthuld voor André Mondeel, de grondlegger van Stichting Andre’s Groene Wens. Mede door zijn nalatenschap werd het mogelijk om de speeltuin op te knappen en speeltoestellen te vernieuwen. 

11 uur geleden
Oud-Songfestivaldeelnemer Stefania presenteert landelijke finale Regio Songfestival

UTRECHT - Tijdens de finale van het Regio Songfestival op zaterdagavond 4 november 2023 ligt depresentatie in handen van Stefania Liberakakis, Riks Ozinga en Bernadette Keizer.

2 dagen geleden
De Bode blijft in de bus vallen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg voert uiterlijk 1 oktober 2024 de zogenoemde JA-JA sticker in. De raad heeft dat besluit op 21 september genomen. D66 Middelburg stelde eerder voor om het principe van de sticker op de brievenbus om te draaien: als je geen sticker op je brievenbus hebt, krijg je wel de Bode, maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in je bus. Dat krijg je alleen als je daar expliciet om vraagt, door er een ja/ja sticker op te plakken.

2 dagen geleden