Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoeker: schrappen Tata niet handig, GGD-rapport wel integer

Onderzoeker: schrappen Tata niet handig, GGD-rapport wel integer

HAARLEM (ANP) - Het was "niet handig" om de bedrijfsnaam Tata Steel te schrappen uit een GGD-rapport over het relatief hoge aantal gevallen van kanker in de regio Kennemerland, maar het rapport is wel "op een integere manier tot stand gekomen". Tot die conclusies komt extern onderzoeker Peter Heskes. Hij heeft de gang van zaken rond het onderzoek in opdracht van de gezondheidsdienst tegen het licht gehouden.

In de uiteindelijke versie van het onderzoek werd Tata niet genoemd. In plaats daarvan ging het over het "basismetaalindustrieterrein" in de IJmond. Volgens Heskes sluit die wijziging "niet aan bij de publieke beleving" en kan het "de indruk wekken dat er iets te verbergen valt, ook al betekent het hetzelfde". De onderzoeker, die eerder werkte als ombudsman van de gemeente Den Haag, voegt er in zijn rapport wel aan toe dat "niet onomstotelijk bewezen kan worden" dat Tata verantwoordelijk is voor concrete kankergevallen. "Juridische aansprakelijkheid moet derhalve voorkomen worden."

Volgens de onderzoeker hebben de veranderingen in het vorig jaar verschenen GGD-onderzoek overigens "niet geleid tot een bagatellisering van het probleem". GGD-directeur Bert van de Velden treft geen blaam, oordeelt Heskes verder.

Longkanker

Uit het GGD-rapport bleek onder meer dat mensen uit Beverwijk veel vaker longkanker krijgen dan inwoners van de rest van Nederland. De kans op longkanker lag er 27 procent hoger dan gemiddeld in de periode tussen 2004 en 2018.

In het rapport werden geen harde uitspraken gedaan over de oorzaken. De GGD noemde luchtvervuiling door de staalindustrie wel als factor. Het is "aannemelijk dat de luchtverontreiniging in het verleden een rol heeft gespeeld bij een deel van de verhoogde incidentie van longkanker in Beverwijk", klonk het. Ook roken werd als oorzaak genoemd.

Wel in conceptversies

Het Noordhollands Dagblad kwam er later achter dat de bedrijfsnaam Tata Steel wél in conceptversies had gestaan. Op basis van interne berichten meldde de krant dat de directeur zich persoonlijk had bemoeid met de wijziging. Heskes bevestigt dat de directeur er met de onderzoekers over heeft gesproken. Hij komt echter tot de conclusie dat "in consensus" werd afgesproken "de terminologie te wijzigen". Hij heeft ook geen aanwijzingen gezien voor "enige beïnvloeding door bedrijven".

Marianne Schuurmans, de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Kennemerland, vindt het rapport helder. De uitkomst "bevestigt ons vertrouwen in de objectiviteit en onafhankelijkheid van de GGD", laat ze weten.

Meer uit Binnenland

Brandweer redt een van twee drenkelingen uit Maas bij Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De brandweer heeft zondagmiddag een drenkeling uit het water van de Maas bij Borgharen gehaald, vlakbij Maastricht. De drenkeling zat samen met een tweede persoon op een bootje, dat rond 13.30 uur ter hoogte van de Sluisdijk omsloeg.

7 minuten geleden
Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

1 uur geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

3 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

3 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

3 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

5 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

10 uur geleden