
Onlinehuisarts zegt toestroom patiënten Co-Med aan te kunnen
ETTEN-LEUR (ANP) - De onlinehuisartsenpraktijk Arene heeft het zoals verwacht drukker gekregen door de toestroom van patiënten van de geplaagde keten Co-Med, maar verwacht het extra werk aan te kunnen. "Door extreem hoge drukte kan het zijn dat u langer moet wachten aan de telefoon dan u van ons gewend bent", waarschuwt Arene op zijn website.
"We zitten op de piek van een golf", zegt een woordvoerder van de praktijk, die patiënten in de eerste plaats op afstand helpt via een app, telefonisch of door beeldbellen. "Maar we zijn er klaar voor. We hebben veertig huisartsen die voor ons werken en kunnen de capaciteit nog vergroten door te vragen of ze meer uren willen werken", voegt hij eraan toe.
De twaalf huisartsenpraktijken van Co-Med sloten eind vorige week de deuren, nadat de grote zorgverzekeraars de overeenkomst met het bedrijf hadden opgeschort. Als tijdelijke oplossing raden verzekeraars patiënten van de meeste Co-Med-praktijken nu aan zich te registreren bij Arene. Zo'n 3500 mensen hebben dat tot nog toe gedaan, vertelt de woordvoerder. In de afgelopen dagen hebben huisartsen die voor Arene werken ongeveer achthonderd contacten gehad met patiënten uit deze groep.
Contract verbroken
Normaal verzorgt Arene zo'n 6500 consulten per maand. Oekraïense vluchtelingen die geen eigen huisarts hebben, vormen veruit de grootste patiëntengroep. De organisatie zegt 85 procent van de vragen online te kunnen beantwoorden. Patiënten die lichamelijk onderzoek nodig hebben, worden alsnog doorverwezen naar een lokale huisarts.
De zorgverzekeraars besloten dinsdag definitief het contract met Co-Med te verbreken. Verzekeraar CZ, die de zaken coördineert, stelde dat het bedrijf "nog steeds niet aan de verplichtingen voldoet en dat de bereikbaarheid van hun praktijken verslechterd is". Over gebrekkige bereikbaarheid en een te lage bezetting bij praktijken van Co-Med klinken al jaren klachten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beschouwde die problemen vorig jaar al als een "groot risico voor de patiëntveiligheid".
Co-Med heeft op de laatste ontwikkelingen niet gereageerd. De telefoon wordt er niet opgenomen en een externe woordvoerder die eerder namens het bedrijf sprak, laat weten dat hij daar vorige week mee is gestopt. Het laatste bericht op de website is van 4 juni. Op die dag trok een schuldeiser een verzoek aan de rechtbank in om Co-Med failliet te verklaren. Het bedrijf liet daarop weten de toekomst "vol vertrouwen" tegemoet te zien.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
12 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
1 dag geleden