
Ongewis wanneer Tweede Kamer zich over spreidingswet buigt
DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk wanneer de Tweede Kamer zich over de spreidingswet gaat buigen. Het wachten is onder meer op 'onderliggende wetgeving', waarin uitvoeringszaken worden geregeld. Die is afgelopen vrijdag niet vastgesteld in de ministerraad. Dat gaat "op zijn vroegst" volgende week vrijdag gebeuren, heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Kamer laten weten. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers.
In die Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wordt bijvoorbeeld vastgelegd wanneer en hoeveel bonus gemeenten krijgen als ze extra asielzoekers opnemen (de 'wortel'). Ook zal de 'stok' daar waarschijnlijk in terugkomen: als gemeenten niet vrijwillig asielzoekers opnemen, worden ze daartoe gedwongen.
Vooral met die dwang hebben de liberalen van meet af aan grote moeite. Mede daardoor liet een compromis over de spreidinsgwet afgelopen zomer lang op zich wachten en kon de wet niet op 1 oktober worden ingevoerd, zoals Van der Burg had beoogd. De nieuwe deadline van 1 januari 2023 is ook al lang verstreken. Met opnieuw bezwaren van de VVD is het de vraag of 1 januari 2024 wel wordt gehaald. Ook is steun in de Eerste Kamer nog onzeker.
Spoedbehandeling
Toen Van der Burg zijn wet in maart bij de Kamer indiende, verzocht hij de wet met spoed te behandelen.
Daar wilde hij donderdag, met een rondetafelgesprek, een start mee maken. In dat gesprek wilde de Kamer van onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten hoe zij tegen de uitvoerbaarheid van de wet aankijken. Na die hoorzitting zou de zogeheten schriftelijke inbreng van de fracties volgen en de reactie daarop van de staatssecretaris. Daarop volgt een commissiedebat, een plenair debat en de stemming. Nog niets is ingepland.
Nieuwe datum
Er is nu een nieuwe datum voor het rondetafelgesprek gepland, 1 juni. Maar nu er ook vrijdag geen goedgekeurde AMvB ligt, willen PvdA en GroenLinks de hoorzitting opnieuw uitstellen tot "ná ontvangst van de het gehele wetgevingspakket".
Ter voorbereiding op de hoorzitting had de Kamer namelijk, op verzoek van de twee partijen, om de AMvB gevraagd, "aangezien een belangrijk deel van de uitvoering nog in onderliggende wetgeving moet zijn geregeld". Van der Burg had die toegezegd, maar omdat het kabinet er vrijdag geen klap op heeft gegeven, kreeg de Kamer het stuk niet. Daarop werd de hoorzitting op het laatste moment afgeblazen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
6 dagen geleden