Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook ABN AMRO verdubbelt kwartaalwinst bijna door hogere rente

Ook ABN AMRO verdubbelt kwartaalwinst bijna door hogere rente

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is erin geslaagd om zijn kwartaalwinst fors op te voeren dankzij de gestegen rente. Het financiële concern meldde woensdag net als ING vorige week bijna een verdubbeling van de winst ten opzichte van een jaar terug. De hogere rente helpt de resultaten momenteel van alle banken vooruit. Zo hoeven ze nu zelf geen rente meer te betalen over geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen en kunnen ze betere marges maken op bijvoorbeeld spaargeld.

ABN AMRO hield in het tweede kwartaal onder de streep 870 miljoen euro over, waar een jaar geleden nog 475 miljoen euro winst in de boeken ging. Vooral de gestegen rente-inkomsten droegen bij aan de winstsprong. Ook vielen er voorzieningen uit de coronatijd vrij van geld dat de bank eerder apart had gezet omdat leningen mogelijk niet meer terugbetaald zouden worden.

"Dat betekent dat het beter gaat met onze klanten dan we aanvankelijk hadden verwacht", zegt topman Robert Swaak in een toelichting. Maar hij voegt eraan toe dat er tegelijk nog veel onzekerheid is over de economie en de hoge inflatie. Daar is de bank scherp op, zegt de bankier. De instroom van bedrijven bij de zogeheten afdeling bijzonder beheer is volgens Swaak licht toegenomen. Dat is de afdeling waar probleemgevallen worden ondergebracht.

Doorschuiven

ABN AMRO heeft ook last van de krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor lukt het soms niet om voor bepaalde zaken snel de juiste nieuwe mensen te vinden. Het gevolg is dat de bank investeringen die eigenlijk voor dit jaar gepland stonden naar volgend jaar doorschuift. Verder denkt ABN AMRO na dit jaar nog meer inspanningen te moeten leveren wat betreft zijn beleid voor tegengaan van witwassen. De daling van de kosten voor dit dossier zou daardoor "meer geleidelijk" zijn. De Nederlandsche Bank (DNB) is van deze ontwikkelingen op de hoogte gesteld. Swaak waarschuwt dat de bank door dit alles in 2024 waarschijnlijk niet aan zijn kostendoelstelling kan voldoen.

Bij zowel ING als ABN AMRO valt op dat ze de spaarrente bij lange na nog niet zover hebben opgevoerd als de rentetarieven van de ECB zijn opgelopen. ABN AMRO verhoogde de spaarrente begin deze maand bijvoorbeeld naar 1,25 procent, maar er zijn kleinere banken waar de spaarrente al veel hoger ligt. Op de vraag waarom ABN AMRO de spaarrente niet meer omhoog gooit, reageert Swaak enigszins ontwijkend. De hoogte van de spaarrente hangt volgens hem af van "keuzes die elke bank voor zichzelf moet maken".

Meer uit Financieel

TomTom breidt samenwerking met Microsoft uit in nieuwe deal

AMSTERDAM (ANP) - TomTom gaat kaarten en verkeersinformatie leveren aan meer producten van Microsoft. De Nederlandse navigatiedienstverlener heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse techconcern die loopt tot het einde van het decennium. Ook willen de bedrijven samen nieuwe innovaties op de markt brengen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

29 minuten geleden
Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

1 uur geleden
Chinese economie groeit minder hard dan verwacht

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.

1 uur geleden
Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

15 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

19 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

21 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

22 uur geleden