
Ook bonus kan zorgmedewerkers toeslagen kosten
DEN HAAG (ANP) - Tot woede van de linkse oppositie kan ook de bonus van 1000 euro netto die zorgmedewerkers in het vooruitzicht is gesteld, gevolgen hebben voor hun recht op zorg-, huur- , en kinderopvangtoeslag. Het is technisch niet mogelijk daar bij de uitvoering rekening mee te houden, schrijven de zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn aan de Tweede Kamer.
Eerder deze week werd al duidelijk dat de Belastingdienst geen uitzondering kan maken voor zorgmedewerkers die dit jaar door overwerk meer verdienen dan zij vooraf hebben opgegeven. Dat kan ertoe leiden dat zij recht hebben op minder toeslag dan zij nu ontvangen en dus achteraf geld terug moeten betalen. Voor de eenmalige bonus die zij dit najaar krijgen, geldt dit dus ook.
De oppositiepartijen PvdA en SP willen dat het kabinet zorgmedewerkers in dat geval compenseert. "Terecht krijgen mensen in de zorg een bonus voor het geweldige werk dat zij verricht hebben in de coronacrisis", zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij vindt het "natuurlijk niet uit te leggen" als zij dan daardoor hun toeslagen verliezen. " Een bonus moet ook echt een bonus zijn."
'Onbestaanbaar'
Samen dienen zij hiertoe een voorstel in bij het debat over de corona-aanpak in de Tweede Kamer. "Het is natuurlijk onbestaanbaar dat dit de uitkomst is", zegt SP-leider Lilian Marijnissen daarover. "Het kabinet heeft nog wel even de tijd, dus ze moeten de tijd gewoon gebruiken om een oplossing te vinden hiervoor."
Ook de VVD wil dat het kabinet in actie komt om deze "hele pijnlijke consequentie die niet wenselijk is" te voorkomen. Maar Kamerlid Hayke Veldman van de grootste regeringspartij begrijpt wel dat een oplossing niet zomaar is gevonden.
Meer uit Gezond
ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.
1 dag geledenALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".
2 dagen geledenASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."
2 dagen geledenASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
2 dagen geleden