Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ons Genoegen viert 100-jarig jubileum

Ons Genoegen viert 100-jarig jubileum

WEMELDINGE – In Yerseke vond tijdens de jaarmarkt afgelopen weekend voor de zeventiende keer het ringrijden plaats door Ringrijderijvereniging Ons Genoegen. De vereniging is al lang actief, want dit jaar wordt het 100-jarig bestaan gevierd.

Ons Genoegen is opgericht in 1919, in een tijd waarin op Zuid-Beveland bijna ieder dorp een ringrijderijvereniging had. Door de mechanisatie in de landbouw verdwenen in de jaren zestig de trekpaarden en daarmee de verenigingen.

Rooskleurig

“Het is uniek dat de vereniging in Wemeldinge vandaag de dag nog bestaat”, stelt Rinus Mol. Hij is zesendertig jaar lid van Ons Genoegen, waarvan tweeëntwintig jaar als bestuurslid. “Ons Genoegen is de enige ringrijderijvereniging op Zuid-Beveland die rijdt met het korte stokje en het gaat goed met de club. De toekomst ziet er rooskleurig uit, want er is genoeg jonge aanwas.”

Oudste

Momenteel zijn er zeventig leden. “De jonge groep moet het gaan doen, maar het leuke is dat de groep die niet meer rijdt in verband met de hoge leeftijd wel actief blijft. Ze zitten in de jury of verrichten hand- en spandiensten. De meesten blijven lid tot aan hun dood. Ikzelf ben met 75 jaar de oudste rijder van de club.”

Demonstratierijden

De vereniging is gezellig en actief. Er vinden door het jaar heen verschillende ringrijderswedstrijden plaats in Wemeldinge en Yerseke. Ook neemt de vereniging deel aan Jumpin' De Weel in Nisse en aan demonstraties in Kruiningen. Mol heeft in 2000 de wedstrijden opgezet in Kruiningen, op uitnodiging van folkloristische vereniging Ons Boeregoed, en in 2003 in Yerseke.

“Nadat het aantal leden sterk was afgenomen is het gelukt om de club in stand te houden door het inhuren van paarden vanuit andere delen in Zeeland. Toen was er nog sprake van één wedstrijd in Wemeldinge. In mijn bestuursperiode heb ik mij ingezet om de wedstrijden ook uit te zetten in andere dorpen. Hierdoor en door het demonstratierijden is het weer opgebloeid."

Galopperen

Particulieren krijgen bovendien steeds meer paarden volgens Mol. Vandaag de dag is de variatie in het soort paarden dat meerijdt groot. "Het merendeel heeft een trekpaard, maar er doen ook mooie, koninklijke Friese paarden, KWPN-paarden, Tinkers en Haflingers mee. Als ‘ie maar wil galopperen, dan is het al goed. En het paard moet het leuk vinden.”

Stok

Mol vertelt dat er wel rijders zijn die tussen de wedstrijden in oefenen. Zelf doet hij dat nooit. “Ik ga op mijn paard zitten en rijd. Ik kom uit de agrarische wereld en heb als kind met paarden op het land gewerkt. Ik heb iets met die dieren. Het contact dat je ermee hebt, vind ik bijzonder.” In navolging van de Bevelandse traditie wordt de ring niet met een lange lans, maar met een korte stok gestoken. “Dat is uniek. Het is sowieso uniek dat de club is blijven bestaan. Samen met het bestuur heb ik er voor gezorgd dat de secretaris die ik destijds opvolgde een lintje heeft gekregen, want hij heeft er alles voor gedaan. Hij is nu 82 jaar en nog steeds actief.”

Jubileum
Het jubileum wordt in delen gevierd en de leden hebben inmiddels in het kader hiervan een busreisje gemaakt. In november vindt een groot jubileumfeest plaats en ook wordt er een boek uitgegeven over het 100-jarig bestaan van Ons Genoegen.

Foto's
Op de foto uit 1953 staan (vlnr), te paard: A. op 't Hof, A. de Schipper, J. de Vlieger, A. Moelker, D. de Jonge, A. van Stel, W. van Stel, Adrie Schouwenaar, P. Houtekamer, C. van Oosten, W. Bras, Anton Schouwenaar, C. de Vlieger, M. de Leeuw, P. Feijtel en Johannes Hoogesteger. Zittend; ringhanger, D. Willemse en jury: Joh. Van Oosten, H. Mieras, M. de Jonge.
Op de foto uit 1984 staan (vlnr), te paard; Simon de Vos, Adrie de Roo, Gerard Schouwenaar, Henk van de Guchte, Carolien Nijssen, Adrie Schouwenaar, Sylvia Hemmersbach, Leo Wabeke, Rinus Mol, Bram op 't Hof, Jacolien Schouwenaar, Rien Nijssen, Piet Gijssel, Jaap Moelker. Zittend; Johannes Hoogesteger, Cees van Oosten, Wim op 't Hof.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

6 uur geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

8 uur geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

1 dag geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

1 dag geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

3 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

3 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

4 dagen geleden