
Onlinehuisarts zegt toestroom patiënten Co-Med aan te kunnen
ETTEN-LEUR (ANP) - De onlinehuisartsenpraktijk Arene heeft het zoals verwacht drukker gekregen door de toestroom van patiënten van de geplaagde keten Co-Med, maar verwacht het extra werk aan te kunnen. "Door extreem hoge drukte kan het zijn dat u langer moet wachten aan de telefoon dan u van ons gewend bent", waarschuwt Arene op zijn website.
"We zitten op de piek van een golf", zegt een woordvoerder van de praktijk, die patiënten in de eerste plaats op afstand helpt via een app, telefonisch of door beeldbellen. "Maar we zijn er klaar voor. We hebben veertig huisartsen die voor ons werken en kunnen de capaciteit nog vergroten door te vragen of ze meer uren willen werken", voegt hij eraan toe.
De twaalf huisartsenpraktijken van Co-Med sloten eind vorige week de deuren, nadat de grote zorgverzekeraars de overeenkomst met het bedrijf hadden opgeschort. Als tijdelijke oplossing raden verzekeraars patiënten van de meeste Co-Med-praktijken nu aan zich te registreren bij Arene. Zo'n 3500 mensen hebben dat tot nog toe gedaan, vertelt de woordvoerder. In de afgelopen dagen hebben huisartsen die voor Arene werken ongeveer achthonderd contacten gehad met patiënten uit deze groep.
Contract verbroken
Normaal verzorgt Arene zo'n 6500 consulten per maand. Oekraïense vluchtelingen die geen eigen huisarts hebben, vormen veruit de grootste patiëntengroep. De organisatie zegt 85 procent van de vragen online te kunnen beantwoorden. Patiënten die lichamelijk onderzoek nodig hebben, worden alsnog doorverwezen naar een lokale huisarts.
De zorgverzekeraars besloten dinsdag definitief het contract met Co-Med te verbreken. Verzekeraar CZ, die de zaken coördineert, stelde dat het bedrijf "nog steeds niet aan de verplichtingen voldoet en dat de bereikbaarheid van hun praktijken verslechterd is". Over gebrekkige bereikbaarheid en een te lage bezetting bij praktijken van Co-Med klinken al jaren klachten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beschouwde die problemen vorig jaar al als een "groot risico voor de patiëntveiligheid".
Co-Med heeft op de laatste ontwikkelingen niet gereageerd. De telefoon wordt er niet opgenomen en een externe woordvoerder die eerder namens het bedrijf sprak, laat weten dat hij daar vorige week mee is gestopt. Het laatste bericht op de website is van 4 juni. Op die dag trok een schuldeiser een verzoek aan de rechtbank in om Co-Med failliet te verklaren. Het bedrijf liet daarop weten de toekomst "vol vertrouwen" tegemoet te zien.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
3 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
3 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geleden