Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ongecensureerd

Ongecensureerd

MIDDELBURG - De ontwikkelingscoach Eggebeen (1982) werkte veel met kinderen. Ze deed en doet nog steeds ervaring op in het basisonderwijs. De puurheid van kinderen heeft haar altijd erg aangesproken. Momenteel coacht ze kinderen en hun ouders met als uitgangspunt: je mag zijn wie je bent; het gaat niet om citotoetsen, maar om jouw unieke zelf.

DOOR BEN DAETER

Haar nieuwsgierigheid om mensen te duiden en te begrijpen is de basis van deze roman, haar eerste boek. Ze heeft zich als taak gesteld om psychosegevoeligheid uit de taboesfeer te halen. Daar rust inderdaad nog steeds een taboe op. Het gaat dan om een persoon die gevoelig is voor het ontwikkelen van een psychose. Overigens goed om te weten dat men er van kan genezen; maar vaak is het wel moeilijk om met zo iemand samen te leven.


Een verstoorde zoektocht naar liefde
Het verhaal in deze roman is de zoektocht van een echtpaar naar wederzijdse liefde. Een probleem daarbij is dat blijkt dat de man nogal psychosegevoelig is. Rond dat echtpaar komen andere personen voor, waarvan sommige het echtpaar steunen en andere hun zoektocht naar elkaar juist ondermijnen.In dit verhaal is Vicky een vrouw zoals zovele anderen: verliefd, verloofd, getrouwd. Maar het loopt anders af dan verwacht. Haar man Thomas bleek een dubbelleven te leiden; hij onderhield ook een relatie met Sacha. Vicky ontdekte dat Thomas psychosegevoelig was. Hierop is het verdere verhaal gebaseerd.

Gespannen gesprekken
De volgende passage is een weergave van het gesprek tussen de twee hoofdpersonen Thomas (de vriend van Sacha) en Sacha. De ik-persoon is Sacha, die niet wist dat Thomas getrouwd was terwijl hij een relatie met haar had. ‘Die vraag had ik (Sacha) niet zien aankomen en een minuutje denk ik heel intensief na. Wil ik inderdaad echt weten waarom hij deze keuze, namelijk niet kiezen, gemaakt heeft? Ja, besluit ik dan. Ik wil het weten. Omdat ik van hem hou, van hem gehouden heb en van hem wil blijven houden. “Ja”, zeg ik zachtjes’. De tweede passage is een telefoongesprek van Thomas in de tijd dat hij en Sacha samen waren. ‘Wanneer ik (Thomas) instemmend antwoord, fluistert ze iets wat ik niet kan verstaan. “Wat zeg je?” “Kom je snel thuis?” Even voel ik een steek in mijn hartstreek. Het woord thuis hoor ik vaker, maar dan van een andere vrouw en een klein meisje. Dit is de eerste keer dat Sas het tegen mij (Thomas) zegt. Is thuis maar één plek of kan thuis daar zijn waar jij wilt zijn en houdt dat in dat het twee of misschien zelfs drie verschillende plekken is? “Ik kom eraan!”, zeg ik geforceerd vrolijk, “Tot zo!” Diep in gedachten loop ik de straat over’.

De boodschap
De grote verdienste van dit boek is dat Saskia Eggebeen aandacht vraagt voor psychosegevoeligheid; daar vraagt ze begrip voor en dat wil ze uit de taboesfeer halen. Ze wil duidelijk maken dat iedereen eigenlijk wel een rugzakje heeft en dat we dat moeten accepteren; je mag op zekere hoogte zijn wie je bent; verdraagzaamheid dus.

Publicatie
Titel: Ongecensureerd - Wat als je erachter komt dat je vriend psychosegevoelig is?
Auteur: Saskia Eggebeen
Categorie: Romans
Aantal pagina’s: 150
ISBN:978-94-646-8079-9 / 9789464680799[n]

Meer uit Middelburg

Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

2 uur geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

3 uur geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

10 uur geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

1 dag geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

1 dag geleden
ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

2 dagen geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

2 dagen geleden