Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Online expositie ‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’ geopend

Online expositie ‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’ geopend

MIDDELBURG - Op zaterdag 1 oktober 2022 is tijdens de Genootschapsdag onder grote belangstelling de online expositie ‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’ geopend. De zaal is de eerste in een grotere expositie in samenwerking met de Biblioteca Nacional in Rio de Janeiro en het Nationaal Archief in Den Haag.

De Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) voor handel en scheepvaart in het Atlantisch gebied werd opgericht in 1621, in navolging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voor het Aziatisch gebied In 1602. De organisatie bestond ook uit gewestelijke afdelingen, kamers geheten. Net als in de VOC had Zeeland een eigen kamer in de WIC. Na Amsterdam was de kamer Zeeland de tweede grootste met een totaal aandeel van ongeveer 2/9. De bestuurders, bewindhebbers genoemd, kwamen bijeen in het Oost-Indisch Huis in Middelburg, een prachtig zestiende-eeuws gebouw op de hoek van de Lange Delft en de Sint Jansstraat. De grote West-Indische pakhuizen bevonden zich aan de Blauwedijk, net even buiten Middelburg. De West-Indische werf lag naast die van de VOC. Geen van de gebouwen bestaat nog.

Meer uit Middelburg

Westkapelle 800 jaar presenteert een uniek fotoboek van de optocht in 2023

WESTKAPELLE - Op 13 mei 2023 was heel Westkapelle op de been voor de optocht van 800 jaar stadsrechten Westkapelle. Een prachtige dag, waarop het feestjaar op mooie wijze werd geopend. 

9 uur geleden
Wethouder Tuk wordt kernwethouder Meliskerke

DOMBURG - Wethouder Tuk gaat kernwethouder worden van Meliskerke. Hiermee neemt wethouder Tuk het kernwethouderschap voor Meliskerke over van wethouder De Jonge.

1 dag geleden
40 Jaar Scouting Blauwe Jungle: een feest voor scouts met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Op 20 april zal er een groot feest plaatsvinden in verband met het 40-jarig bestaan van Scoutinggroep Blauwe Jungle in Middelburg. Van 13:30 tot 16:30 verzamelen alle Zeeuwse scoutinggroepen met een beperking;  de Blauwe Vogels van de Deltagroep uit Goes en de Jitsers van scouting 't Jagertje uit Hulst, in clubhuis aan de Geerseweg 8.

2 dagen geleden
Laat je inspireren op de open dag van Muziekschool Zeeland

MIDDELBURG - Op zaterdag 13 april houdt Muziekschool Zeeland, al 70 jaar het muzikale opleidingsinstituut van Zeeland voor jong en oud, haar open dag in Middelburg. Van 11:00-14:00 kun je zelf verschillende instrumenten uitproberen of genieten van een de vele optredens.

2 dagen geleden
Subsidie voor Vestrock en PopMonument Veere om meer met jongeren te doen

MIDDELBURG - Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland hebben op 9 april besloten wederom twee projecten uit de Impuls Jongerencultuur te subsidiëren. Het is de vijfde toekenning uit de tweede openstelling . Het gaat om een bedrag van in totaal € 69.000. Daarmee is er in deze ronde nog € 172.168 beschikbaar.

2 dagen geleden
Doortrapdag gemeente Veere 2024

VEERE - Op 16 mei aanstaande organiseert Welzijn Veere met de Provincie Zeeland, het ROVZ (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) gratis een Doortrapdag in de gemeente Veere.

3 dagen geleden
Nieuwe EP van Alta Luna komt vrijdag 12 april uit

MIDDELBURG - De EP 'Shorter Days, Longer Nights' komt op vrijdag 12 april uit. Om dit te vieren speelt Alta Luna diezelfde dag 's avonds in de Spot in Middelburg haar EP Releaseshow. Breakout en Grainbait treden ook op. 

3 dagen geleden