
Onderzoek: voedsel niet schaars, wel duurder door oorlog Oekraïne
DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne leidt op korte termijn niet tot voedseltekorten in Nederland of andere EU-landen. Wel zullen de dagelijkse boodschappen waarschijnlijk nog duurder worden. Dat zegt Wageningen Economic Research (WEcR), dat op verzoek van landbouwminister Henk Staghouwer de huidige situatie in kaart heeft gebracht.
De oorlog veroorzaakt een aantal knelpunten in de voedselproductie, zoals beperkte beschikbaarheid van granen voor de veevoerproductie en plantaardige oliën en de sterk gestegen prijzen van energie en kunstmest. Tot nu toe werkt dat nog "voor een beperkt deel" door in de consumentenprijzen, maar dat effect zal naar verwachting snel sterker worden.
De onderzoekers wijten de sterk gestegen prijzen van veel grondstoffen voornamelijk aan "paniek en onrust over mogelijke tekorten". Gezien de nog ruime voorraden noemen zij die angst "niet gegrond". Er zijn nog voldoende alternatieven te krijgen voor de meeste grondstoffen die door de oorlog minder ruim beschikbaar zijn.
Sommige landen hebben al aangegeven desnoods de export van granen en plantaardige oliën te willen beperken om tekorten in eigen land te voorkomen. Dat zou de prijsschommelingen nog verder kunnen verergeren.
De hogere prijzen raken als eerste de landen die het sterkst afhankelijk zijn van de import uit Oekraïne en Rusland. Dat zijn bijvoorbeeld Egypte en Turkije. De onderzoekers merken daarbij op dat dit toch al relatief arme landen zijn waar mensen een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan voedsel.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Bij de alarmcentrale van de ANWB, komen "minimaal en mondjesmaat" meldingen binnen van Nederlanders die getroffen zijn door de stroomstoring in Spanje of Portugal.
1 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn dat het kabinet zich sterk wil maken voor een 'Onderwegpas', waarmee mensen met een laag inkomen goedkoper of gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in de daluren. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich grote zorgen dat het kabinet geen geld vrijmaakt voor NS en dat er fors wordt bezuinigd op het stads- en streekvervoer.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Noodverordeningen tijdens de NAVO-top mogen niet worden gebruikt om bijvoorbeeld een blokkade van de A12 te voorkomen. Dat laat de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, maandag weten. Hij zegt dat hij daarvoor andere middelen heeft. Zo kan een burgemeester beperkingen opleggen, maar ook opdracht geven aan de politie om een einde te maken aan een blokkade.
5 uur geledenDORDRECHT (ANP) - Het is weer verantwoord om te zwemmen in Merwelanden, een recreatieplas in Dordrecht vlak bij de Chemours-fabriek. De provincie Zuid-Holland heeft het negatieve zwemadvies ingetrokken voor Plas Merwelanden, die op de lijst staat met 105 aangewezen zwemlocaties voor 2025. De provincie gaf in 2023 het advies om niet in het meertje te zwemmen vanwege verhoogde concentraties PFAS.
5 uur geledenHAARLEM (ANP) - De websites van meerdere provincies en gemeenten zijn maandag niet bereikbaar. Het gaat om een ddos-aanval die is opgeëist door de pro-Russische hackersgroep NoName, meldt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. Bij zo'n aanval wordt zoveel internetverkeer naar een server gestuurd dat die overbelast raakt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zijn plannen voor de krimp van Schiphol beter onderbouwen, vindt de Raad van State. In het huidige voorstel van minister Barry Madlener (Infrastructuur) is nog niet duidelijk genoeg hoe de grondrechten van omwonenden zijn beschermd bij dit aantal vliegbewegingen.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Van de veertien merendeels minderjarigen die vorige week zijn opgepakt op verdenking van opruiing tot terrorisme op sociale media, zitten er nog tien vast. De overige vier zijn niet voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze blijven wel verdachte in de zaak, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. De verdachten zijn tussen de 14 en 30 jaar oud.
7 uur geleden