
Onderzoekers vinden metalen in tampons uit onder meer Europa
DEN HAAG (ANP) - In tampons die onder meer in Europa worden verkocht zitten meerdere soorten metalen, waaronder giftige metalen als lood. Dit melden onderzoekers in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environment International.
De onderzoekers keken of zestien soorten metalen aanwezig waren in dertig verschillende tampons van veertien merken. De producten kwamen uit Griekenland, de Verenigde Staten, en het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers hebben alle bestudeerde metalen aangetroffen. Wel bevatten tampons uit Europa en het Verenigd Koninkrijk lagere concentraties van onder meer lood dan die uit de VS.
In huismerken zijn ook hogere concentraties van de meeste metalen gevonden dan in merkproducten. In de studie staat niet welke merken zijn onderzocht.
Volgens de onderzoekers is dit de eerste studie waaruit blijkt dat er metalen in tampons zitten. De resultaten geven aan dat er regels moeten komen voor fabrikanten over het testen van metalen in tampons, vinden ze. "Dit is belangrijk, aangezien we meetbare hoeveelheden van verschillende giftige metalen hebben gevonden, waaronder lood, waarvoor geen 'veilig' blootstellingsniveau bekend is", schrijven ze.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
11 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
3 dagen geleden