Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook bij laag leenbedrag al controle kredietwaardigheid

Ook bij laag leenbedrag al controle kredietwaardigheid

DEN HAAG (ANP) - Consumenten die een bedrag vanaf 250 euro lenen, of een product van die waarde op de pof kopen, worden binnenkort gecontroleerd op kredietwaardigheid. Er wordt gekeken of ze dat bedrag wel goed kunnen aflossen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verlaagt daartoe het zogenoemde grensbedrag, dat eerst op 1000 euro lag.

Hij wil daarmee extra schulden voorkomen. Vooral in de coronacrisis is het kopen bij postorderbedrijven en webwinkels populair geworden. Bijvoorbeeld elektronicaproducten kunnen vaak worden afbetaald. Consumenten betalen dan maandelijks een klein bedrag. Maar uit onderzoek blijkt dat veel van dit soort leningen jaren later nog niet zijn afbetaald. En in veel gevallen gaat het om kleine kredieten.

Om te voorkomen dat Nederlanders met te veel gemak tal van producten op de pof kopen, wil Hoekstra de drempel verhogen. Daarom komt er vanaf een veel lager bedrag een 'verificatieplicht': kredietverstrekkers moeten de financiële situatie van consumenten onder de loep nemen om te kijken of ze de schuld makkelijk kunnen aflossen.

Hoekstra verlaagde eerder al de maximale rente op dit soort kredieten, en op rood staan bij de bank, van 14 naar 10 procent. Die maatregel in verband met de coronacrisis wordt verlengd tot 1 september.

Het is aan een volgend kabinet om een besluit te nemen over de rente op lange termijn. Wel heeft de minister onderzoek laten doen naar de effecten van het verlagen van de rente. Voor sommige kredietverstrekkers leidt het lagere maximum in sommige gevallen tot verlies. "Op basis van het onderzoek blijkt niet onomstotelijk bij welk percentage de juiste balans tussen gewenste en ongewenste effecten gevonden is", concludeert Hoekstra.

Meer uit Financieel

Rechter verklaart Big Bazar failliet na meerdere reddingspogingen

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft Big Bazar failliet verklaard, meldt de rechtbank dinsdag. De koopjesketen kampte met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Maandag deed Big Bazar nog een laatste reddingspoging in de rechtbank in Leeuwarden, maar die mislukte.

44 minuten geleden
Big Bazar betaalt vlak voor verwacht bankroet toch geen lonen uit

DIEMEN (ANP) - Personeel van Big Bazar heeft maandag toch geen loon uitbetaald gekregen over de maand september. Zo'n overboeking vlak voor het verwachte faillissement van de winkelketen zou kunnen worden gezien als verboden bevoordeling van een groep schuldeisers, geeft de advocaat van het bedrijf aan. Eerder stelde Big Bazar dat de lonen van de circa 1300 medewerkers maandag nog betaald zouden worden.

1 uur geleden
Voor het eerst emissierechten verhandeld op Indonesische beurs

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Op de beurs van Jakarta zijn dinsdag voor het eerst CO2-emissierechten verhandeld. Met de emissiehandel hoopt het land energieproducenten te stimuleren om te vergroenen. De elektriciteitsvoorziening in het land leunt nog vooral zwaar op vervuilende kolencentrales. Zij krijgen nu voor het eerst een financiële prikkel om hun uitstoot te verlagen.

2 uur geleden
Belgische eigenaar EW koopt ook Happinez en Psychologie Magazine

AMSTERDAM (ANP) - De van oorsprong Belgische uitgever van tijdschriften Roularta koopt branchegenoot WPG Media. Daarmee haalt de eigenaar van opinieblad EW Magazine bladen als Happinez en Psychologie Magazine binnen.

2 uur geleden
ASMI verliest op lagere aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verliezen aan een nieuwe handelssessie begonnen. Bij beleggers leeft nog altijd de vrees voor een langere periode van hogere rentes, die de waarde van aandelen drukken. Op het Damrak ging de aandacht ook uit naar de nieuwe verwachtingen die chipbedrijf ASMI in de aanloop naar zijn beleggersdag uitsprak.

2 uur geleden
Aardappelbedrijf HZPC denkt na hack gestolen geld terug te krijgen

JOURE (ANP) - Een Friese aardappelveredelaar die slachtoffer werd van een cyberaanval, verwacht het door hackers gestolen geldbedrag terug te krijgen. Een week geleden werd bekend dat criminelen een fiks bedrag van de rekening van Royal HZPC uit Joure konden overboeken naar hun eigen rekening. Maar nu is het gelukt rekeningen waar dat geld op staat te blokkeren, meldt het miljoenenbedrijf.

3 uur geleden
ASMI trekt aandacht op Damrak met hogere omzetverwachting

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI kan dinsdagochtend op de aandelenbeurs in Amsterdam op belangstelling rekenen. De toeleverancier voor chipfabrikanten verhoogde de eigen omzetverwachtingen voor 2025 en hield vast aan de eerder geraamde winstmarges voor de komende paar jaar.

3 uur geleden