Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontwerp brandweerpost aangepast na overleg met buurt

Ontwerp brandweerpost aangepast na overleg met buurt

HEINKENSZAND - Door de nieuwe brandweerpost bij de kruising van de Guldenroedestraat met de Hoefbladstraat in Heinkenszand aan het zicht te onttrekken met bomen en er geen praktijkoefeningen te laten plaatsvinden, hoopt de gemeente Borsele tegemoet te komen aan de bezwaren van toekomstige omwonenden. Burgemeester Gerben Dijksterhuis erkent dat er nog steeds inwoners tegen de bouw zijn, omdat zij onder meer geluidsoverlast vrezen. De gemeenteraad van Borsele bespreekt de bouw van de nieuwe post donderdag 3 februari. 

Als de gemeenteraad groen licht geeft, gaat het bestemmingsplan ter beoordeling naar de provincie Zeeland en kunnen belanghebbenden er in een periode van zes weken ook op reageren. Omdat niet alle omwonenden blij zijn met het plan, wordt er mogelijk bezwaar gemaakt tegen de bouw. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we geen missers hebben gemaakt in dit plan en dat het proces goed verloopt”, zegt Dijksterhuis.
Omwonenden hadden gedacht dat er op de hoek van de Guldenroedestraat met de Hoefbladstraat twee huizen gebouwd zouden worden, maar nu zijn er de plannen voor een brandweerpost. Aanleiding hiervoor is de samenvoeging van de brandweer van Heinkenszand en ‘s-Heer Arendskerke. De oude locatie van de post in Heinkenszand is ongeschikt voor de samenvoeging, omdat de aanrijtijd van de vrijwilligers uit ‘s-Heer Arendskerke dan te lang is, staat in een gemeentelijke nota. Alle onderzoeken tonen aan dat de hoek van de Guldenroedestraat met de Hoefbladstraat de beste locatie is voor de nieuwe post, zegt de burgemeester, bijvoorbeeld wat opkomst- en uitruktijden betreft. De gemeente noemt het geen kazerne, omdat het geen volwaardig bemande voorziening wordt. ‘Het gaat hier om een post waar materieel opgeslagen staat en waar de vrijwilligers zich verzamelen als zij worden opgeroepen voor een uitruk en gemiddeld één keer per week bij elkaar komen voor (theorie)instructie’, staat in de nota. Desalniettemin vinden sommige omwonenden zo’n industrieel uitziend gebouw afbreuk doen aan de uitstraling van de buurt en vrezen sommigen voor overlast wanneer bijvoorbeeld de brandweerauto uitrukt met de sirenes aan. Het doortrekken van de geluidswal langs de Drieweg richting de dierenarts, de verkeersremmer in de Guldenroedestraat en de post meer richting de Guldenroedestraat situeren, verder van de Hoefbladstraat af, zijn maatregelen om tegemoet te komen aan de wensen van de buurtbewoners. Voor het ontwerp hoopten zij dat de post er als een boerenschuur gaat uitzien, maar dat is volgens de gemeente niet haalbaar vanwege de grootte van het gebouw. Ze past wel het materiaalgebruik aan, naar onder meer houten gevelbekleding, voor een ‘vriendelijkere’ uitstraling van het gebouw. Daarnaast heeft ze een groenplan opgesteld met bomen en gras rondom de post en ‘groen parkeren’ met doorgroeistenen langs de Hoefbladstraat.

De post wordt kleiner dan voorzien. Er komen geen drie, maar twee ‘uitrukdeuren’, omdat het niet zeker is of er een waterwagen moeten worden gestationeerd. Dat onderzoekt de Veiligheidsregio Zeeland. Mogelijk wordt er bijvoorbeeld blusvoorziening bij bedrijven zelf geregeld, aldus de gemeente.

Meer uit Beveland

Profibike Goes: Nieuwe winkel met bekend gezicht

GOES - Heel goed bereikbaar, direct naast een afrit van de A58 bij Goes kun je sinds een jaar terecht bij Profibike. Raoul de Regt is de vestigingsmanager van deze fietsenwinkel en ziet veel bekenden als klant de winkel binnenstappen.

21 uur geleden
Hennepkwekerij met 173 planten ontdekt in Buys Ballotstraat Goes

GOES - In een woning aan de Buys Ballotstraat in Goes heeft de politie donderdagmiddag een hennepkwekerij met 173 planten aangetroffen.

23 uur geleden
Landelijke pinstoring zorgt voor lange rijen en drukte

BEVELAND - Door een landelijke pinstoring is er een flinke drukte ontstaan in supermarkten en andere winkels. Rond 18.00 uur kwamen er duizenden meldingen binnen op AlleStoringen.nl. 

1 dag geleden
Groene wimpel en zes blauwe vlaggen voor Noord-Beveland

WISSENKERKE - Ook dit jaar doet Noord-Beveland het goed tijdens de uitreiking van de Blauwe Vlag. Binnen de gemeente ontvangen vijf jachthavens de Blauwe Vlag, waarvan een met de Groene Wimpel. Ook het Banjaardstrand bij Kamperland krijgt een Blauwe Vlag. 

1 dag geleden
Hevige regenval veroorzaakt wateroverlast in Borssele

BORSSELE - Vanuit verschillende plaatsen in Zeeland komen meldingen binnen van wateroverlast door de langdurige regenval. Onder meer in Borssele is de brandweer in actie gekomen.

1 dag geleden
Jaarmarkt Borssele belooft zaterdag spectaculaire demonstraties

BORSSELE - Het dorpshart van Borssele is zaterdag weer het sfeervolle decor van de gezellige jaarmarkt.

2 dagen geleden
Hoedekenskerke behoudt haar basisschool, De Regenboog verhuist naar andere onderwijskoepel

HOEDEKENSKERKE - Goed nieuws in Hoedekenskerke. Na zo'n anderhalf jaar van onzekerheid is het definitief: basisschool De Regenboog blijft bestaan. 

3 dagen geleden