Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Online boekpresentatie ‘t Hof Ravestein

Online boekpresentatie ‘t Hof Ravestein

MIDDELBURG - Het boek ‘t Hof Ravestein - meer dan een tuin wordt op woensdag 19 mei om 19.30 uur online gepresenteerd op de website van boekhandel de Drvkkery. Op initiatief van bewoners Willemien en Henk van Montfrans maakte fotograaf Jaap de Bussy een prachtig portret van deze bijzondere buitenplaats in Grijpskerke. Gastsprekers zijn Willemien van Montfrans en Commissaris van de Koning Han Polman. 

t Hof Ravestein is een historische plek: in de middeleeuwen een eenvoudige boerderij, in de 18e eeuw een buitenplaats, daarna weer een boerderij. Begin deze eeuw is de tuin grotendeels gerestaureerd naar een kaartbeeld uit omstreeks 1770 en in volle glorie teruggebracht. De tuin staat in groot contrast met de moderne monocultuur landbouw op het omringende akkerland. Het boek biedt een impressie van de tuin op onderdelen, die de persoonlijke invalshoek van Willemien en Henk vertegenwoordigen. De fotograaf duidt dit door korte series over de diverse aspecten in beeld te brengen, die steeds begeleid worden door gevoelsmatige geschreven bespiegelingen van de hand van Willemien. 

Waardevol
Het boek neemt de lezer mee vanaf het zicht op het Hof in het kille ochtendlicht in een beleving van de tuin. Het sluit af met een serie beelden op de grens van de tuin en zijn omgeving, gefotografeerd bij warm licht aan het einde van de middag. Door het boek met professionele zorg samen te stellen is een waardevol document ontstaan, dat zeer representatief is voor de schoonheid en historie van Zeeland en van Walcheren, als de Tuin van Zeeland, in het bijzonder. Het toont wat met aanhoudende inzet kan worden gerealiseerd op basis van persoonlijke overtuiging en historisch besef. Hierdoor is het een interessant boek voor een breed publiek.

Gegevens?? boek
Verschijningsdatum: 20-05-21?
Verkoop: diverse boekwinkels en musea in Zeeland en op ‘t Hof Ravestein
Oplage: 600 stuks
Uitvoering: 23x24cm, genaaid gebonden, 128 pagina’s
Prijs: € 29,50
Druk: Wilco Art Books
Uitgever: debussyfoto
ISBN: 978-94-640-2828-7 NUR: 652

Meer uit Middelburg

Jeugdboek over de inundatie van Walcheren

WESTKAPELLE - De Middelburgse schrijfster Catalijn van Wijk presenteerde zaterdag 3 juni in het Polderhuis in Westkapelle haar jeugdboek ‘Valk – De kracht van water’. Via de belevenissen van de twaalfjarige Valk vertelt het boek het verhaal van de inundatie van Walcheren in oktober 1944. Vanaf maandag 5 juni is het onder meer te koop bij boekhandels De Drvkkery in Middelburg en ‘t Spui in Vlissingen.Valk is een ondernemende puber. Tijdens de meivakantie mag hij mee met een vissersschip de Noordzee op. Eenmaal buitengaats komt er een explosieve vangst in de netten terecht: een oude vliegtuigbom, afgeworpen door de Engelse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.OntdekkingsreisVoor Valk betekent de vangst het begin van een ontdekkingsreis naar wat er in de oorlog op Walcheren is gebeurd: van de inundatie, de gevechten van de geallieerden om het eiland op de Duitsers te veroveren, tot aan de bevrijding. Zijn speurtocht brengt Valk onder meer in het Polderhuis, waar een Engelse veteraan hem zijn oorlogsverhaal vertelt, en bij het inundatiemonument in Vlissingen, waar de kleinzoon van een voormalige Duitse soldaat Valk laat weten dat zijn opa op Walcheren was gelegerd, ‘maar de oorlog nooit heeft gewild’.Gemiste kansCatalijn van Wijk schreef het boek omdat zij vindt dat het verhaal van de inundatie ‘een van de vergeten oorlogsverhalen in Nederland is’. “Ik ben docent Nederlands aan CSW van de Perre, waar ik les geef in klas 1 en 2. Ik merkte dat de inundatie van Walcheren bij veel leerlingen niet bekend is. Nog steeds niet, daar heeft de speelfilm ‘De Slag om de Schelde’ geen verandering in gebracht. Een van de verhaallijnen in de film is de poging van enkele Britse militairen, van wie het vliegtuig boven Zeeland is neergeschoten, om weer in bevrijd gebied te komen. Je ziet ze in een ondergelopen landschap en in een ondergelopen Zeeuws stadje. Er wordt echter niet verteld waarom het daaronder water staat. Een gemiste kans om door deze film de inundatie bij een groter publiek bekend te maken.”MuisstilTijdens haar werk als docent merkt ze dat haar leerlingen veel interesse hebben voor het verhaal van de inundatie. “Ik heb de afgelopen tijd al veel uit mijn boek in de klas voorgelezen. De leerlingen luisterden muisstil, ondanks dat de inundatie zich al heel lang geleden afspeelde.”

4 uur geleden
Het Rode Torentje is terug bij Café Tympaan in Middelburg

MIDDELBURG - Bijna twee jaar nadat de zoektocht werd gestart naar het verdwenen rode torentje dat altijd boven de entree van Café Tympaan in Middelburg had gehangen hangt het mooie monumentje nu weer boven de deur van het café aan de Markt, gerestaureerd en wel.

4 uur geleden
Demi Lokker namens Zeeland naar Miss Teen of the Netherlands 2023

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Demi Lokker uit Nieuw- en Sint Joosland won in maart van dit jaar de titels Miss Teen of Zeeland 2023 en Miss Charity of Zeeland 2023 gewonnen. Die verkiezing krijgt nu een vervolg, met Demi’s deelname aan Miss Teen of the Netherlands 2023. Demi vertegenwoordigt de provincie Zeeland tijdens deze verkiezing.

6 uur geleden
Ontroerende ontmoetingen in dansproject Crossings

VEERE - Op vrijdag 2 juni is de dansvoorstelling Crossings opgevoerd voor publiek in de Grote Kerk Veere. Jongeren van de asielopvang locaties in Middelburg en Vlissingen, en studenten van het MBO Dans werkten in 3 dagen toe naar deze moderne dansvoorstelling. Zij deden dat onder leiding van dansdocenten van het Nederlands Dans Theater (NDT) in samenwerking met stichting de Vrolijkheid. Voor sommigen was het de eerste keer dat zij deelnamen aan dans, of kennis maakten met moderne dans.

7 uur geleden
Middelburg ook dit jaar een weekend lang in teken van Stads- en Havenfeesten

MIDDELBURG - Het tweede weekend van juni staat in Middelburg ook dit jaar in het teken van de gecombineerde Stads- en Havenfeesten. Op 9, 10 en 11 juni wordt het festival voor Middelburgers en andere belangstellenden weer gehouden in en rondom de haven van de stad, op de Loskade en op diverse locaties in Middelburg centrum.

7 uur geleden
Bouw MFA Aagtekerke bereikt hoogste punt

AAGTEKERKE - De nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Aagtekerke heeft tijdens de bouw het hoogste punt bereikt. Wethouder Marcel Steketee van gemeente Veere onthulde dit punt officieel, op woensdag 31 mei, op de nieuwbouwlocatie aan de Agathastraat 1 in Aagtekerke.

8 uur geleden
Kwartiermakers organiseren bijeenkomst in Middelburg over toekomstige Nationaal Slavernijmuseum

MIDDELBURG - Kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt nodigen Zeeuwen uit om met hen over het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum in gesprek te gaan. Eind dit jaar dienen de kwartiermakers een voorstel in voor het museum. Voor de ontwikkeling van het plan trekken ze daarom het land door om de verwachtingen en ideeën in kaart te brengen. De bijeenkomst is op donderdag 8 juni in de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg.

9 uur geleden