Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ons Boeregoed geniet in Bulgarije

Ons Boeregoed geniet in Bulgarije

KRUININGEN - De dansgroep van Ons Boeregoed uit Kruiningen heeft vorige week opgetreden in verschillende steden in Bulgarije. 

Dansleidster Christien Zuidweg uit Kapelle zorgde ervoor dat de klederdrachtgroep ook dit jaar kon meedoen aan het Internationale Folklore Festival van Montana. “Christien heeft veel contact met volksdansgroepen in verschillende landen”, vertelt Jaap van Belzen van Ons Boeregoed. “Zo trad de groep de afgelopen jaren op in Wit-Rusland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland en België.”

Klompen

Twaalf dansers uit de hele provincie Zeeland reisden af naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Tijdens een rondleiding door het centrum zagen ze een prachtige stad met een kathedraal met gouden koepel, aldus Van Belzen. De dansgroep telt meer dan twaalf leden, maar niet iedereen was in de gelegenheid om mee te gaan. 

De leden van Ons Boeregoed bezochten natuurgebieden en musea en stonden uiteraard meerdere keren op het podium. De show in de stad Varshets viel volgens Van Belzen goed bij het publiek. "Vooral het optreden met de boerenklompen sprak de bewoners aan.”

Processie

Die dag werd de groep ook ontvangen door de burgemeester van Montana. ’s Avonds werd er opgetreden voor een groot publiek. "Ook deze keer werd het afwisselende karakter van de dansen zeer op prijs gesteld. Omdat dit weekend in Bulgarije Pinksteren van de Oosterse-Orthodoxe kerk werd gevierd, kon de groep ook samen met de andere dansers uit Griekenland, Bulgarije, Polen, Hongarije, Oekraïne en Roemenië meelopen in de processie van de Saint Spirit Kerk naar het podium in het centrum van Montana. Daar werd de Heilige Mis afgesloten.” 

Voorbeeld

Bij het optreden van Ons Boeregoed op Tweede Pinksterdag hadden de toeschouwers volgens Van Belzen in het bijzonder respect voor de hoge leeftijd van enkele leden. “Jan Sturm uit Arnemuiden is bijna tachtig jaar en Kees van Belzen uit Vlissingen en Susan Heeren uit Middelburg zijn al 82 jaar. Ze volksdansen nog volop. De leiding van het folklorefestival vond dit zo bijzonder, de meeste dansers uit alle landen zijn tussen de zes en veertig jaar, dat Kees en Susan samen met de twee jongste dansers van zes jaar oud op het podium zijn gehuldigd. Ze zijn het voorbeeld dat je ook op hogere leeftijd nog goed kunt dansen en actief bezig kunt zijn.”

Meer uit Reimerswaal

Bijeenkomst over nieuwbouw school en gymzaal Wemeldinge

WEMELDINGE - Maandag (17 juni) houdt de gemeente Kapelle een informatiebijeenkomst over de bouwplannen voor het nieuwe Integraal Kind Centrum (IKC) en de nieuwe gymzaal in Wemeldinge. 

11 uur geleden
Darter Kay Schuurbiers Nederland Kampioen bij aspiranten

KRABBENDIJKE - Kay Schuurbiers (14 jaar) uit Krabbendijke is zondag na een spannende strijd Nederlands Kampioen geworden bij de dart-aspiranten.

1 dag geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

KRUININGEN/KAPELLE - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn. Ben je geslaagd of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw geslaagd-foto in en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

2 dagen geleden
Onderzoek naar energieoplossing Olzendepolder, eerste resultaten eind dit jaar

KRUININGEN - Hoe kunnen bedrijven in de Olzendepolder in Yerseke slimmer energie gebruiken en elkaar helpen als de één een stroomoverschot heeft en de ander een tekort? Dat moet onderzoek, dat de gemeente Reimerswaal betaalt, uitwijzen. Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

2 dagen geleden
'Groene' tegel tegen zwerfafval onthuld in Wemeldinge

WEMELDINGE - De Kapelse wethouder Jon Herselman, kinderburgemeester Claire en voorzitter Vrouwen van Nu Joke Folmer onthulden vorige week een tegel op het Dorpsplein in Wemeldinge als actie voor een schoner milieu.

3 dagen geleden
Kapelle houdt bijna vier miljoen over van 2023

KAPELLE - De gemeente Kapelle sluit de jaarrekening van 2023 met een positief resultaat van 3,7 miljoen euro. De jaarrekening wordt op 2 juli vastgesteld door de gemeenteraad.

3 dagen geleden
Zonovergoten Classic Races in Wemeldinge

WEMELDINGE - Zaterdag stond in het teken van de 28e editie van de Classic Races in Wemeldinge. Het werd een zonnige editie waarbij het publiek op en top kon genieten van de blinkende motoren.

4 dagen geleden