
Onderzoeker UU mist stem van burgerslachtoffers in rapport Hawija
UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) mist in het rapport van de commissie-Sorgdrager over het bombardement op Hawija in Irak een belangrijk aspect. De burgerslachtoffers komen amper aan bod, zegt universitair docent conflictstudies Lauren Gould van de UU. "Als je wordt gevraagd om onderzoek te doen naar burgerslachtoffers en welke lessen er te leren zijn uit de bombardementen, moet je ook de burgerslachtoffers in beeld brengen. Dat is heel weinig gedaan en dat is een gemis."
De universiteit deed samen met onder meer PAX en de Iraakse niet-gouvernementele organisatie (ngo) Al-Ghad anderhalf jaar onderzoek naar de gevolgen van de bombardementen en deelde de bevindingen, ook met de commissie. Bij de aanval in 2015 werd een IS-doelwit geraakt en vielen zeker zeventig burgerdoden. Uit het onderzoek van de commissie komt naar voren dat zij vielen als gevolg van een gebrek aan inlichtingen. De UU stelde na onderzoek vast dat er minstens 85 burgerdoden vielen.
Gould is te spreken over het rapport, maar vindt wel dat de stem en beleving van de gedupeerden ontbreken. "Er wordt verwezen naar verschillende berichten over tussen de zeventig en 170 burgerslachtoffers, maar niet naar het systematische onderzoek naar burgerleed dat wij ter plekke hebben uitgevoerd. De commissie is ook in Hawija geweest en heeft daar met mensen gesproken, maar daar staat maar één alinea over. Je krijgt zo geen gevoel van de consequenties van de aanval voor de lokale bevolking." Om een volledige evaluatie van de bombardementen te kunnen doen, moet er volgens haar meer aandacht zijn voor het leed in de Iraakse stad. "Als je de burgerslachtoffers niet in beeld hebt, kun je alsnog het politieke debat over de gevolgen van militaire interventies niet voeren", vindt ze.
Onjuist en onvolledig
Gould is al jaren in gesprek met Defensie over de manier waarop het ministerie onderzoek doet naar haar eigen geweld. "Nederland moet veel grondigere en betere methodes ontwikkelen om een beeld te krijgen van burgerslachtoffers. Hoe krijg je een goede indruk? En kan Defensie dat zelf onderzoeken?"
In het rapport staat dat het kabinet heeft "verzuimd" de Kamer te informeren over de gevolgen van het bombardement. Maar ook over de missie in zijn geheel is de Kamer onjuist en onvolledig geïnformeerd. "Vier jaar lang heeft het kabinet de verantwoordelijkheid voor het melden van burgerslachtoffers bij het bombardement op Hawija voor zich uitgeschoven", luidt de conclusie van de commissie. Het ministerie van Defensie heeft later keer op keer onjuiste informatie verstrekt aan de Kamer.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.
10 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.
11 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
1 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overkoepelende organisatie voor basisscholen, de PO-Raad, is positief over de stap van Amsterdamse scholen om de inhuur van externe leraren af te bouwen. "We zijn sowieso voor zoveel mogelijk mensen in dienst bij de school en vaste gezichten voor de klas. Het is goed voor leerlingen, hun ouders en de school", zegt de raad.
3 uur geleden