
Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder
UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.
Ongeveer 120 kiloton methaan kwam in 2019 vrij bij de olieproductie in Roemenië. Daarbij was een klein deel van de locaties in het land verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de uitstoot. Roemenië is een grote olieproducent. Het team deed daarom onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Thomas Röckmann onderzoek naar de sector in het land.
Methaan is een krachtig broeikasgas. Het komt onder meer in de atmosfeer doordat het ontsnapt. Een deel daarvan komt door lekkages of andere defecten, maar tot driekwart ontstaat door het gecontroleerd laten ontsnappen van aardgas in de olie-industrie. In dit onderzoek is niet gekeken of dit in Roemenië vaker gebeurt dan in andere landen. In de Europese Commissie wordt nog onderhandeld over een voorstel om het gecontroleerd laten ontsnappen van aardgas te verbieden. Ook zouden daarmee bedrijven worden verplicht lekkages op te sporen en tijdig te herstellen.
Röckmann denkt dat het onderzoek een grote impact kan hebben op het klimaat. Methaangas blijft veel minder lang in de atmosfeer hangen dan CO2, maar het is vele malen krachtiger. Op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh vorig jaar hebben veel landen daarom beloofd dat ze methaan op korte termijn stevig willen terugdringen. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Atmospheric Chemistry and Physics.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De NAVO-landen krijgen vermoedelijk wat langer de tijd voor de forse verhoging van hun defensiebudgetten die ze onder meer op aandringen van de Verenigde Staten willen afspreken. De onderhandelaars mikken erop dat de lidstaten over tien jaar 5 procent van hun economie aan defensie en ondersteunende zaken moeten besteden, zeggen NAVO-bronnen. Secretaris-generaal Mark Rutte had voorgesteld dat doel al in 2032 te halen.
7 minuten geledenCARTERTON (ANP) - Pro-Palestijnse activisten zeggen twee militaire vliegtuigen te hebben beschadigd op een Britse luchtmachtbasis in het midden van Engeland. Ze zeggen dat de toestellen met rode verf en koevoeten buiten gebruik zijn gesteld. De twee activisten van Palestine Action zouden zijn ontkomen.
2 uur geledenMOSKOU/KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne en Rusland hebben vrijdag opnieuw krijgsgevangenen uitgewisseld. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het aantal uitgewisselde gevangenen is niet bekend.
2 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR houdt rekening met grote aantallen vluchtelingen uit Iran als gevolg van het escalerende conflict tussen Iran en Israël.
2 uur geledenSINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - In de Iraanse kerncentrale van Bushehr werken volgens de baas van de Russische onderneming Rosatom, Aleksej Lichatsjev, driehonderd Russen. Volgens Lichatsjev werken er in totaal vijfhonderd mensen uit de voormalige Sovjetrepublieken. De situatie in het complex van Bushehr is volgens hem normaal en wordt er gewerkt.
2 uur geledenASHDOD (ANP/AFP) - Een boot met 1500 Israëli's die in het buitenland waren gestrand door de aanvallen tussen Israël en Iran, is vanuit Cyprus aangekomen in de Israëlische haven Ashdod. Volgens het Israëlische leger is dit de eerste boot met gestrande landgenoten en volgen er meer in wat 'operatie veilige terugkeer' wordt genoemd.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De volgende NAVO-top is volgend jaar in Turkije en de daaropvolgende in Albanië. De leiders van de NAVO-landen nemen hierover naar verwachting komende week een besluit op hun top in Den Haag.
3 uur geleden