Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ons Boeregoed geniet in Bulgarije

Ons Boeregoed geniet in Bulgarije

KRUININGEN - De dansgroep van Ons Boeregoed uit Kruiningen heeft vorige week opgetreden in verschillende steden in Bulgarije. 

Dansleidster Christien Zuidweg uit Kapelle zorgde ervoor dat de klederdrachtgroep ook dit jaar kon meedoen aan het Internationale Folklore Festival van Montana. “Christien heeft veel contact met volksdansgroepen in verschillende landen”, vertelt Jaap van Belzen van Ons Boeregoed. “Zo trad de groep de afgelopen jaren op in Wit-Rusland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland en België.”

Klompen

Twaalf dansers uit de hele provincie Zeeland reisden af naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Tijdens een rondleiding door het centrum zagen ze een prachtige stad met een kathedraal met gouden koepel, aldus Van Belzen. De dansgroep telt meer dan twaalf leden, maar niet iedereen was in de gelegenheid om mee te gaan. 

De leden van Ons Boeregoed bezochten natuurgebieden en musea en stonden uiteraard meerdere keren op het podium. De show in de stad Varshets viel volgens Van Belzen goed bij het publiek. "Vooral het optreden met de boerenklompen sprak de bewoners aan.”

Processie

Die dag werd de groep ook ontvangen door de burgemeester van Montana. ’s Avonds werd er opgetreden voor een groot publiek. "Ook deze keer werd het afwisselende karakter van de dansen zeer op prijs gesteld. Omdat dit weekend in Bulgarije Pinksteren van de Oosterse-Orthodoxe kerk werd gevierd, kon de groep ook samen met de andere dansers uit Griekenland, Bulgarije, Polen, Hongarije, Oekraïne en Roemenië meelopen in de processie van de Saint Spirit Kerk naar het podium in het centrum van Montana. Daar werd de Heilige Mis afgesloten.” 

Voorbeeld

Bij het optreden van Ons Boeregoed op Tweede Pinksterdag hadden de toeschouwers volgens Van Belzen in het bijzonder respect voor de hoge leeftijd van enkele leden. “Jan Sturm uit Arnemuiden is bijna tachtig jaar en Kees van Belzen uit Vlissingen en Susan Heeren uit Middelburg zijn al 82 jaar. Ze volksdansen nog volop. De leiding van het folklorefestival vond dit zo bijzonder, de meeste dansers uit alle landen zijn tussen de zes en veertig jaar, dat Kees en Susan samen met de twee jongste dansers van zes jaar oud op het podium zijn gehuldigd. Ze zijn het voorbeeld dat je ook op hogere leeftijd nog goed kunt dansen en actief bezig kunt zijn.”

Meer uit Reimerswaal

30 Jarig jubileum Dijkrock Rilland

RILLAND - Dijkrock Rilland wordt dit jaar (eindelijk) voor de 30ste keer georganiseerd en wel op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april.

1 dag geleden
Seizoen Oosterscheldekreeft geopend, veilig levert KNRM 32.000 euro op

KORTGENE/YERSEKE - Het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen is donderdag van start gegaan. Traditiegetrouw is daarbij de eerste kreeft geveild voor het goede doel. Dat levert de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 32.000 euro op.

2 dagen geleden
De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

2 dagen geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

3 dagen geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

4 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

5 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

6 dagen geleden