
'Online intreeweken slecht voor binding met school'
UTRECHT (ANP) - De binding van eerstejaars studenten met hun hogeschool of universiteit komt in gevaar, nu de meeste introductieweken dit jaar vrijwel volledig online zijn. Dat meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een rondvraag onder 25 hoger-onderwijsinstellingen.
Van die 25 doen er zeven de weken alleen online en vijftien grotendeels. Slechts drie doen het grotendeels fysiek. "In coronatijden met veel online onderwijs is het juist extra belangrijk dat eerstejaars studenten hun weg door het hoger onderwijs weten te vinden. Door de intreeweken grotendeels of alleen maar online te doen komt de binding van deze studenten met hun hogeschool of universiteit in gevaar", zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.
De introductieweken hebben volgens de bond een belangrijke functie in het studentenleven. "Het is een laagdrempelige manier voor studenten om kennis te maken met elkaar en hun hogeschool of universiteit. Bovendien is het een plek waar veel studentenorganisaties leden werven voor de rest van het jaar", aldus de LSVb. Ook leren de eerstejaarsstudenten er vaak de vrienden kennen die ze de rest van hun opleiding houden, zegt Muns. "Wij zijn bang dat eenzaamheid op de loer ligt voor deze generatie studenten als er geen fysieke ontmoeting kan plaatsvinden."
Veel hogescholen en universiteiten hebben hun plannen voor de intreeweken nog niet helemaal vastliggen. De universiteit Wageningen is volgens de studentenvakbond een voorbeeld van hoe het wel kan. Daar gaat de intreeweek fysiek door met kleine groepen op 1,5 meter afstand. Muns: "Wageningen laat zien dat een intreeweek op 1,5 meter afstand gewoon mogelijk is. Het is dan ook onbegrijpelijk dat andere steden de ruimte die de RIVM-richtlijnen bieden niet nemen en daarmee studenten de mogelijkheid ontzeggen om elkaar fysiek te ontmoeten."
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De NS heeft het eindbod aan de vakbonden bekendgemaakt en hoopt daarmee een einde te maken aan het slepende cao-conflict. Het spoorbedrijf doet onder andere een beter loonbod. Ook komt er een verbeterde en structurele regeling voor personeel met zware beroepen dat eerder wil stoppen met werken.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat voorlopig geen mensen evacueren of repatriëren uit Iran, Irak of Israël, bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van NU.nl.
33 minuten geledenDEN HELDER (ANP) - De Koninklijke Marine zet een nieuw ontvangen civiel patrouilleschip in om de Noordzee tijdens de NAVO-top in Den Haag van volgende week te beschermen. Het schip is woensdagochtend in Den Helder officieel overhandigd aan de marine en zal ook na de top worden gebruikt om belangrijke onderzeese infrastructuur in het Nederlandse deel van de Noordzee te beschermen, zoals internetkabels en gaspijpleidingen. Ook monitort het schip andere schepen op de Noordzee.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 46 miljoen euro te veel gekregen van de Belastingdienst. Door een rekenfout bij de uitkering van wegenbelasting ontvingen de provincies meer geld dan waar ze recht op hadden. Vorige maand werd al bekend dat het voor heel 2024 om bijna 57 miljoen euro gaat, nu is ook de fout voor dit jaar berekend.
52 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De NS verwacht dat voor komend weekend de storing met het systeem voor het aanvragen van schadevergoeding is verholpen. Reizigers kunnen al enige tijd geen claim indienen voor compensatie van hun reiskosten omdat het systeem platligt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Om iets te doen aan verbale agressie in de zorgsector komt de overheid met de campagne 'Blijf jezelf, tel even tot 11'. Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vindt dat nodig omdat "zelfs één voorval van verbale agressie grote impact kan hebben". De campagne roept op zuinig te zijn op hulpverleners. Emoties horen erbij, maar agressie is nooit normaal, stelt het ministerie.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een dag na de staking van NS-personeel is het treinverkeer weer goed op gang gekomen, meldt de NS. Mogelijk staan in de gebieden waar is gestaakt nog niet alle treinen op de juiste plek en zijn sommige treinen te lang of juist te kort. "Maar dat lost zich in de loop van de dag weer op", zegt een woordvoerder.
4 uur geleden