Onderzoeker: voorrang bank en fiscus bij bankroet is achterhaald
LEIDEN (ANP) - Het hoeft helemaal niet vanzelfsprekend te zijn dat banken en de Belastingdienst voorrang hebben als schuldeiser bij een faillissement. Dat stelt universitair docent Ruben van Uden in zijn promotieonderzoek bij de Universiteit Leiden.
Het gaat om een heikele kwestie. Andere schuldeisers, tot de klusjesman en de maaltijdbezorger aan toe, sluiten steevast achteraan in de rij aan en zien hun geld daardoor vaak nooit meer terug. Bij een faillissement is er vaak niet genoeg geld om alle schuldeisers volledig te betalen.
Maar het kan ook anders, betoogt Van Uden. Hij onderzocht hoe die rangorde is ontstaan en ging voor antwoorden ver terug in de wets- en rechtsgeschiedenis. Zo wordt er doorgaans op gewezen dat de Belastingdienst voorrang heeft om het algemeen belang. "De schatkist van de overheid is immers in het geding, via de fiscus", legt Van Uden uit.
Efficiëntere uitkomst
Toch zou je ook anders kunnen redeneren: dat andere schuldeisers altijd achteraan staan benadeelt volgens Van Uden soms ook het algemeen belang. Daarbij wijst hij op schuldeisers die dat ongewild zijn geworden, bijvoorbeeld doordat ze nog een schadevergoeding van het failliete bedrijf hadden moeten ontvangen. "Op dit punt is er ruimte om via de rangorderegels tot een economisch efficiëntere uitkomst te komen."
Volgens Van Uden is er al met al geen overtuigende rechtvaardiging te vinden om de ingesleten rangorde aan te houden. Hij dringt er daarom op aan dat de politiek nog eens goed naar de kwestie kijkt.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag iets lager geëindigd. Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs deden het rustig aan in aanloop naar de rentevergadering van de Europese Centrale Bank donderdag. Beleidsmakers van de ECB besluiten dan of de rente in de eurozone opnieuw wordt verlaagd.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Shell en Greenpeace hebben een schikking bereikt rond een rechtszaak die het olie- en gasconcern had aangespannen, meldt de milieuorganisatie. De partijen hebben afgesproken dat Greenpeace 300.000 pond betaalt, ruim 363.000 euro.
2 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - De beperking op vloeistoffen in de handbagage op vluchten komt mogelijk op korte termijn te vervallen. Dat verwacht directeur Willie Walsh van de internationale brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen IATA. Volgens hem zijn de scanners die gevaarlijke materialen kunnen herkennen namelijk flink verbeterd.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - In het kader van een Roemeens concurrentieonderzoek is een inval gedaan bij onder meer het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum. De Autoriteit Consument & Markt heeft daarbij ondersteund, melden beide mededingingstoezichthouders. De Roemeense waakhond Consiliul Concurenţei vermoedt dat er binnen de sector verboden afspraken zijn gemaakt.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Oracle behoorde dinsdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse softwareconcern zag de omzet en winst stijgen in het afgelopen kwartaal, dankzij de sterke vraag naar toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Vooral de cloudactiviteiten van het bedrijf lieten opnieuw een stevige groei zien. De resultaten voldeden echter niet aan de hoge marktverwachtingen. Ook viel de winstverwachting voor het huidige kwartaal tegen. Beleggers besloten daarop winst te nemen en stuurden het aandeel 8,9 procent lager. Oracle is dit jaar al ongeveer 80 procent in waarde gestegen en koerst af op de grootste jaarwinst sinds 1999.
3 uur geledenZWIJNDRECHT (ANP) - De sluiting van de Moezel heeft naar verwachting grote impact op de binnenvaart, stelt Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN). "We kunnen geen exact bedrag noemen over de financiële impact van de sluiting, maar met tientallen schippers die in deze periode vastliggen en bedrijven in de regio die nu geen goederen ontvangen, is het duidelijk dat de kosten hoog zullen zijn", stelt een woordvoerder.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - ProRail heeft een definitief akkoord gesloten met de vakbonden over een nieuwe cao voor de werknemers van de spoorbeheerder. Eind vorige maand werd al een voorlopig onderhandelingsresultaat bereikt tussen ProRail en de bonden FNV, CNV en VHS. Daarmee kwam een einde aan een reeks regionale stakingen van spoorverkeersleiders tijdens de ochtendspits.
4 uur geleden