Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Onze samenwerking is als warme olie'

'Onze samenwerking is als warme olie'

MELISKERKE - Aan de keukentafel bij Ary Joosse (56) is de sfeer gemoedelijk. “De samenwerking met Ruben de Bruijne (35) is vanaf de eerste week als warme olie”, vat de rasechte ondernemer samen. Ruben kwam in 2010 in loondienst. In januari van dit jaar is hij mede-eigenaar van Fietsspecialist Piet Voskamp geworden. Voor Ary Joosse herhaalt de geschiedenis zich. Hoog tijd voor een terugblik.

Ary: “Als kind van een jaar of tien was ik al aan het knutselen aan fietsen. Ik ben al jaren vrijwilliger voor Gevangenzorg Nederland, maar toen ik gecheckt ben, heb ik niet verteld dat ik als 14-jarige - dat is verjaard - zelf ook nog voor de rechter gestaan heb”, grijnst hij. “Ik had een fiets gemaakt waarvan ik het voor- en achterwiel los van elkaar kon sturen. Dat was leuk en niet gevaarlijk. Onderweg naar Zoutelande kwam er een politiebusje aan en ik gooide ‘m in één keer dwars. Ze dachten ‘die fiets breekt’. Ze vonden het geen veilige fiets, namen hem in beslag en ik mocht teruglopen naar huis. Mijn vader was erg boos. Hij vond het kinderachtig. “En dan brengen ze je nog niet thuis ook!” Hij was het er niet mee eens. Mijn zus werkte toen bij de gemeente en voor een bepaalde gelegenheid kwam de burgemeester - toentertijd hoofd van de gemeentepolitie - op visite. Hij vond het een leuke fiets en heeft er zelfs een eindje op gereden. Mijn vader zei ‘Het kan toch niet dat het hoofd van de politie het een mooi fietsje vindt en een medewerker ‘m in beslag neemt’. Hij belde de adjudant op en die is langs geweest. Hij kon het niet ongedaan maken, maar zei ‘Je mag voor de rechter en je krijgt geen strafblad’. Dat heb ik gedaan. Bij de jeugdrechter ging die officier van justitie tekeer! Ik moest wel een enorme boef zijn... Er bleef geen spaan van me heel. Je krijgt ook een brief waarop staat ‘verdachte’. De rechter zei ‘Je bent nu veertien jaar, als je twintig bent is die agent waarschijnlijk verhuisd, dan bouw je voor je kinderen weer zo’n fietsje’. De fiets is tot pakketje geperst. Dat had ik nog wel graag willen hebben als aandenken, maar ook dat ging niet door. Het was echt mijn lust en mijn leven.

Maar ja, fietsenmaker word je niet. Dat was een eeuwige discussie thuis en ik moest een vak leren. Ik haalde mijn papieren voor metselen en het middenstandsdiploma, en voor vakbekwaamheid autobedrijf ben ik nog twee jaar twee avonden per week naar Goes gegaan: daarmee kon ik in de auto’s, fietsen, brommers, alles.”

Met de overname door Ruben herhaalt de geschiedenis zich voor jou, Ary?
“Ja, maar wel in een moderner jasje hoor.” Zelf begon Ary in 1984 bij Piet Voskamp. “Ik werd eerst weggestuurd - was te jong en van de verkeerde kerk - maar hij belde me twee weken later dat ik mocht komen. In 1992 werd het een VOF en in 2001 nam ik - door ziekte - nogal plotseling de winkel over. Zeven jaar later verhuisden we naar de Stationsstraat in Middelburg. Ruben kwam in 2010 in loondienst en bemoeit zich al een jaar of vijf meer met het personeel. Dat ging snel, maar samenwerken met hem was in een paar weken als ‘warme olie’. Het draaide als een tierelier. Hij kan goed met mensen opschieten, is sociaal, milder dan ik ook. En dat is belangrijk.”
Ruben: “Daar ligt ook mijn hart. Ik heb niet de drang om de hele dag in de werkplaats te staan, maar ik wil wel weten hoe het werkt. Toen ik op gesprek kwam snapte ik ook wel dat ik als jonge jongen niet gelijk iets voor mezelf kon beginnen, maar ik gaf wel aan de intentie te hebben om dat ooit te doen.”

Switch in assortiment
Ary: “Wij hadden een concept en dat was niet meer houdbaar. Te weinig winst, te veel fietsen verkopen en te weinig aandacht voor de klanten. Dat vertelden ze ons ook. Het was in de tijd dat de fabrieken de dienst uitmaakten en het knelde aan alle kanten, omdat ik niet de ondernemer kon zijn die ik ben.”
Ruben: “De switch in het assortiment kwam in 2014. Dat is een merkbaar goed besluit. We werken nog met een paar fabrikanten, het is nu makkelijker en overzichtelijker. En de jongens in de werkplaats weten er ook meer van.”

Ary, hoe kijk jij naar die overgangsfase nu?
‘s Maandagsavonds, dan lig ik wakker. Nog steeds. Van dingen die ik wil regelen. Soms mail ik het aan mezelf, dan kan ik slapen en lees ik het de volgende ochtend, of ik bel mensen. Ruben is in de jaren dat hij in loondienst bij me was met de winkel omgegaan alsof die van hemzelf was. Dat is zijn investering in de overname. Zonder die investering in die jaren had ik het anders bekeken. Ik heb er alle vertrouwen in dat de klanten niet ineens in een andere winkel komen. Toch is het ook een soort rouw, meer dan ik dacht. Het is toch een kindje van me.” Dan - lachend - “Maar ik heb in Ruben een goede gastouder gevonden.”

En Ruben, je zit zelf met een jong gezin in een andere levensfase dan Ary. Hoe maak je die transitie? 
“Zelf niet te veel opmaken. Ik ga voor mijn geluk. Mijn financieel adviseur stelde mij als eerste vraag “Ruben, je hebt nu geld geregeld. Waarom start je niet voor jezelf?” Maar daar gaat het niet om. Dit is een team en een bedrijf waar ik met mijn hart in zit. Het maakt me niet uit of het fietsen zijn of iets anders, dit heb ik opgebouwd.” Dan - grijnzend- “Er werd tegen Ary meerdere malen gezegd ‘ Als je je bedrijf overdoet moet je er maximaal nog drie maanden zijn en dan wegwezen’, maar ik zei ‘Nou doe maar niet!’ Ary heeft zo ongelooflijk veel kennis. Ik zie hem ook echt als leermeester.”

Met wie zouden jullie graag zelf eens aan de keukentafel zitten?
Ruben: “Mijn inspiratiebron en leermeester zit aan deze keukentafel. Ik vind het vooral fijn dat ik vrij gelaten word. Ik werd gelijk voor de leeuwen gegooid, maar als het een keer mis ging was dat geen punt.”
Ary: “Mijn inspirator is Jos Burgers (professioneel spreker, gespecialiseerd in onderwerpen die betrekking hebben op klanten). Zijn inzichten verrijken mijn visie. Je hebt mensen die de kar trekken, je hebt er die zitten op de kar en mensen die aan de kar hangen. Dat heb je in ieder bedrijf. Het is de kunst om ook gewoon iets te laten zijn. Dus als iemand gelukkig is om aan de kar te trekken moet je proberen dat ie er zo makkelijk mogelijk aan blijft hangen. Dat kost minder energie.”

PASPOORT:

Naam: Ruben de Bruijne (35)

Woonplaats: Middelburg

Burgerlijke staat: Gehuwd met Jolanda, vader van Max (6)

Hobby’s: Wandelen, klussen, met gezin leuke dingen doen

Eigenaar van: Fietsspecialist Piet Voskamp


Naam: Ary Joosse (56)

Woonplaats: Meliskerke

Burgerlijke staat: Gehuwd met Martina, vader van 5 dochters en 1 zoon, opa van 5 kleinkinderen

Hobby’s: Klussen, wandelen, vrijwilliger Gevangenzorg Nederland

Eigenaar van:  Fietsspecialist Piet Voskamp

Meer uit Beveland

Extra geld voor bibliobus in Noord-Beveland en Veere

WISSENKERKE/DOMBURG - De gemeenten Noord-Beveland en Veere ontvangen een eenmalige rijkssubsidie voor uitbreiding van de dienstverlening met de bibliobus.

16 uur geleden
Politie arresteert 43-jarige man wegens mishandeling in Goes

GOES - De politie heeft zaterdagavond een 43-jarige man aangehouden die verdacht wordt van mishandeling bij een horecagelegenheid in Goes. Na zijn arrestatie zou de verdachte ook een agent hebben geslagen bij het politiecellencomplex.

1 dag geleden
Grote brand verwoest bedrijfsloods aan Colijnsplaatse Groeneweg

KATS - Bij een bedrijf aan de Colijnsplaatse Groeneweg heeft zaterdagavond een zeer grote brand gewoed. De brandweer was met meerdere eenheden ter plaatse om de brand te bestrijden.

1 dag geleden
Automobilist lichtgewond bij botsing in Goes

GOES - Een motorrijder en een automobilist zijn zaterdagmiddag met elkaar in botsing gekomen op de Van der Spiegelstraat in Goes. De automobilist raakte daarbij lichtgewond, de motorrijder liep geen letsel op.

1 dag geleden
Brandweer rukte vannacht uit voor brandende pompwagen in Goes

GOES - De brandweer van 's-Gravenpolder is afgelopen nacht ingezet voor een brand in een pompwagen aan de Nansenbaan in Goes.

2 dagen geleden
Auto rijdt dwars door wegbewijzering A58 Goes: Gedeelte snelweg afgezet

GOES - De bestuurder van een personenauto is zaterdagmorgen met de schrik vrijgekomen bij een eenzijdig ongeval op de A58 bij Goes. De auto reed dwars door een verkeersbord heen.

2 dagen geleden
Aan de keukentafel met vader en zoon van Groentehal Middelburg: 'De naam Leijnse gaat door'

MIDDELBURG - Voor steeds meer Zeeuwen een bekend beeld; de bussen met groene appeltjes van Groentehal Middelburg die door de straten rijden. De mensen achter de groene appeltjes zijn vader en zoon Bart en Frank Leijnse. Hoe gaat het met de samenwerking? Bart: "We kunnen allebei eigenwijs zijn, maar gelukkig kunnen we ook water bij de wijn doen."

2 dagen geleden