Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoekers zien volop handel in ivoor ondanks strengere regels

Onderzoekers zien volop handel in ivoor ondanks strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Ondanks aangescherpte wetgeving wordt in Nederland en andere Europese landen nog altijd volop ivoor verkocht, zonder bewijs dat het onder de toegestane uitzonderingen valt. Onderzoek in opdracht van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) laat een levendige handel zien in ivoren spullen, zoals beeldjes of sieraden.

Onderzoekers hebben vorig jaar in zeven landen bekeken in hoeverre op onlinemarktplaatsen ivoor werd aangeboden. In Nederland vonden ze in tien dagen 47 advertenties met 60 producten. In geen van die advertenties werd iets gezegd over certificering, laat staan dat daar bewijs voor was. Het meeste ivoor kwam van slagtanden van olifanten.

Handel in ivoor is grotendeels verboden om stropen tegen te gaan. De regels werden in 2022 strenger. Uitzonderingen op het handelsverbod zijn alleen mogelijk voor antieke ivoren spullen van voor maart 1947 en voor muziekinstrumenten die tot 1975 zijn gemaakt. Daar moet met bewijsstukken een certificaat voor worden aangevraagd.

Van de advertenties met ivoor die de onderzoekers in Nederland tegenkwamen, stonden de meeste op Marktplaats (28). De rest stond op Catawiki, Etsy en Ebay. De meeste advertenties vonden de onderzoekers in Duitsland (215) en Frankrijk (171). Volgens IFAW toont het onderzoek aan dat overheid en bedrijven "tekortschieten in het afremmen van de illegale onlinehandel".

IFAW pleit voor betere handhaving van de regels. De overheid en bedrijven moeten "meer verantwoordelijkheid nemen en hun beleid en monitoring aanscherpen", vindt de organisatie. Die drukt ook consumenten op het hart: "Koop geen ivoorproducten, zelfs niet als ze in de uitverkoop zijn. Voor elk ivoren product is een wild dier doodgegaan."

Marktplaats laat weten dat het "er alles aan doet" om misbruik te voorkomen. Daartoe werkt het bedrijf samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Goede voorlichting is volgens Marktplaats het beginpunt. Zo waarschuwt de site gebruikers bijvoorbeeld dat handel in ivoren spullen alleen mag als de verkoper een certificaat bezit en dit expliciet in de advertentie vermeldt.

"Verder melden zowel gebruikers als de NVWA aan ons als er advertenties worden geplaatst die mogelijk niet voldoen aan de regels." Indien nodig worden dan advertenties of accounts verwijderd. Hoe vaak dat gebeurt, heeft Marktplaats niet paraat. Na vragen van het ANP heeft de site één advertentie geschrapt, omdat onduidelijk was of de verkoper een certificaat had.

Meer uit Binnenland

AIVD en MIVD gebruikten vorig jaar meer bijzondere bevoegdheden

DEN HAAG (ANP) - De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben hun bijzondere bevoegdheden in 2023 meer ingezet. Dat meldt de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) in haar jaarverslag. Vorig jaar kreeg de toezichthouder 3383 verzoeken van de diensten om deze bevoegdheden te gebruiken, een kleine 17 procent meer dan in 2022. Het tappen van internetkabels was vorig jaar "een belangrijk onderwerp" volgens de commissie.

59 minuten geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

2 uur geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

2 uur geleden
Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

EDE (ANP) - Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

2 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft dinsdag om 00.48 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

6 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

7 uur geleden
Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

13 uur geleden