Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ons Genoegen viert 100-jarig jubileum

Ons Genoegen viert 100-jarig jubileum

WEMELDINGE – In Yerseke vond tijdens de jaarmarkt afgelopen weekend voor de zeventiende keer het ringrijden plaats door Ringrijderijvereniging Ons Genoegen. De vereniging is al lang actief, want dit jaar wordt het 100-jarig bestaan gevierd.

Ons Genoegen is opgericht in 1919, in een tijd waarin op Zuid-Beveland bijna ieder dorp een ringrijderijvereniging had. Door de mechanisatie in de landbouw verdwenen in de jaren zestig de trekpaarden en daarmee de verenigingen.

Rooskleurig

“Het is uniek dat de vereniging in Wemeldinge vandaag de dag nog bestaat”, stelt Rinus Mol. Hij is zesendertig jaar lid van Ons Genoegen, waarvan tweeëntwintig jaar als bestuurslid. “Ons Genoegen is de enige ringrijderijvereniging op Zuid-Beveland die rijdt met het korte stokje en het gaat goed met de club. De toekomst ziet er rooskleurig uit, want er is genoeg jonge aanwas.”

Oudste

Momenteel zijn er zeventig leden. “De jonge groep moet het gaan doen, maar het leuke is dat de groep die niet meer rijdt in verband met de hoge leeftijd wel actief blijft. Ze zitten in de jury of verrichten hand- en spandiensten. De meesten blijven lid tot aan hun dood. Ikzelf ben met 75 jaar de oudste rijder van de club.”

Demonstratierijden

De vereniging is gezellig en actief. Er vinden door het jaar heen verschillende ringrijderswedstrijden plaats in Wemeldinge en Yerseke. Ook neemt de vereniging deel aan Jumpin' De Weel in Nisse en aan demonstraties in Kruiningen. Mol heeft in 2000 de wedstrijden opgezet in Kruiningen, op uitnodiging van folkloristische vereniging Ons Boeregoed, en in 2003 in Yerseke.

“Nadat het aantal leden sterk was afgenomen is het gelukt om de club in stand te houden door het inhuren van paarden vanuit andere delen in Zeeland. Toen was er nog sprake van één wedstrijd in Wemeldinge. In mijn bestuursperiode heb ik mij ingezet om de wedstrijden ook uit te zetten in andere dorpen. Hierdoor en door het demonstratierijden is het weer opgebloeid."

Galopperen

Particulieren krijgen bovendien steeds meer paarden volgens Mol. Vandaag de dag is de variatie in het soort paarden dat meerijdt groot. "Het merendeel heeft een trekpaard, maar er doen ook mooie, koninklijke Friese paarden, KWPN-paarden, Tinkers en Haflingers mee. Als ‘ie maar wil galopperen, dan is het al goed. En het paard moet het leuk vinden.”

Stok

Mol vertelt dat er wel rijders zijn die tussen de wedstrijden in oefenen. Zelf doet hij dat nooit. “Ik ga op mijn paard zitten en rijd. Ik kom uit de agrarische wereld en heb als kind met paarden op het land gewerkt. Ik heb iets met die dieren. Het contact dat je ermee hebt, vind ik bijzonder.” In navolging van de Bevelandse traditie wordt de ring niet met een lange lans, maar met een korte stok gestoken. “Dat is uniek. Het is sowieso uniek dat de club is blijven bestaan. Samen met het bestuur heb ik er voor gezorgd dat de secretaris die ik destijds opvolgde een lintje heeft gekregen, want hij heeft er alles voor gedaan. Hij is nu 82 jaar en nog steeds actief.”

Jubileum
Het jubileum wordt in delen gevierd en de leden hebben inmiddels in het kader hiervan een busreisje gemaakt. In november vindt een groot jubileumfeest plaats en ook wordt er een boek uitgegeven over het 100-jarig bestaan van Ons Genoegen.

Foto's
Op de foto uit 1953 staan (vlnr), te paard: A. op 't Hof, A. de Schipper, J. de Vlieger, A. Moelker, D. de Jonge, A. van Stel, W. van Stel, Adrie Schouwenaar, P. Houtekamer, C. van Oosten, W. Bras, Anton Schouwenaar, C. de Vlieger, M. de Leeuw, P. Feijtel en Johannes Hoogesteger. Zittend; ringhanger, D. Willemse en jury: Joh. Van Oosten, H. Mieras, M. de Jonge.
Op de foto uit 1984 staan (vlnr), te paard; Simon de Vos, Adrie de Roo, Gerard Schouwenaar, Henk van de Guchte, Carolien Nijssen, Adrie Schouwenaar, Sylvia Hemmersbach, Leo Wabeke, Rinus Mol, Bram op 't Hof, Jacolien Schouwenaar, Rien Nijssen, Piet Gijssel, Jaap Moelker. Zittend; Johannes Hoogesteger, Cees van Oosten, Wim op 't Hof.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Dijkversterking Hansweert levert nieuwe rotonde op

HANSWEERT - Het zat al langer in de planning, nu is het zover: een nieuwe rotonde in Hansweert aan de Boomdijk. 'Vanwege de dijkversterking is het noodzakelijk om een veilige rotonde te maken voor al het verkeer', laat het waterschap weten. In de week van 3 juni start de aanleg en die duurt naar verwachting zo'n twee maanden. De nieuwe rotonde komt te liggen op de huidige kruising van de Boomdijk met de Eendracht en de Kanaalstraat.

21 uur geleden
Tiende editie Toujours Kapelle geslaagd, expo 'WO2 in Kleur' nog te zien in dorpshuis

KAPELLE - Vorige week stond in het teken van de tiende Toujours Kapelle. De in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Franse soldaten werden op donderdag herdacht op de Franse begraafplaats; er waren de hele week activiteiten in en om oorlogsmuseum Memorial 40-45 Kapelle en op zaterdag werd door bijna vijfhonderd mensen de Franse Slag Mars gelopen. In dorpshuis De Vroone is de komende week nog de fototentoonstelling 'WO2 in Kleur' te zien.

23 uur geleden
Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

1 dag geleden
Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

2 dagen geleden
Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

3 dagen geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

3 dagen geleden
Toujours Kapelle: Drukke en gezellige zaterdag voor de boeg

KAPELLE - Deze week is het Toujours Kapelle, met herdenkingen, maar ook feestelijke activiteiten. Deze meeste activiteiten vinden deze zaterdag plaats. 

4 dagen geleden