Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Online expositie ‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’ geopend

Online expositie ‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’ geopend

MIDDELBURG - Op zaterdag 1 oktober 2022 is tijdens de Genootschapsdag onder grote belangstelling de online expositie ‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’ geopend. De zaal is de eerste in een grotere expositie in samenwerking met de Biblioteca Nacional in Rio de Janeiro en het Nationaal Archief in Den Haag.

De Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) voor handel en scheepvaart in het Atlantisch gebied werd opgericht in 1621, in navolging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voor het Aziatisch gebied In 1602. De organisatie bestond ook uit gewestelijke afdelingen, kamers geheten. Net als in de VOC had Zeeland een eigen kamer in de WIC. Na Amsterdam was de kamer Zeeland de tweede grootste met een totaal aandeel van ongeveer 2/9. De bestuurders, bewindhebbers genoemd, kwamen bijeen in het Oost-Indisch Huis in Middelburg, een prachtig zestiende-eeuws gebouw op de hoek van de Lange Delft en de Sint Jansstraat. De grote West-Indische pakhuizen bevonden zich aan de Blauwedijk, net even buiten Middelburg. De West-Indische werf lag naast die van de VOC. Geen van de gebouwen bestaat nog.

Meer uit Middelburg

Drieëntwintig Zeeuwse start-ups presenteren zich op de Markt in Middelburg

MIDDELBURG - Vrijdag 2 december vanaf 11.30 uur presenteren de dit jaar gestarte HZ student companies van de HZ University hun innovatieve producten en duurzame oplossingen tijdens de Marktdag van Jong Ondernemen. De beste verkopende companies gaan naar huis met een mooie prijs.

8 uur geleden
Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland krijgt vervolg

MIDDELBURG - De Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland + (SAZ+) krijgt een vervolg. Op 24 november 2022 ondertekenden alle Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en Evides Waterbedrijf een overeenkomst om intensief te blijven samenwerken in de (afval)waterketen.

10 uur geleden
Me bin wi veromme!

WESTKAPELLE - Vrijdag 11 en zaterdag 12 november stond De Wasschappelse Toneelploeg na twee coronajaren eindelijk weer op het toneel van Westkapelle Herrijst. Vandaar de toepasselijke naam van de voorstelling: ‘Me bin wi veromme!’. De leden van De Wasschappelse Toneelploeg en zo’n 400 bezoekers genoten van de voorstelling. ,,Burgemeester Van der Zwaag zong zaterdag uitbundig mee!”

10 uur geleden
Karttopper Youri Bonte ook dit jaar kampioen GK4 Kart Series

VROUWENPOLDER - Zijn teleurstelling tekende de aard van een ware kampioen. Karttalent Youri Bonte was zojuist in Genk officieel kampioen geworden van de GK4 Kart Series in de IAME X30 Senioren-klasse, maar hij zonderde zich af omdat hij niet tevreden was met zijn slotrace. Daarin was hij zesde geworden, en een kampioen moet beter presteren, oordeelde de zestienjarige coureur uit Vrouwenpolder. Een paar uur later was het onweer van zijn gezicht verdwenen en kon hij weer lachen. Hij was kampioen!

1 dag geleden
Drie bomen geplant bij Nehalennia Kruisweg

MIDDELBURG - Stichting Tuin van Zeeland heeft uit de nalatenschap van de heer Steketee, voormalig docent Nederlands, drie eiken naast Nehalennia locatie Kruisweg samen met leerlingen geplant. De kinderen van de heer Steketee vinden het een mooie gedachte dat er bomen worden geplant, omdat hun vader zeer begaan was met de natuur. De plek naast een school maakt het extra speciaal.

1 dag geleden
Adviseurs VSBfonds in Middelburg voor financiering van sociale en culturele projecten

MIDDELBURG - VSBfonds investeert in sociale en culturele activiteiten in dorpen en steden op de Zeeuwse eilanden. Op donderdag 8 december a.s. zijn adviseurs van VSBfonds aanwezig in Middelburg om kennis te maken met mensen die hier ideeën voor hebben.

1 dag geleden
Start nieuwbouw pand Voedselbank Walcheren en Kledingbank Zeeland

MIDDELBURG - op vrijdagmiddag 25 november is met een symbolisch handeling de start van de nieuwbouw van het gezamenlijke pand van de Voedselbank Walcheren en de Kledingbank Zeeland gemarkeerd. 

1 dag geleden