
Onderzoeksbureau: onvoldoende bescherming tegen junkfoodreclame
DEN HAAG (ANP) - Consumenten worden niet altijd goed beschermd tegen (al dan niet misleidende) reclames voor ongezond voedsel, zo concludeert onderzoeksbureau Panteia. Dat zocht in opdracht van voedselwaakhond Foodwatch uit hoe de Nederlandse reclamecode werkt. Zowel volwassenen als kinderen worden "mogelijk op een onverantwoorde manier verleid om producten te kopen die schadelijk zijn voor hun eigen gezondheid".
Volgens het onderzoeksbureau laat de huidige Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RvV) "veel ruimte over voor betere bescherming". Een van de conclusies is dat er gebrek is aan inbreng vanuit maatschappelijke- en consumentenorganisaties bij de totstandkoming van de RvV. De onderzoekers zijn ook kritisch over het "reactieve" toezicht. Dat is afhankelijk van de klachten van consumenten of organisaties bij de Reclame Code Commissie (RCC). "Dit brengt het risico met zich mee dat (mogelijke) overtredingen niet onder de aandacht van de RCC worden gebracht."
Ook de regelgeving op het gebied van sociale media lijkt achter te lopen, schrijft Panteia. "Er is een bijzondere Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM), maar noch deze, noch de RvV beschermt kinderen effectief tegen voedingsreclame op sociale media." Voor de meeste sociale media moeten gebruikers minimaal 13 jaar oud zijn, maar in de praktijk maken ook jongere kinderen een account aan "en krijgen zij daarmee reclames te zien die niet bedoeld zijn voor hun leeftijdsgroep".
Reclamewet
Foodwatch-directeur Nicole van Gemert zegt dat het rapport genoeg argumenten bevat om wetgeving te introduceren of te verscherpen. "We moeten dit reclamemonster beteugelen. Foodwatch wil zo snel mogelijk een sterke reclamewet in plaats van een zwakke reclamecode."
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) laat aan onderzoeksplatform Pointer weten bezig te zijn met "een verkenning van een aantal juridische mogelijkheden in de voedselomgeving". Een verbod op kindermarketing zou daar een onderdeel van zijn.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
1 dag geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 dag geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geleden