Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Onzeker' FrieslandCampina profiteert van recordprijzen voor melk

'Onzeker' FrieslandCampina profiteert van recordprijzen voor melk

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina heeft in de eerste zes maanden van dit jaar geprofiteerd van historisch hoge melkprijzen en de heropening van de horeca. Het bedrijf in handen van melkveehouders zette een hogere omzet en winst in de boeken. Tegelijkertijd is er veel onzekerheid over de gevolgen van de Oekraïne-oorlog en de stikstofplannen van het kabinet, dus het zuivelconcern durft het niet aan om melkveehouders tussentijds extra geld uit te keren.

De prijzen voor zuivel zijn gestegen doordat er na het einde van lockdowns in grote delen van de wereld weer veel vraag was naar melk, kaas en andere melkproducten. Zo konden restaurants weer open, een lucratieve afzetmarkt voor FrieslandCampina. Leden-melkveehouders kregen op hun beurt bijna 38 procent meer voor hun melk vergoed.

De totale opbrengsten voor FrieslandCampina stegen in het eerste halfjaar met ruim 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 6,6 miljard euro. De nettowinst verdubbelde ruim tot 139 miljoen euro.

Stikstofcrisis

Naast de toegenomen vraag vanuit de horeca herstelde ook de Chinese markt voor kindervoeding, die FrieslandCampina voorheen veel groei bezorgde maar de laatste jaren in het slop zat. De verkoop van melk aan supermarkten is een lastiger verhaal, omdat het bedrijf gestegen kosten voor melk niet volledig kan doorberekenen in de winkelprijzen.

Topman Hein Schumacher gaat in een toelichting in op de stikstofcrisis. Die zorgt voor "grote onzekerheid" voor leden van FrieslandCampina en de onderneming zelf. In Nederland moet in veel gebieden de neerslag van stikstof drastisch omlaag om de natuur te beschermen. Voor veel veehouders, die veel stikstof produceren, zou dit betekenen dat ze moeten vertrekken of stoppen.

Omdat ook het consumentenvertrouwen daalt en een oorlog in Oost-Europa woedt, houdt FrieslandCampina liever extra buffers in kas. Het concern doet doorgaans aan het einde van een boekjaar een nabetaling aan melkveehouders. Een deel van dat extraatje bovenop de vergoedingen voor melk wordt soms tussentijds uitgekeerd, maar net als vorige zomer doet het concern dat nu liever niet.

Meer uit Financieel

Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

53 minuten geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

7 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

7 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

8 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

9 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

9 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

13 uur geleden