Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek werpt nieuw licht op zestiende-eeuwse wandtapijten

Onderzoek werpt nieuw licht op zestiende-eeuwse wandtapijten

MIDDELBURG - Nieuw onderzoek uit 2022 wijst uit dat twee zestiende-eeuwse wandtapijten van de gemeente Middelburg uit een Edings atelier komen. Gemeente Middelburg heeft de twee wandtapijten in 1941 gekocht bij een kunsthandel in Brussel. De tapijten met diervoorstellingen zijn zonder goede reden aan een tapijtwever uit ongeveer 1600 in Brussel toegeschreven.

Nieuw onderzoek laat zien dat de twee zestiende-eeuwse wandtapijten uit een Edings atelier komen. Deze tapijten met een voorstelling van jachttaferelen en bijzondere dieren hangen sinds 1952 in de trouwzaal van het herbouwde stadhuis in Middelburg. Onderzoekers vergeleken de twee wandtapijten met een exemplaar uit de Koninklijke verzameling van België. Hier blijkt uit dat de stijl van het ‘Koninklijke’ wandtapijt precies hetzelfde is als de twee zestiende-eeuwse wandtapijten uit het stadhuis van Middelburg.

Beestig
Het Koninklijke wandtapijt heeft stadsmerk van Edingen en een weversmonogram. De twee wandtapijten uit Middelburg zijn nu aan een Edings atelier toegeschreven. Edingen ligt in de Belgische provincie Henegouwen en had ooit een bloeiende nijverheid van tapijtkunst. Door dit nieuwe onderzoek kwamen de twee tapijten in aanmerking voor een tentoonstelling in MOU museum Oudenaarde (België). Hier hangen de Middelburgse tapijten tot en met zondag 6 november 2022 tussen zelfde soort tapijten in de tentoonstelling ‘Beestig’ – dieren in de wandtapijtkunst 1500-1700. Na de tentoonstelling komen de twee tapijten weer te hangen in de trouwzaal van het stadhuis in Middelburg. Bezichtiging van de trouwzaal is een onderdeel van de stadswandeling met een stadsgids van Tourist Info Middelburg.

Meer uit Middelburg

Beschonken Arnemuidenaar (38) rijdt met scooter tegen geparkeerde auto aan

ARNEMUIDEN - De politie heeft zaterdagavond een 38-jarige man uit Arnemuiden aangehouden nadat hij een ongeval had veroorzaakt. De man zou mogelijk ook onder invloed hebben gereden.

7 uur geleden
Festival Zeeland Klassiek 2024 vrijdag 28 juni van start

MIDDELBURG - Vanaf vrijdag 28 juni gaan bezoekers van Festival Zeeland Klassiek 2024 tien dagen lang op avontuur in de provincie Zeeland. Met het thema 'Nederlandse kunstenaars op het wereldtoneel' met in de hoofdrol de vrouwelijke componist ontdekken zij bijzondere muzikale vriendschappen tussen befaamde componisten en onze landgenoten.

8 uur geleden
Twee Duitse toeristen slachtoffer steekincident op camping in Vrouwenpolder

VROUWENPOLDER - Beide slachtoffers van het geweldsincident op een camping aan de Vroondijk in Vrouwenpolder zijn afkomstig uit Duitsland. Beide raakten zwaar gewond.

11 uur geleden
Persoon zwaargewond na val van trap in woning aan de Brouwersbuurt

DOMBURG- Een persoon is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een val van een trap in een woning aan de Brouwersbuurt. De hulpdiensten, waaronder ook de traumahelikopter, spoedden zich massaal naar het adres. Nadat het slachtoffer gestabiliseerd was, is hij/zij per ambulance naar het parkeerterrein achter het gemeentehuis gebracht. Hierna is het slachtoffer met de traumahelikopter naar het Erasmus Medisch Centrum overgebracht.

1 dag geleden
Stadstekenklas stelt tentoon in Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Op dinsdag 25 juni 2024 aanstaande is er een feestelijke bijeenkomst op de basisschool de Oleanderhof in Arnemuiden. De Stadstekenklas sluit dan het jaar af en hun tekeningen worden tentoongesteld.

1 dag geleden
Zaterdag rijdt er een heel bijzondere brandweerauto door Middelburg

MIDDELBURG - Zaterdagmorgen wordt met de historische Magirus brandweerauto uit 1931 een rondrit door Middelburg gemaakt. 

2 dagen geleden
Tegelwippen? Bel de TegelTaxi

MIDDELBURG - Vorig jaar won de gemeente Middelburg het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Dit jaar wil de gemeente wederom samen met de inwoners de strijd aan gaan en zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Daarom vraagt de gemeente haar inwoners hun eigen tuintegels te verruilen voor groen.

2 dagen geleden